papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Re: "Älkää rakastako eläintä kuin ihmistä!"
« Vastaus #15 : 23.10.09 - klo:22:41:42 »
Eri lajit: koira (Canis lupus familiaris) suden alalaji (ihmisen jalostama kesy eläin), susi (Canis lupus).

Ja käyttäytymisessä ovat juuri ne isot erot, mikä erottaa koiran sudesta. Esim. koiran ja suden sekoitukset koirasudet (eli hybridit) eroavat jo paljon koirasta käytöksen vuoksi, eikä niitäkään voi pitää samalla tavalla, kun niiden vaistot saavat ne käyttäytymään susien tavoin monissa tilanteissa, eli ne käyttäyvät juuri osin kuin villieläimet, ja koira taas ei ole villieläin, kuten susi, vaan ihmisen jalostama kesyeläin.
CAG Ukko, MA Rapa, YNA Nooa, SM:t Clara & Lawrence

Re: "Älkää rakastako eläintä kuin ihmistä!"
« Vastaus #16 : 24.10.09 - klo:11:07:41 »
Eri lajit: koira (Canis lupus familiaris) suden alalaji (ihmisen jalostama kesy eläin), susi (Canis lupus).

Ja käyttäytymisessä ovat juuri ne isot erot, mikä erottaa koiran sudesta. Esim. koiran ja suden sekoitukset koirasudet (eli hybridit) eroavat jo paljon koirasta käytöksen vuoksi, eikä niitäkään voi pitää samalla tavalla, kun niiden vaistot saavat ne käyttäytymään susien tavoin monissa tilanteissa, eli ne käyttäyvät juuri osin kuin villieläimet, ja koira taas ei ole villieläin, kuten susi, vaan ihmisen jalostama kesyeläin.

:) Luonteenpiirteissä tosiaan suden erottaa koirasta mm. sen älykkyys ja hybrideillä ei ole edes epänormaalia että se oppii avaamaan ovia ja lukittuja hakoja, joista on jatkuvasti riesaa sellaisten omistajille, ja nimenomaan tämän älykkyyden vuoksi ne tarvitsevat äärimmäisen paljon aktiviteettia tai käytöshäiriöitä ilmenee hyvin helposti. Susihybridit ovat todella vaativia lemmikkejä yleensäkin, mutta siksihän susia on jalostettu ja niiltä on poistettu tietynlainen vaativuus saadaksemme kutsua ihmisen kanssa elävää eläintä "koiraksi". Paritetaan vain sellaiset yksilöt jotka omaavat haluttuja luonteenpiirteitä. Ihan kaikkia villieläimen luonteenpiirteitä on kuitenkin mahdoton kitkeä pois, joidenkin rotujen kohdalla sitä ei ole edes yritetty. :)

Pointtini jokatapauksessa oli, kun pohditaan missä kulkee koiran ja suden (joskus hyvin häilyvä) raja.. Kun on olemassa "koirarotuja" jolla on suden miltein täydellinen ulkonäkö, villieläimen pahimpia luonteenpiirteitä, ja kun ne ovat isoisovanhempien päässä sudesta; kaikkein kiistanalaisin "koirarotu" on tšekkoslovakiansusikoira. Rotumääritelmän mukaan se on koira vaikka on hyvin uusi rotu ja näillä mittasuhteilla todella, todella lähellä sutta, rodun syntyessä vuonna 1955 puhtaan suden kanssa risteytettynä. Viimeisin suden kanssa risteytetty tällainen koira syntyi 1983, jonka jälkeen sitä on jalostettu vain rodun sisällä, joskin mielestäni kasvattajien sivuilla käydessäni on ilmeistä ettei tämä puhtaan suden kanssa risteyttäminen ole tyystin loppunut jotta rotu säilytettäisiin alkukantaisena (joka on hyvin huolestuttavaa kyllä. Onneksi ei kuitenkaan Suomessa).. :-\ Kuitenkin lain mukaan kyseessä on koirarotu joka tosin on kielletty joissain maissa susiprosenttien vuoksi, harrastajien mukaan kyseessä on koirasusi, johon sana 'koira' tulee siihen vain ja ainoastaan siksi että siinä on jonkinverran kesyäkin eläintä. Kyse ei silti ole hybridistä vaan ihan reskiteröidystä, joissain maailmankolkissa hieman kiistanalaisesta, koirarodusta.

Mutta takaisin varsinaiseen aiheeseen, "susieksperttiin". 'Eksperttinä' minä olisin antanut hieman rajoitetumman kuvan "koirahan on kesy susi" -lauseesta eli selittänyt tätä enemmän koska sen voi käsittää väärin, minustakin puudeli on melko kaukana alkuperästään, joskaan tämähän ei koske kaikkia rotuja. Perusajatuksena minusta koiran ajatteleminen ("villi")eläimenä ilman sitä ajatusta että "no joo sehän on koira, aina elänyt ihmisen kanssa joten se on jalostettu ihmismäiseksi. Se kuuluu kaikille ihmisille" auttaisi monia koiria vaikka kyse on kahdesta ääriajattelusta (villieläin / inhimillinen, ihmiselle kuuluva eläin).
Koirista on tullut jotenkin itsestäänselvyys, melko vähän enään ajatellaan mitä velvoitteita se koiran hankkiminen tuo tullessaan, kun sellaisen hankkimista ajatellaan perusoikeutena. Näin ei ole minkään eläimen kohdalla, oli se sitten niin yleinen lemmikki kuin koira tai yhtä harvinainen kuin kameleontti :-\
I'd fly above the trees, over the seas in all degrees.. To anywhere I please.

