papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Araraunan kasvattajia?
« : 01.04.09 - klo:18:03:39 »
tahtoisin araraunan tiedän kaiken siitä minulla on ollut kauluskaija joten kokemusta on aika vähän :-[ :-[mutta kertokaa jos tiedätte ;D

Re: Araraunan kasvattajia?
« Vastaus #1 : 01.04.09 - klo:18:46:33 »
Noh aloitetaan vaikka siitä, että et tiedä kaikkea sinikelta-aroista, sillä kukaan ei tiedä kaikkea vielä kyseisestä lajista... Ja kauluskaija ja iso ara ovat aivan eri asia melkeinpä joka suhteessa, paitsi että molemmilla on koukkunokka ja pitkä pyrstö... Enkä suosittele sellaisen hankintaa ennen kuin on kunnolla kokemusta lintujen pidosta...

Kasvattajia on suomessa muutamia, ja keltaisessa pörssissä ainakin on silloin tällöin poikasia ja aikuisia myynnissä, mutta älä nyt ihmeessä lähde hankkimaan araa ennen kuin olet todella tarkkaan perehtynyt kyseiseen lajiin, ja ison linnun pitoon. Ara tarvitsee myös erittäin paljon tilaa voidakseen hyvin, ja paljon erilaisia virikkeitä, ja vaatii paljon aikaa omistajaltaan. Iso ja vahva nokka saa myös tuhoa aikaan erittäin helposti, ja arat käyttävät nokkaansa ja paljon, ja se on täysin luonnollista.

Pelkästään kauniin ulkomuodon vuoksi ei kannata lähteä araa hankkimaan, eikä missään nimessä hetken mielijohteesta. Suosittelen laittamaan jäitä hattuun, ja käy katsomassa ja kuuntelemassa, millaisia lintuja sinikellat oikeasti ovat. Ja ääni on sitten erittäin kova ja arat pitävät meteliä, joten kerrostaloon ei kannata edes harkita araa, jollei sitten satu olemaan kuuroja naapureita.

Arat ovat erittäin hienoja ja todella kivoja lemmikeitä, mutta vaativat todella paljon, ja se tieto mitä aran pitoon tarvitaan pitää opiskella etukäteen. Toki se oikea totuus tulee esiin vasta, kun jakaa asuntonsa aran kanssa, mutta ruokintaan, käyttäytymiseen ja kouluttamiseen etc. tuleeperehtyä erittäin tarkkaan ennen kuin edes alkaa harkitsemaan aran hankkimista, ja suosittelen erittäin vakaasti tutustumaan aroihin ihan livenä ja moneen kertaan ennen kuin lähtee sitä omaa araa edes harkitsemaan. Pelkän goljattimaisen kokonsa vuoksi aroja on hankala pitää, ja jo koon puolesta ne vaativat PALJON.

Jonne
« Viimeksi muokattu: 01.04.09 - klo:18:48:45 kirjoittanut Psittacus »
CAG Ukko, MA Rapa, YNA Nooa, SM:t Clara & Lawrence

Re: Araraunan kasvattajia?
« Vastaus #2 : 01.04.09 - klo:20:32:49 »
Jonne veikin jo sanat suusta ja kaiken mitä hän kertoi onkin todellisen totta,Arat on ihania ja joskus vähemmän ihania ;D
ja TODELLA vaativat paljon,jos Aran hankkii tätyy tietää mihin ryhtyy ja ison papukaijan hankkiminen hetkenmielijohteesta niin meillä  Suomessakin on monta esimerkkiä siitä miten niistä  sitten yhtä-äkkiä halutaankin luopua syystä tai toisesta.

Mutta en halua lannistaa sinua ja pelotella,vaan käy kylässä Ara-ihmisten luona ja tutustu lajiin ja arkielämään Arojen kanssa,käy messuilla ja lintupäivillä ja ime Aratietoa omistajilta ,sekä positiivistä ja negatiivistä .
Meille olet oikein paljon tervetullut tutustumaan niihin jos innostusta riittää ;)

