Yhdistyksen syyskokous on hyväksynyt seuraavat kannanotot. Syy näille, pääosin peruasioita sisältäville kannanotoille on se, että yhdistys haluaa selkeästi tuoda esiin oman kantansa. Näitä kantoja on jo pitkään tuotu esille mm. foorumilla, mutta yhdistys haluaa tuoda painokkaammin esille sitä, että tavoitteenamme on edistää lintujen hyvinvointia. Osana tätä on rohkeus ottaa selkeästi kantaa aiheeseen liittyen.
”Isot papukaijat” eivät kuulu myytäväksi eläinkauppoihinSuomessa koirien ja kissojen myyminen eläinkaupoista on kiellettyä. Tästä huolimatta monissa eläinkaupoissa on myytävänä isompia papukaijalajeja, jotka ovat monella tapaa herkempiä eläimiä.
Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n mielestä eläinkaupoissa ei saisi olla tällaisia papukaijalajeja myytävänä. Koska monia lajeja ei kasvateta Suomessa, yhdistys hyväksyy lintujen tilaamisen kasvattajilta suoraan ostajille (tällöin lintu voi kulkea eläinkaupan läpi, jos eläinkauppa on tilaajana). Yhdistys ei hyväksy isojen papukaijalajien tilaamista myyntiin ilman, että linnun ostaja on tiedossa.
Tärkeimmät syyt tähän kantaan ovat seuraavat:
- Monesti linnut voivat joutua odottamaan pitkiä aikoja riittämättömissä tiloissa, ilman seuraa, riittävää virikkeellistämistä tai mahdollisuutta päästä päivittäin häkin ulkopuolelle lentämään.
- Eläinkaupoissa ei usein ole asiantuntemusta hoitaa tällaisia lintuja, tai neuvoa ostajaa näiden hoitamisessa.
- Monet eläinkaupat ovat yrittäneet myydä asiakkaalle lintua aktiivisesti, joka on johtanut siihen, ettei asiakas ole ehtinyt harkitsemaan huolella tällaisen jopa yli 50 vuotta elävän lemmikin hankkimista. Tämä on johtanut monesti parin vuoden sisällä uutta kotia etsineeseen lintuun.
”Iso papukaija” määritelmänä ei ole tarkka, vaan harrastajien käyttämä yleinen termi. Usein puhuttaessa ”isoista papukaijoista” tarkoitetaan neitokakadua suurempia lajeja, sekä joitain kooltaan hieman pienempiä, mutta haastavia lajeja. Yhdistyksen mielestä mm. seuraavia lajeja (lista ei ole kattava, vaan sisältää yleisiä Suomesta löytyviä lajeja) ei tulisi myydä eläinkaupoissa: amatsonit, harmaapapukaija, arat, kakadut (lukuun ottamatta neitokakadu), poicephalus-suku, aratit sekä pionukset.
Yhdistyksen mielestä tällainen kielto tulisi saada lakiin. Yhtenä vaihtoehtona selkeyden takia yhdistys tarjoaa rajoitusta, jonka mukaan eläinkaupoissa ei saisi myydä CITES-liitteissä I tai II listattuja papukaijalajeja.
Papukaijan kiinnikytkeminen tulee tapahtua turvallisilla valjaillaLemmikkilinnut Kaijuli ry:n mielestä papukaijalinnut voidaan tilapäisesti kytkeä kiinni valvonnan alla esimerkiksi vierailua tai ulkoiluttamista varten.
Ulkomailla monien petolintujen kytkentään käytettyä nilkkarengasta tähän ei tule kuitenkaan käyttää, sillä äkillinen nykäisy nilkasta voi murtaa papukaijan jalasta luita, jotka ovat paljon hauraampia, kuin jalkojaan saalistamiseen käyttävillä petolinnuilla.
Kytkentään käytettävien valjaiden tulee jakaa painoa tasaisesti, jotta linnun mahdollinen säikähtäminen ja lentämisen pysähtyminen narun loppuessa ei aiheuta vammoja linnulle. Valjaiden tulee olla materiaaliltaan miellyttävät linnulle, sekä lukkojen ja valjaiden on oltava materiaaliltaan mahdollisimman kestäviä. Valjaiden käytön on tapahduttava valvonnan alaisena.
Yhdistyksen kanta on, että valjaiden käyttö ei saa aiheuttaa linnulle tarpeetonta stressiä. Esimerkiksi vastaan pyristelevä lintu kokee tilanteen pelottavana, joten tällaisessa tilanteessa linnulle ei tule pukea valjaita väkisin.
Yhdistys haluaa myös muistuttaa, että valjaissa oleva lintu ei pysty pakenemaan pelottavilta asioilta, joten valjaiden käyttö vaatii omistajiltaan tarkkuutta erityisesti uusien asioiden suhteen, jotta linnulle ei aiheuteta tarpeetonta stressiä.
Poikasten tarpeetonta käsinruokintaa tulisi välttääLinnun käsinruokinnalla tarkoitetaan sitä, että emojen sijaan ihminen syöttää poikasta (osittain tai kokonaan). Usein tätä menetelmää on käytetty myös lintujen kesyttämiseen, sillä käsinruokinta aiheuttaa linnun leimautumisen ihmiseen ja lintu on tällöin välittömästi uuden omistajan käsiteltävissä.
Käsinruokinnalla on useita linnun kannalta haitallisia vaikutuksia:
- Eläimen poistamisen vanhempien luota on todettu olevan haitallista monien lajien henkisen kehittymisen kannalta.
- Käsinruokittujen papukaijojen on todettu kasvavan hitaammin emojen ruokkimiin nähden sekä eräässä tutkimuksessa havaittiin käsinruokituilla harmaapapukaijoilla enemmän käyttäytymisongelmia.
- Käsinruokitut linnut voivat leimautua helposti seksuaalisesti ihmiseen ja voivat pitää ihmistä puolisonaan.
- Käsinruokinta voi pahimmillaan johtaa ongelmiin, joihin monet yhdistyksen piirissä olevat harrastajat ovat törmänneet. Näitä ovat mm. aggressiivisuus, perään huutaminen sekä höyhenten nyppiminen.
Lemmikkilinnut Kaijuli ry haluaa muistuttaa, että käsinruokinta ei ole tarpeen, jos tavoitteena on kesy lemmikkilintu. Linnun suhtautuminen ihmiseen perustuu sen aikaisempiin kokemuksiin ihmisistä, ja lintu voi kesyyntyä seuralliseksi, jos sille ei anneta syytä pelätä ihmistä. Lemmikkilinnut Kaijuli ry ei suosittelekaan käsinruokinnan käyttämistä vain linnun kesyttämiseksi.
Yhdistys ei suosittele käsiruokinnan käyttämistä, ellei se ole poikasen selviytymisen tai hyvinvoinnin kannalta selkeästi tarpeellista. Yhdistys ei kuitenkaan suosittele käsiruokkimallakaan pelastamaan sellaisia poikasia, joilla ei todennäköisesti ole mahdollisuuksia terveeseen ja itsenäiseen elämään.