Testamentin kohdalla ilmeisesti pitää olla asiasta vähintään yksi todistaja taustalla?
Totta, ja tämäkin on jo sovittu. Alunperin puhe oli että molempien puolelta tulee olemaan vähintään yksi, laillisesti pätevä todistaja.
Silkassa kahden ihmisen tehtävässä sopimuksessa tämä ei kuitenkaan olisi välttämätöntä, mutta varotoimenpide.
Muutenhan kuka tahansa pystyisi väittämään, että on tehnyt kahdestaan suullisen sopimuksen, että kuollut henkilö tyyliin testamenttasi talon hänelle ja tästäpä siitä sitten riemu syntyisi.
Niinhän se on, ja monen muunkin syyn vuoksi on ensiarvoisen tärkeää myös luottaa henkilöön, jonka luokse testamenttaa eläimiään tai mitä tahansa, oli se sitten talo, kallisarvoinen kokoelma - mitä vain. Sillä riitoja saattaa syntyä kun joku muu tajuaa haluavansa toisen perimän asian.. Tästä syystä jos/kun kyse on kahden ihmisen välisestä sopimuksesta, vaarana voi olla ettei sopimus ole lainvoimainen ilman todistajia, allerkirjoituksia ja pätevää todistetta.
Laki24.fi -sivuston mukaan sopimuksesta, josta lähinnä oli kysymys:
Sopimus on sitova oli se sitten solmittu suullisesti tai kirjallisesti. Molemmat velvoittavat periaatteessa yhtä paljon sopimuksen mukaisen suorituksen täyttämiseen. Sopimusoikeudessamme on lähtökohtana vapaamuotoisuus. On kuitenkin huomattava, että yleensä sopimukset kannattaa tehdä kirjallisesti. Riitatapauksessa nimittäin suullisen sopimuksen olemassaoloa ja sisältöä saattaa olla vaikea tuomioistuimessa näyttää toteen. Kirjallinen sopimus auttaa myös palauttamaan mieleen, mitä oikeastaan sovittiinkaan.
Mutta sen verran tämä on vähän monimutkaisempi asia, että oikean testamentin, jossa siis erotellaan koko omaisuus talosta autoon jne., ja jota ilmeisesti Ice tarkoitit, niin sellaista en ole tehnyt, enkä usko että kovin moni laittaa siihen eläimiään muutenkaan mukaan. Linnut menevät erikseen, ei suinkaan samaan paperiin rahojen, omistamieni kalusteiden, asunnon jne. kanssa.
Tämä keskustelu on sinänsä ollut harhaanjohtava, että sanalla "testamentti" tarkoitetaan lähinnä kaikkien tuntemaa kirjallista testamenttia, joka täytetään usein asianajajan kanssa (siksi, että he osaavat tehdä siitä laillisesti pätevän):
Testamentin lainvoimaisuus edellyttää sitä, että testamentti on asianmukaisesti annettu perillisille tiedoksi eivätkä nämä sen jälkeen määräajassa ole testamenttia moittineet. Jollei testamenttia anneta tiedoksi, ei testamenttia voida laillisesti panna täytäntöön. Testamentin saajan on annettava testamentti tiedoksi perillisille haastemiehen välityksellä tai muutoin todistettavasti.
Suullisesta (voidaan siis myös tehdä suullisesti) näin:
Jos testamentti on tehty suullisesti, on perillisille annettava oikeaksi todistettu jäljennös testamentin todistajien kuulustelusta laaditusta tuomioistuimen pöytäkirjasta tai muu kirjallinen selvitys testamentin sisällöstä.
Minulla ei ole vielä edes varsinaista pohjaa tälle testamentille, mutta senhän vuoksi tulen pyytämään että eräs tärkeä ystäväni tekee sen, sillä ainakin hänen miesystävänsä on kuulemma mukana sen verran lakiasioiden kanssa, että he osaavat tehdä sopimuksesta varmasti lainvoimaisen.