Bia

Re: Araraunan kasvattajia?
« Vastaus #3 : 11.04.09 - klo:14:22:57 »
Kävin tutustumassa aroihin ja ahmin tietoja ostimme jakon samaisesta paikasta söötti on ja kesy ei sen hoitaminen ole tuottanut kyllä ongelmia mutta tahdomme silti aran kun sille on jo hieno berliini häkki. ;D perheestä löytyy jaska-kauluskaija,jako-veikko ja kaksi tööttiä romeo ja julia ääntähän siitä lähtee mutta minkäs teet kun linnut ovat niin ihania :)
asumme oma koti talosssa ja linnuille on talon suurin huone niiden äänteleminen tai sotkeminen eivät ole ongelma ;D :D
« Viimeksi muokattu: 11.04.09 - klo:14:24:53 kirjoittanut mirrumaaru »

Re: Araraunan kasvattajia?
« Vastaus #4 : 11.04.09 - klo:14:39:40 »
Berliinin pohjan pinta-ala on 91cm x 71cm, eli hieman alle 0,65m2. Maa- ja metsätalousministeriö on kuitenkin laittanut vaatimukseksi aran kokoisille linnuille häkin pohjapinta-alaksi 3m2. Eli tuo Berliini on aivan liian pieni aralle. Suosittelen nyt laittamaan hieman jäitä hattuun, unohtamaan aran joksikin aikaa ja kun olet miettinyt asiaa jokaiselta kantilta (sotkun, melun..), harkitse asiaa uudestaan. Näihin asioihin kannattaa oikeasti perehtyä. Ara ei ole aloittelijan lintu.
10 neitoa, OWA, IRN, luumupää, undu, ja 2 agaa langalla.. (Lanka katkeaa..) :D

Re: Araraunan kasvattajia?
« Vastaus #5 : 11.04.09 - klo:19:33:56 »
harmi :'( no niin kai sitten en kai minä tiedä sitten tarpeeksi :'( :'( :'( :'(varmaan jätän arat kokeneille ihmisille kun en kerran ole tarpeeksi tietävä
ei kai se ollut ihmekkään kun olen 15 vuotias tyttö
« Viimeksi muokattu: 11.04.09 - klo:19:35:32 kirjoittanut mirrumaaru »

Re: Araraunan kasvattajia?
« Vastaus #6 : 11.04.09 - klo:19:49:12 »
Nomutta, ikä lisääntyy automaattisesti ja tietoa voi hankkia paljon lisää, sekä tutustua vaikka foorumin kautta elämiseen aran kanssa. Arat ja niiden häkitkin maksaa aikalailla, joten rahojen säästämiseenkin saattaa kulua jokunen vuosi  :)

Unelmia pitää olla  ;D

tinttu
The early bird may get the worm, but the second mouse gets the cheese.

Re: Araraunan kasvattajia?
« Vastaus #7 : 11.04.09 - klo:19:58:32 »
no hyvä että joku on tuota mieltä rahaa olen säästänyt n.4000 euroa riittäiskö

Re: Araraunan kasvattajia?
« Vastaus #8 : 11.04.09 - klo:21:23:53 »
Tiedän, että se olisi varmasti todella mahtavaa hankkia ara ja varsinkin kun innostusta piisaa :) Sinuna kuitenkin pitäisin hankinnan vielä haaveena tulevaisuudessa(älä siis hautaa sitä todellakaan). Nuorena sinulla kuitenkin on vielä edessä kotoa pois muutto, opiskelut sun muut...elämäsi tulee muuttumaan sen verta paljon, että ara lemmikkinä saattaisi olla aika mahdoton yhtälö sen kanssa. Äänikin linnussa on sen verta iso koon lisäksi, että kerrostalo ei ole ykkösvaihtoehto asuinsijaksi.

Sen sijaan tässä vaiheessa tutustu lajiin(monet omistajat päästävät tutustumaan pyytäessä lintuihinsa) ja kerää tietoa, täälläkin löytyy muutamia ketjuja aroista :) Muihinkin lajeihin kannattaa tutustua, papukaijoja kuitenkin löytyy muistaakseni n. 300 eri lajia. Tuossa muutama linkki:

arat

sinikelta-arat ja arat yleensä

sanne
höyhenmäistä elämää...

