Ulkoa tuodut marjat on hyvä pestä lämpimällä vedellä, kuten ulkoa tuodut oksatkin neuvotaan.
Sitten kylmä huuhtelu perään virkistää marjat.
Ruusunmarjoista itse käytän vain sitä lajiketta mitä käytetään myös laskenpilttiruokiin, eli kotimainen ruusunmarjasose, punaisenrukseaa pulleaa marjaa, kuin pienet omenat tähän aikaan.
Kasvimaa-alueella on myös muita ruusunmarjoja kuten mustan puhuvaa peinempää marjaa, kukat ns. moninkertaisia, mut en uskalla niitä kasvimaalta kerätä. En tiedä onko ne terveellisä tai ei.
Olen tarjonnut marjat tuoreena pujoitettuna naruun helminauhaksi, tai häkin päälle nakattuna. Hyvin maistuvat.
Pihlajanmarjatkin laitan oksineen riippumaan puuhapaikkoihin, ne eivät ole niin suosittuja Neitojeni keskuudessa kuin ruusunmarjat, johtuneen niiden mausta.
Luonnonlinnuista Tilhit syövät niitä pääasiassa pakkasen aikaan jäisinä.
Itse en ole tarjonnut näitä marjoja pakastettuna.
Pihlajanmarjoista tehdään myös maukasta hyytelöä esim. joulupäytään, likööriä yms.
Oikein hyvää marjaa kaikki tyynni.
