papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Re: Mitä sinun tulee tietää ennen kun hankit undulaatin ?
« Vastaus #45 : 12.11.13 - klo:17:04:34 »
kiitos tiedosta ajon hankkia 2 undulaattia :)
« Viimeksi muokattu: 02.12.13 - klo:17:44:04 kirjoittanut tinttu »

Re: Mitä sinun tulee tietää ennen kun hankit undulaatin ?
« Vastaus #46 : 28.12.13 - klo:00:18:57 »
Hei!

En tiedä olisiko pitänyt aloittaa uusi ketju vai sopiiko tämä tähän:

Osaatteko heittää arviota siitä, paljonko neljästä undulaatista suunnilleen tulisi kuluja kuukaudessa? Entä kuinka merkittäviä lisäkuluja tulee, jos olisikin neljän sijaan kuusi? Entä kuinka yleistä on että undulaatti täytyy viedä eläinlääkärille ja kuinka kallista se on? Kuinka paljon halvemmaksi tulee tehdä häkki/aviaario itse ja mihin hintaan olette löytäneet käytettyjä? Onko häkin teko älyttömän haasteellista amatöörille?

Entä mikä olisi mielestänne sopiva häkin koko neljälle undulaatille, entä kuudelle? En siis tarkoita minimikokoa vaan kokoa johon linnut voisi asuttaa paremmalla omatunnolla, mutta häkki ei tietenkään voi olla epäkäytännöllisen iso. Entä mikä olisi suositusaika lintujen vapaana ololle päivittäin? Entä minimiaika (jos joskus on kiire). Entä suositusaika päivittäiselle seurustelulle?

Olen harkinnut undulaattien hankkimista lähitulevaisuudessa. Olen valmis perehtymään ja käyttämään aikaa lintujen hoitamiseen. Täytyy kumminkin selvittää ensin rahapuoli.

Re: Mitä sinun tulee tietää ennen kun hankit undulaatin ?
« Vastaus #47 : 28.12.13 - klo:22:56:49 »
Osaatteko heittää arviota siitä, paljonko neljästä undulaatista suunnilleen tulisi kuluja kuukaudessa? Entä kuinka merkittäviä lisäkuluja tulee, jos olisikin neljän sijaan kuusi?

Itse en valitettavasti osaa tuohon vastata mitään, sillä lintujenkin pidossa on paljon eroja. Muistaakseni joskus oli jokin ketju, jossa vertailtiin lintujen kuukausikuluja, mutten tähän löytänyt kuin tämän aiheen: Papukaija (ei ole) "köyhän" lemmikki?.

Kulut riippuu tosi paljon siitä miten lintuja pitää: ostaako mitä siemensekoitusta, kuinka isoissa erissä (isompien pakettien kilohinnat ovat usein halvemmat kuin pieninä pakkauksina ostetut, ja myös merkkien ja myyntipaikan välillä ns. saman sisällön hinta voi vaihdella paljonkin), kuinka paljon tuoreruokaa menee, ostaako häkin pohjalle jotain materiaalia vai käyttääkö ilmaista sanomalehteä, ostaako linnuilleen leluja vai tekeekö itse. En kuitenkaan usko että kulut kamalasti muuttuvat noin pienillä linnulla onko lintuja neljä, kuusi vai kahdeksan.Lainaus
Entä kuinka yleistä on että undulaatti täytyy viedä eläinlääkärille ja kuinka kallista se on?


Tässäpä sopiva aihe: Eläinlääkärikulut. :) Yleisestiottaen linnut eivät sairastele paljon, eikä niillä mene rahaa eläinlääkärissä esim. rokotuksiin, yleiskunnon tarkastuksiin, lonkkakuvauksiin jne. mitä voisi vaikkapa koirilla mennä. (Toki se on ihan itsestään kiinni haluaako käyttää lintujaan perustarkastuksessa, harva kuitenkaan käyttänee.) Kuitenkin kun lintu sairastuu, se on pienillä linnuilla helposti vähintään linnunhinta, ja helposti tuplat ja ylikin mennään niin että humisee... Minusta tuntuu että lintuja pitää kuitenkin verrattain harvoin käyttää lääkärillä, mutta sitten kun sairastutaan niin sairastutaan kunnolla.


Lainaus
Kuinka paljon halvemmaksi tulee tehdä häkki/aviaario itse ja mihin hintaan olette löytäneet käytettyjä?


En tiedä onko tämä enää ajankohtainen kysymys, kun toisaalla mainitsit häkin tietyt mitat. :) Tarpeeksi isoja häkkejä, joissa on pieni pinnaväli on vaikea löytää oli kyseessä sitten uusi tai käytetty häkki. Kannattaa kiertää eri nettikauppoja ja pitää silmät auki erinäisillä myyntipalstoilla. (Myöskin kannattaa pitää silmällä rotta-, chinchilla- ja frettihäkkejä, jotka ovat tarpeeksi suuria ja niissä on sopiva pinnaväli.) Halvemmaksi tulee mielestäni rakentaa itse, sillä siitä saa silloin sellaisen kuin haluaa ja tarpeeksi suuren. :)


Lainaus
Onko häkin teko älyttömän haasteellista amatöörille?

