Ihminen voi tottua valoisaan yöhön, mutta tarkoittaako se sitä, että papukaijakin tottuu? Niin hyvin, että todellakin saisi sen levon, mikä on tarpeen mm immuunivasteen ylläpidossa? Millä mitataan se, saako lintu tarpeeksi unta? Siis jo ennen kun se sairastuu, muuttuu apaattiseksi tai alkaa käyttäytyä huonosti? Kyseessä on kuitenkin trooppinen saaliseläin, ei maailman valloittanut, kaikkiin olosuhteisiin sopeutunut ihminen.
Minusta tässä tiivistyy aika hyvin homman nimi. Lintua kyllä tulee yleisesti sosiaalistaa ja totuttaa eri asioihin, jotta elämä ihmisten lemmikkinä helpottuu, mutta täytyy nyt kuitenkin muistaa sen alkuperä luonnossa ja historia(pituus varsinkin!!) lemmikkinä.
Kaikkeen voi tottua, mutta se ei takaa, että lintu todellakin saisi sen hyvän unen eli tarpeeksi syvän. Siksi sellaiset tilat, joissa illan äänet eivät häiritse, ovat paras paikka linnun nukkumiseen. Luonnossa toki on öiseen aikaan erilaisia ääniä, mutta linnut itsessään eivät niinkään ääntele..siksi onkin nurinkurista, että lintu pystyisi täysin kunnolla nukkumaan, kun sen parvi/pari on hereillä ja toimii samassa tilassa.
Meillä linnut ovat aina olleet omassa huoneessaan, jossa on varmistettu kunnon uni. Nykyiseltään jopa eri kerroksessa ja betonia välissä. Vieraissa paikoissa laitan linnut nukkumaan matkahäkkeihinsä eri tilaan. Meillä nukkumaan meno tapahtuu 20-21.30 välillä, joudun vielä toistaiseksi käydä napsauttamassa valot itse pois päältä(ennen kuin saamme ajastimella toimivat lintuvalot paikoilleen) ja jätän pari himmentimellä toimivaa valoa päälle, jotta linnut saavat "iltahämärän"-->rauhoittuvat ja kiipeät yöoksalle. Tästä jonkun reilun puolen tunnin päästä menen sammuttamaan loput valot.
Aamuherätys taas on siinä 8-8.30 aikaan kun ennen kuin lähden töihin. Nyt kesän tullessa ja valon lisääntyessä, on vielä muistettava erikseen peittää ikkunat, koska pimeä aika on jo lyhentynyt niin reippaasti, että menee alle lintujen vähimmäisuni-ajan.
sanne