Re: "Älkää rakastako eläintä kuin ihmistä!"
« Vastaus #17 : 26.10.09 - klo:11:55:25 »
:) Luonteenpiirteissä tosiaan suden erottaa koirasta mm. sen älykkyys ja hybrideillä ei ole edes epänormaalia että se oppii avaamaan ovia ja lukittuja hakoja, joista on jatkuvasti riesaa sellaisten omistajille, ja nimenomaan tämän älykkyyden vuoksi ne tarvitsevat äärimmäisen paljon aktiviteettia tai käytöshäiriöitä ilmenee hyvin helposti.
Lainaus

Niin tietysti voidaan miettiä kumpi on älykkäämpää availla ovia vai metsästää laumassa.. Eiköhön koiralla ja sudella kummallakin ole edellytykset oppia yhtälailla asioita kun niille annetaan vaan tilaisuus siihen. Susi expertti tarkoitti asian varmaan kuin jo Topiaarne sanoikin "filosofiselta pohjalta" mutta niin kuin aiemmin kirjoitinkin, itse en menisi mokomia "koira on susi" lausuntoja tuollaisenaan, ilman selityksiä laukomaan tv:ssä. Täytyy näin elämäni koirien kanssa eläneenä sanoa, että kommentti särähti korvassa..

Meidän laumaan kuuluu tällä hetkellä yksi ns. alkukantaisen rodun edustaja ja vaikka tämä yksilö poikkeaakin muista koiristamme mm. käytökseltään (esim. ei välitä vieraista ihmisistä, ei omaa perus koiran miellyttämishalua.. ) ei se hääppösesti varmaankaan luonnossa selviäisi ainakaan niissä olosuhteissa joissa koirien kantaisät eli sudet elävät.Re: "Älkää rakastako eläintä kuin ihmistä!"
« Vastaus #18 : 26.10.09 - klo:16:09:18 »
Mun mielestä on aivan eri asia onko kyseessä koirasusi, alkukantainen koira vai koira. Koirasusi on risteytetty, alkukantainen on vähän jalostettu ja koira on jalostamalla sudesta erotettu omaksi lajiksi. Koira on koira ja susi on susi. Tottakai koirilta löytyy susille ominaisia piirteitä koska ovat koiraeläimiä mutta ei se niistä sutta tee, eikä sudesta koiraa. Alkukantainen koira erottuu juuri sen suhtautumisesta vieraisiin ihmisiin. Samoja piirteitä näkyy sitten esim vartiakoira roduissa, koska niitä on jalostettu siihen suuntaan. Alkukantaiseksi sanotaan koiria joita ihminen on jalostanut väin vähän. Sen ei kuitenkaan ole tarvinnut lähteä mistään koira+villieläin risteytyksestä. Voihan se vaan lähteä villistä ja kivan näköisestä koirasta+omasta kivasta koirasta.

Re: "Älkää rakastako eläintä kuin ihmistä!"
« Vastaus #19 : 27.10.09 - klo:14:51:46 »
Kiitos Jarmo linkistä. Kerrankin linkki joka aukesi tällä aparaatilla, mutta vähän liian myöhään.

Oikea ja asiallinen koirien(kin) jalostustyö ja kasvatustyö menee hukkaan kun siihen yhtäkkiä otetaan villi eläin mukaan risteytykseen. Kaikki valuu hiekkaan kun halutaan komea koriste-eläin, jollaisena tuota em eläintä voi hyvin pitää. Siis egon jatke kun oma ei riitä.
Se mitä haittoja se aiheuttaa ihmiselle tai sen elinympäristölle on lisäefekti. Laumoissa kaupungeissa ihmisten joukossa metsästävät pedot ovat se toinen laita. - Villiverinen eläin kun karkaa, se villiintyy samantien.

Lehdistä voi lukea kirjoituksia kun lemmikkikoira repii lapsen tai naapurin.
Siinä ei jalostustyö ole mennyt hukkaan, vaan koiranomistaja on kyvytön hallitsemaan sellaista koiraa. Otettu kun on niin kivan näköinen, ja taas koriste-eläin.
Kasvattaja toisaalta on myynyt hyvin vakuuttavalle ostajalle, että kyseinen koira on mennyt asiantuntevalle henkilölle. Ellei sitten ole vain rahantakia kasvattaja kyseessä eli bisnis.

Varmaan tuli toistoa, asia sitli akuutti muidenkin "lemmikkien" kohdalla.
Ja silti niitä joutuu välillä ruokkimaan käsin, vaikkei tahtoisi ja vaikka monttu on vaihtoehto.