papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Passiivinen lintu
« : 12.09.11 - klo:18:37:02 »
Ostimme tuossa muutama viikko sitten ruusukaijasen, joka oli meille tulostaan asti melko eloisa ja äänekäs. Parin viikon aikana se on useasti uskaltautunut tulemaan ihan lähelle (saa lennellä vapaasti huoneessa, häkin ovi on auki päivisin) ja joskus ottaa päiväunet näyttöni päällä.

Häkki on mielestäni tarpeeksi iso: 110 cm pitkä, 80 cm leveä ja 80 cm korkea, varustettu lintulampulla ja useilla virikkeillä siemenkupin ja juomapullon lisäksi.

Pari päivää sitten lintuni passivoitui eikä enää tule häkistään pois, ei näytä hirveästi liikkuvan häkin sisälläkään muuten kuin syömään ja juomaan. Sama juttu eilen ja tänään. Onko tässä syytä huoleen?

Re: Passiivinen lintu
« Vastaus #1 : 12.09.11 - klo:18:42:50 »
Lintusi voi olla sairas, mutta näiden kuvausten perusteella sitä on lähes mahdoton sanoa. Korota varoiksi huoneen lämpötilaa (mielellään lämpölampulla, joka on asetettu häkin päälle niin, että sen alta pääse myös viileämpään tilaan. Normaali lämpenevä lamppu voi olla ok.).

Äkillistä muutosta se ei selitä, mutta kaijaset ovat ehdottomasti parvi- tai parilintuja, joten linnullasi pitäisi olla seuraa. Suuri osa kaijasten normaalista arjesta on kavereiden kanssa puuhaamista, ja ihminen ei korvaa sitä millään.

Onko mitään merkkejä sairaudesta? Suttuinen peräaukon seutu, eritteitä silmistä tai sieraimista, löysä uloste, pörröllään kahdella jalalla lepääminen, yökkimistä? Luulen kuitenkin on kaverin hankkiminen mitä pikimmiten olisi paras apu tilanteeseen. :)

Re: Passiivinen lintu
« Vastaus #2 : 12.09.11 - klo:18:47:57 »
Olen samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa. Kyse voi olla sairaudesta, siitäkin huolimatta ettei mitään muuta ulkoisesti olisikaan selkeästi vialla. Lämpötilan nosto ja vedottoman paikan luominen lienee hyvä varotoimi kuitenkin.
Mutta tosiaan kannattaa muistaa myös se, että kaijaset todella tarvitsevat lajiseuraa, ja yksin joutumisesta aiheutuu lähes aina väistämättä se passivoituminen - ennemmin tai myöhemmin. Eli vaikka tämä kyseinen passivoituminen johtuisikin sairastumisesta, lintusi henkinen hyvinvointi on edelleen uhattuna ennen kuin se saa lajiseuraa.
I'd fly above the trees, over the seas in all degrees.. To anywhere I please.