papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Koulutuksen virikkeellistävä vaikutus
« : 21.08.10 - klo:13:03:21 »
Törmäsin ihan mielenkiintoiseen tutkimukseen erään blogin kautta: Positiivisella vahvistamisella voidaan vähentää stereotypioita.

Kyseessä siis makakeilla tehty tutkimus, jossa koulutuksen avulla ryhmän stereotyyppinen käyttäytyminen väheni verrattuna kontrolliryhmään, vaikka sinänsä koulutus itsessään ei liittynyt tähän stereotyyppiseen käyttäytymiseen, vaan sisälsi kohdentamista ja verinäytteen vapaaehtoista antamista.

Tuota varsinaista artikkelia ei pääse lukemaan, mutta voisin silti kuvitella, ettei olisi mitään syytä olettaa, miksi vastaava ei soveltuisi myös vankeudessa eläviin papukaijoihinkin.

Kuitenkin nämä eläimet ovat tottuneet työskentelemään ruoan eteen, joten näennäisen turhien temppujenkin opettaminen voisi tarjota tähän mahdollisuuden: ne joutuvat oppimaan ja muuttamaan käyttäytymistään saadakseen vahvisteita. Tosin liikkeelle voi lähteä siitä, että opettaa elämistä helpottavista asioista toimivia rutiineja (esim. kohdentaminen, luokse lentäminen, häkkiin kiipeäminen pyynnöstä, kynsien hoito jne).