Ei se välttämättä, varsinkin jos malttaa suunnitella rauhassa (hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ;D) ja varsinkin jos saa apuja joltain joka on ennenkin käsitellyt puuta (tai metallia, jos haluaa metallikehikkoisen). Papukaija.fi-sivustolla on hyviä, yksinkertaisia ohjeita häkin rakentamiseen. Toki täällä foorumillakin on aihe Häkkiverkkoista ja häkin rakentamisesta, mutta yli 40-sivuisena mammuttiketjuna se voi olla rankkaa luettavaa. ;D


Lainaus
Entä mikä olisi suositusaika lintujen vapaana ololle päivittäin? Entä minimiaika (jos joskus on kiire). Entä suositusaika päivittäiselle seurustelulle?

Mikäli itse majoittaisin lintuni "vain" häkkikokoiseen häkkiin, enkä useamman neliön aviaarioon, pitäisin lintuja vapaana niin paljon kuin mahdollista. Tietty tuo on huonosti sanottu, mutta käytännössä pyrkisin siihen että linnut voisivat olla vapaana päivisin aina kun ihmisiä olisi kotona. Tai no ehkä poislukien tuuletuksen ja ruoanlaittamisen ajan. Tämä kuitenkin vaatii sen, että huone/asunto on sen verran lintuturvalliseksi tehty, ettei lintuja tarvitse valvoa silmä kovana kokoaikaa, vaan niitä voi tarkkailla sivusilmällä vähän väliä.

Itse en osaa sanoa minimiaikaa, vaan pyrkisin siihen että linnut saavat olla mahdollisimman paljon vapaana. Mutta toisaalta, hyväpäiselle ja -kuntoiselle linnulle ei ole yltiömäisen pahasta olla välillä vaikka koko päivä häkissä (tai tarvittaessa kauemminkin, esim. hoitojakson ajan), kunhan häkki on tarpeeksi suuri ja siellä on mieluisaa tekemistä. Eli laittaa vaikka extratekemistä häkkiin jos ei ehdi lennättämään jonain päivänä sitten millään.

Seurustelu riippuu ihmisestä. Osa omistajista ei välttämättä seurustele lintujensa kanssa lainkaan, tämä yleensä silloin jos lintuja on useampi. Tällöin ne saavat sosiaaliset tarpeensa tyydytettyä lajitovereidensa kanssa, jolloin ihmisen tarjoama seura on vain extraa. :) Tämä on kiinni omistajasta, haluaako seurustella lintujensa kanssa ja esim. kesyttää niitä. Tämä on niin lintu- ja omistajakohtaista että minkäänlaista minimi- tai maksimisuositusta ei ole olemassa.


Lainaus
Olen harkinnut undulaattien hankkimista lähitulevaisuudessa. Olen valmis perehtymään ja käyttämään aikaa lintujen hoitamiseen.

Onnea hyvästä lajivalinnasta, vaikka itselläni ei (ainakaan vielä ;D) ole undulaatteja, ovat ne kuitenkin sydämeni vieneet, niin mahtavia pikkuveijareita ovat kyllä! Tosi hienoa että perehdytään etukäteen, eikä hätiköidä! :) Onnea uuden harrastuksen pariin!

Re: Mitä sinun tulee tietää ennen kun hankit undulaatin ?
« Vastaus #48 : 29.12.13 - klo:00:13:53 »
Lintuselle paljon kiitoksia pitkästä ja selkeästä vastauksesta. En ole päättänyt vielä teenkö itse häkin/aviaarion vai ostanko valmiin. Pitäisi päästä varmaan juttusille johonkin eläinkauppaan tai rautakauppaan, voi mennä pitkään sopivien materiaalien etsinnöissä ja hintavertailuissa, ja surkea matikkafysiikkatietokonepäänä häkin tekeminenkin voi olla työtä ja tuskaa. Pitäänee kysellä yhteistyökumppaneita. Olen tosiaan katsonut netistä yhtä häkkiä, mutta mitään en ole päättänyt...

Re: Mitä sinun tulee tietää ennen kun hankit undulaatin ?
« Vastaus #49 : 30.12.13 - klo:10:24:18 »
Meillä melkein kaikki undulaatit ovat olleet kodinvaihtajia. Noin 14-vuotiaaksi elänyt Lotte oli asunut todella pienessä häkissä mutta saanut paljon huomiota. Myös sininen poika Shaun oli kodinvaihtaja. Kummassakaan ei ollut juuri ongelmia eikä häiriökäyttäytymistä. Sen sijaan eläinkaupasta ostamamme undu oli jotenkin heikko ja se menehtyikin nuorena. Itse ottaisin kodinvaihtajan tai hankkisin kasvattajalta.
Kauluskaija Sulo ja sortin sakki

Re: Mitä sinun tulee tietää ennen kun hankit undulaatin ?
« Vastaus #50 : 30.12.13 - klo:11:34:24 »
Lainaus
surkea matikkafysiikkatietokonepäänä häkin tekeminenkin voi olla työtä ja tuskaa

Itsellänikään ei oikein ole mitään aikaisempaa kokemusta rakentelusta tai muusta, mutta hyvin sitä sitten oppi, kunhan vain opetteli tekemään. Nyt on sitten useampi häkki jo tullut kasattua vuosien mittaan.

En tiedä, oletko törmännyt, mutta tästä voisi olla hyötyä alkuun:
http://www.papukaija.fi/tee-se-itse/hakit-ja-aviaariot/58-itse-tehty-lintuhaekki-ideoita-ja-ohjeita

Vs: Mitä sinun tulee tietää ennen kun hankit undulaatin ?
« Vastaus #51 : 05.11.16 - klo:19:38:45 »
Tossa tuli ihan hirveesti hoito-ohjeita toivottavasti mä muistan