papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Lupakysymys koskien aroja
« : 24.03.11 - klo:09:25:18 »
Hei,

miten on arojen kohdalla. Onko esim. brasilianaran sulkien antaminen tai myyminen edelleen täysin kiellettyä? Tällaisen vastauksen sain pari vuotta sitten kun perhokalastajien kanssa keskustelin aiheesta. Tarvitaanko siihen siis jokin erityinen lupa edelleen? Olen kuullut, että asia olisi jotenkin muuttunut, mutta en ole sitä tarkistanut ylemmiltä tahoilta.
Ainakin siellä täällä näkyy arojen sulista valmistettuja koruja.

t. Neero

Re: Lupakysymys koskien aroja
« Vastaus #1 : 24.03.11 - klo:09:55:35 »
cites 1/A liitteen lajien sulkienkin myymiseen tarvitset luvan maa- ja metsätalous ministeriöltä. B-liitteen lajien sulkia saa myydä ilman lupaa ja itsekin olen myynyt sinikellan sulkia juuri perhojen tekijöille. Toki kyllä niitä sulkia antaa voi, eipä sitä ketään valvo ja itsekin olen keltaniskan sulkai lahjoittanut pois, koska mitä niitä kotonakaan roskiin heittää, kun itsellä ei niille käyttöä.
CAG Ukko, MA Rapa, YNA Nooa, SM:t Clara & Lawrence

Re: Lupakysymys koskien aroja
« Vastaus #2 : 25.03.11 - klo:05:49:41 »
Pois saa tosiaan antaa A-lajien sulkia, vaikkapa kaverille askartelutarpeiksi, mutta myymiseen ja maastavientiin tarvitsee asianmukaiset luvat. Koskee myös niistä sulista valmistettuja tuotteita, eli Cites A:n sulista tehdyillä korvakoruilla ei paljoa kannata lomareissulle lähteä.

Luvathan saa ihan helpolla hankittua jos linnun asiat on kunnossa, eli kyseessä on ihan laillinen lintu, mutta asia erikseen se lupien hinta, ovat nimittäin aika suolaisia.
Kanarialintuja, peippoja, viiriäisiä, muutama koukkunokka ja iso luusaha.

Re: Lupakysymys koskien aroja
« Vastaus #3 : 25.03.11 - klo:15:32:01 »
Kiitos vastauksista,

toissavuonna sain joltain "asiantuntijalta" sellaisen vastauksen, että sulkia ei saisi edes antaa eli tämä kielto ei liittyisi mitenkään rahaan. Pitää varmasti tarkistaa tuo asia vielä varmuuden vuoksi ja selvittää mitä lupa maksaisi.

Sulkia alkaa olla jo aika paljon ja moni niitä on kysellyt  :)

t. Neero

Re: Lupakysymys koskien aroja
« Vastaus #4 : 26.03.11 - klo:07:18:23 »
Joku sellainen vuosi sitten tiedustelin asiaa tosiaan ja tässä lainauksena vastausta Suomen ympäristökeskuksesta:

Lainaus
A-liitteen lajin sulkien myynnille, näytteille asettelulle esim. messuilla  on aina oltava EU-todistus (myyntilupa). Myyntilupa on oltava ennen kuin laittaa myynti-ilmoituksen tai myy A-liitteen lajin osia,  mukaan lukien A-liitteen linnun sulkia.

Jos annat A-liitteen lajin sulkia ystävälle ja hän laittaa ne myyntiin on hänellä oltava  EU-todistus, joka maksaa 40 euroa ennen kuin niistä tehdään myynti-ilmoitus tai ne myydään.

Muista myös,  kun esineen, jossa on A-liitteen lajin sulka viedään EU:n ulkopuoliseen maahan sille on oltava meidän myöntämä CITES-vientilupa. CITES-vientilupa maksaa 75 euroa.

Jotta voimme myöntää sulille myynti- tai vientiluvan hakijalla on oltava Sinulta todistus että olet antanut sulat hänelle, ja että lintusi on laillisesti hankittu, koska emme voi myöntää myyntilupaa laittomasti hankituille A-liitteen lajien myynnille.

Hakemuslomakkeet ja lisää tietoa CITES -luvista löydät osoitteesta: www.ymparisto.fi/cites

Juurikin sen takia asiaan heräsi kiinnostus, kun itselläni Cites A-lajin lintu on, sulkia kertyy, kaikkia ei itse tarvitse ja roskiin heittäminen tuntuu tuhlaukselta. Mieluummin annan sulat jollekin, joka haluaa niistä esim. koristeita itselleen tehdä. :)
Kanarialintuja, peippoja, viiriäisiä, muutama koukkunokka ja iso luusaha.