Itse kysyisin tärkeissä asioissa neuvoa asiantuntijalta - tämä on kai lähinnä paikka jossa harrastelijat jakavat kokemuksiaan? Ja linnut ovat yksilöitä.
Kysymyshän oli tilanteista, joissa linnun omistaja ei näe tarvetta kysyä neuvoa, vaikka tilanteesta löytyykin potentiaalisia ongelmia. Nyt taas tunnutaan viljelevän tuota "Besserwisser" -käsitettä innoissaan ja menevän sitä kautta henkilökohtaisuuksiin (eli yritetään nyt pitää tämä keskustelu asiatasolla ja keskustella siitä, miksi ei saisi neuvoa), mutta kukaan ei ole vastannut hyvin yksinkertaiseen kysymykseen: pitäisikö olla hiljaa ja seurata sivusta, jos ihminen selvästi vaarantaa lemmikkinsä hengen, jos tällainen tilanne on käsillä? Aina ei ole näin akuuteista asioista kyse, mutta tuohonkaan esimerkkiin ei ole vielä kukaan vastannut.
Asiantuntijoita valitettavasti Suomessa on aika nihkeästi. Tämän foorumin aktiiveista ainoana todellisena asiantuntijana pitäisin ehkä JM:ää (niistä ketä tunnen riittävän hyvin, että voin sanoa). Tällöin on selvittävä asioista harrastajien voimin. Suomesta kuitenkin löytyy harrastajia, jotka ovat perehtyneet monien maailmalta löytyvien pitkän linjan ammattilaisten opetuksiin huolella ja näiden pohjalta pyrkivät neuvomaan muita. Joka tapauksessa ihmisten tietomäärissä on kuitenkin eroja ja voisin kuvitella, että useamman vuoden lintukokemuksen omaava ihminen, joka on lukenut kaiken käsiinsä saaman materiaalin (kirjoja, artikkeleita, videoita jne) pystyy kuitenkin neuvomaan toista ihmistä joissain asioissa.
Kuitenkin tärkein asia tähän liittyen on esitettävien argumenttien perustelu. Itse en ainakaan oleta missään nimessä, että joku tekisi asian kuten sanon vain siksi, että sanon sen. Pyrin perustelemaan kantani mahdollisimman kattavasti ja mahdollisuuksien mukaan tarjoan lisää lukemista esimerkiksi linkkien muodossa. Koska kyseessä on keskustelupalsta, olisikin hyvä, että asioista voidaan keskustella avoimesti ja jos jokin asia jää epäselväksi, voi sitä aina kysyä. Jos olet asiasta perustellusti erimieltä ja olet sitä mieltä, että huoleni tai neuvoni ovat turhia, olettaisin, että pystyt myös perustelemaan sen, miksi näin on.
Ja linnut ovat kyllä yksilöitä, mutta toisaalta yhtäläisyyksiäkin löytyy paljon. Oppimisen perusteet ovat esimerkiksi samoja lajeista riippumatta. Tämä on asia, jonka olen itsekin lukenut ties kuinka monesta ammattilaisen kirjoittamasta kirjasta ja tuon mainitsi myös viiimeviikolla yksi ammattilainen, jota kävin haastattelemassa eläintenkoulutukseen liittyen yhteen lehteen. Toisaalta ei se lintujen fysiologiakaan niin paljoa muutu yksilöiden välillä, että jokin vaarallinen asia olisi lajitoverille turvallinen.
Tietenkin löytyy myös asioita, joissa on yksilöllisiä eroja. En pysty sanomaan, miten nopeasti joku lintu kesyyntyy tai millaisella harjoittelumäärillä häkkiin laittamisen kanssa ei tule ongelmia. Yleisiä linjauksia ja ohjeita noista kuitenkin pystyy sanomaan, esimerkiksi ymmärtäen juuri tuota eläimen oppimista.
eivätkä sitten sotkeutuisi muuhun kirjoitteluun epäfiksusti???
Eläinten hyvinvoinnista huolehtiminen ei mielestäni ole koskaan "epäfiksua". Tietenkin asioiden ilmaisutapaa voi muuttaa parempaan suuntaan, mutta itse koen, että tällaisessakin yhteisössä on olemassa yleisellä tasolla melkein jopa moraalinen velvollisuus neuvoa toista, jos huomaa tilanteen, jossa luultavasti eläimen hyvinvointi vaarantuu. Joka tapauksessa lemmikin omistajalla on ihan lakiinkin pohjautuva velvollisuus toimia vaarantamatta lemmikkinsä hyvinvointia. Kuten aikaisemminkin toistin: aikuisen ihmisen pitäisi pystyä ottamaan rakentavasti esitettyä kritiikkiäkin ajoittain vastaan.