Re: Araraunan kasvattajia?
« Vastaus #9 : 12.04.09 - klo:15:52:45 »
Jos miettii nuorena, vielä vanhempien helmassa elävänä, jotain noinkin kookasta lintua kuin araa, sen täytyy olla ensisijaisesti vanhempien lemmikki. Ja miksi näin niin sen takia, että aran kokoisen linnun asuttaminen ensimmäiseen opiskelija-asuntoon voi olla melkoisen ongelmallista, sillä pelkkä häkki vie niin suuren tilan, puhumattakaan häkin ulkopuolisista virikkeistä. Linnuista löytyy tosiaankin niin paljon mielenkiintoisia lajeja vähän pienemmässäkin koossa, arojakin löytyy pienempikokoisia kuin tuo sinikelta-ara josta taisit haaveilla. Sinulla on jo nyt niin paljon lintuja että jo niiden kanssa voi tulla tulevaisuudessa ongelmaa, elleivät ne ole vanhempiesi vastuulla. Myös vanhempien tulee olla aidosti kiinnostuneita linnuista ja kykeneviä hoitamaan niitä kun itse lähdet opiskelemaan, mikäli käy niin ettet ainakaan heti saa lintujasi mukaasi.
Taloudessa töyhtöpäät Nelli ja Alpo!

Re: Araraunan kasvattajia?
« Vastaus #10 : 14.04.09 - klo:10:03:36 »
Niinkuin Nellikka tuossa sanoikin, arojakin löytyy pienempi kokoisia kuten vaikkapa pikkuara, joka on about 30cm pituinen kaveri. Varmasti helpompi majoittaa kuin isompi ara, nokka ei ole läheskään yhtä iso kuin sinikellalla ja ääntäkään tuskin lähtee yhtä paljon. Itsekin olen aikoinaan isosta arasta haaveillut, mutta nyt kyllä tiedän että moinen jää kauaksi tulevaisuuteen jos isoa tulee koskaan, pikkuara taas saattaisi ollakin ihan mahdollinen pienemmän kokonsa ja helpompihoitoisuutensa takia :) Tietysti itse kukakin tykkää mistä tykkää, mutta vielä noin nuorena sen ison aran hankkiminen voi olla hankalaa tulevaisuudenkin kannalta.

 Näin vinkkinä tähän vielä laitan, että Pyrrhura-suvun (suomuaratit) edustajista löytyy lajeja ison linnun luonteella, vaikka lintujen koko onkin undulaatin ja neitokakadun väliltä. Oman helmiarattini kanssa olen ainakin huomannut että tuollainen pikkutipu osaa olla iso lintu sille päälle sattuessaan :P Pyrrhurat myös usein kesyyntyvät nopeasti, tapaavat olla varsinaisia Duracel-pupuja ja veikeitä luonteita mutta huomattavasti helpompia hoitaa juuri tuon pienuutensa takia, ja varmasti opiskelemaan lähtiessä on suuremmat mahdollisuudet saada lintu mukaan kun pelkkä häkki ei valtaa koko kämppää ;)
 Kannattaa tutkia eri lajeja ja eri mahdollisuuksia, mutta ei kai niitä haaveita siitä arasta kannata heittää roskakoriinkaan. Sitten kun tietää mille urille oma elämä tulevaisuudessa asettuu, se ison linnun hankkiminen voi olla huomattavasti turvallisempaa sekä itsensä että linnun kannalta!
Med helmiaratti, 2x neitokakadut ja länsigöötanmaanpystykorva

Re: Araraunan kasvattajia?
« Vastaus #11 : 14.04.09 - klo:17:23:01 »
Ja sitten on vielä se, että jos olet juuri hankkinut jakon poikasen, joka varmaan on vielä aika helppo tapaus... Niin voin taata, että vuoden päästä sulla on kädet täynnä jo senkin kanssa, saati, että vielä sinikellan poikanen hoidettavana... Jäitä hattuun, ja kannattaa tosiaan odotella ihan rauhassa, ja antaa muutaman vuoden vieriä, ja kerätä tietoa ja touhuta sen jakon kanssa...

Jonne
CAG Ukko, MA Rapa, YNA Nooa, SM:t Clara & Lawrence

Re: Araraunan kasvattajia?
« Vastaus #12 : 17.03.12 - klo:11:00:16 »
Uppia.

Mitähän tälle Jakolle nykyään kuuluu?

Re: Araraunan kasvattajia?
« Vastaus #13 : 17.03.12 - klo:14:24:03 »
Mitähän tälle Jakolle nykyään kuuluu?

Ainakin käyttäjä mirrumaaru on ollut foorumilla viimeksi kesäkuussa 2009 joten... ::)

Re: Araraunan kasvattajia?
« Vastaus #14 : 19.03.12 - klo:07:12:39 »
Joo huomasin, mutta pakko oli yrittää...  :-\