papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Pihjalan- ja ruusunmarjat
« : 12.09.02 - klo:09:18:51 »
Meille maistuu tätänykyä varsinkin pihlajanmarjat...kysynkin nyt, että voiko pakastettuja marjoja antaa linnulle, vai muodostuuko niihin niin paljon alkoholia, että se voisi olla vaaraksi??

-tinttu-
« Viimeksi muokattu: 12.09.02 - klo:09:19:19 kirjoittanut tinttu »
The early bird may get the worm, but the second mouse gets the cheese.

Re:Pihjalan- ja ruusunmarjat
« Vastaus #1 : 12.09.02 - klo:10:20:29 »
Ööö... mun tietojeni mukaan alkoholi kyllä syntyy käymisen eikä pakastamisen tuloksena...  ::)

Eli jos marjat on tuoreita pakasteeseen laitettaessa niin kyllä niiden pitäisi olla ihan turvallisia.
Eri asia sitten jos ne on päässeet toistuvasti jäätymään ja sulamaan (niin kuin näillä säillä ulkona käy) ja saamaan hiivatartunnan ja käymään jo ennen pakastusta vaan senhän kyllä huomaa mausta ja marjan rakenteesta.

Vähäinen käymisenalku tuskin vielä haitaksi on ainakaan jossei kilotolkulla syötä...

Maija

Re:Pihjalan- ja ruusunmarjat
« Vastaus #2 : 03.10.02 - klo:19:30:53 »
Meilläkin tykätään pihlajanmarjoista.Mutta kaikki tuttavani sanovat että( pakastettaessa) tai pakkasella niihin kertyy alkoholia,nyt itsekin alan ihmettelemään uskallanko pakastaa marjoja vai en?Ja tarjota sitten myöhemmin.Kuulemma tilhitkin jaksavat talvella paremmin juuri tuon alkoholin voimalla,tiedä nyt sitten.Vai tapahtuuko käyminen puussa,jos ei olisikaan sitä vaaraa kun pakastaa kotipakkaseen.Osaisiko joku kertoa?

Re:Pihjalan- ja ruusunmarjat
« Vastaus #3 : 04.10.02 - klo:08:17:18 »
Meilläkin tykätään pihlajanmarjoista.Mutta kaikki tuttavani sanovat että( pakastettaessa) tai pakkasella niihin kertyy alkoholia,nyt itsekin alan ihmettelemään uskallanko pakastaa marjoja vai en?

Pakastimessa / jäisissä marjoissa ei kyllä taatusti muodostu minkäänlaista alkoholia, se on jo biologinen mahdottomuus. Käyminenhän ja sitä kautta alkoholin muodostuminen edellyttää yleensä hiivasienen toimintaa ja sen aktiivisuus on kyllä parhaimmillaan jossain yli viidessätoista asteessa ja loppuu tykkänään jossain parin asteen tienoilla plussan puolella.  

Luonnonmarjoihin muodostuu alkoholia juuri syksyllä ja ensipakkasten jälkeen todennäköisesti siksi, että syksyllä marjat ensinnäkin ovat jo pikkuhiljaa kypsiä ja alkavat pehmetä ja toiseksi öinen pakastuminen rikkoo marjan solurakenteen, jolloin se päivällä ilman taas lämmetessä sulaa ja altistuu hiivasienitartunnalle ja  käymisreaktio pääsee vauhtiin. Mitä kauemmin lämpimiä sitten käymisen alkuunpääsyn jälkeen riittää sitä enemmän tulee marjoihin alkoholia ja tilhien maksat joutuvat koetukselle.  Pakkanen itsessään ei todellakaan alkoholia synnytä vaan päinvastoin pysäyttää reaktion.

Jos siis marjat pakastaa ennen kuin alkoholia on kertynyt ja pitääkin pakkasessa käyttöhetkeen asti niin ovat kaiken järjen mukaan täysin turvallisia. Jos taas pakastaa jo käyneen marjan niin ei se alkoholi tietenkään pakastimessa mihinkään häviä...

Maija

Re: Pihjalan- ja ruusunmarjat
« Vastaus #4 : 08.09.05 - klo:19:37:18 »
Nostetaas tällainen ylös... :D Tein vähän linnuille "tikkareita" Ja näytti maistuvan hyvin. Tunti meni tikun tuhoamiseen ja toinen lattialla rippeiden etsimiseen... Kupista ruusunmarjat eivät kelvanneet useastikin tarjottuna...
Käytä vain sulavia sanoja, sillä jo huomenna voit joutua syömään niitä!

Re: Pihjalan- ja ruusunmarjat
« Vastaus #5 : 12.09.05 - klo:08:04:35 »
Tässä meidän *köynnöskasvi* ::) ;)
« Viimeksi muokattu: 12.09.05 - klo:08:06:29 kirjoittanut daisy »
Kiviäkin kiinnostaa!

Re: Pihjalan- ja ruusunmarjat
« Vastaus #6 : 12.09.05 - klo:08:45:12 »
Tutun näköinen köönnöskasvi ;D
meilläkin on tollasia mutta johdoissa roikuvat
T;Crisse-mamma ja sisarukset
Avion lintulan siivekkäät

http://avion.suntuubi.com

Re: Pihjalan- ja ruusunmarjat
« Vastaus #7 : 12.09.05 - klo:12:09:30 »
Köynnöskasvi on hieeno! Tutunoloinen vempele. Tuo pahvirulla on oiva lisä!
Lainaus
Tein vähän linnuille "tikkareita" Ja näytti maistuvan hyvin.
Näiden kiinnitys olis kiva nähdä myös! Hienoja ja kauniita vimpaimia, ja erityisesti linnun mieleen. Syötiinkö siemenet lattialta öh pohjalta myös?
Täällä Rva Wihreä heittää omenanlohkot alas ja hakee ne sitten aamulla sieltä häkin pohjalta.
*Korjasin kirjoitusvihreitä.
« Viimeksi muokattu: 27.09.06 - klo:08:43:46 kirjoittanut ahrk »

Re: Pihjalan- ja ruusunmarjat
« Vastaus #8 : 19.09.05 - klo:12:12:00 »
mistäs löytää helpoiten tuommosia paksuja köysiä? ja mitähän maksaa? :) puhutaan vaikka parista metristä.

niin ja miten täytyy marjat etc. (ruusunmarjat, kävyt ja mustikanvarvut) käsitellä ennen ku antaa linnulle? riittääkö lämmin vesi?
« Viimeksi muokattu: 21.09.05 - klo:16:01:47 kirjoittanut moam »
Beethovenin Oodi Ilolle, on elämäni Valo, luovuuden Muusa ja elämän Filosofia.

Re: Pihjalan- ja ruusunmarjat
« Vastaus #9 : 21.09.05 - klo:18:24:37 »
Itse juuri tulin marjanmetsästykseltä..hyvä saalis tuli: sekä ruusun- että pihlajanmarjoja puolikas kassia (ja mielessä monta kiusallista tilannetta roikkuessa oksissa niitä poimien ;D)
Yleensä huuhtelen/pesaisen marjat kuumalla vedellä, tarjoan tuoreeltaan ja loput kuivatan tai pakastan :)

sanne
höyhenmäistä elämää...

Re: Pihjalan- ja ruusunmarjat
« Vastaus #10 : 21.09.05 - klo:22:31:44 »
Ai se olit vain sinä kun siellä roikuit ja olit nolona... :D Sä roikuit ja mä tein sen häpeämis osan... :p Nyt on marjat perattu ja pakkasessa ja kupeissa... Hyvä saldo ja linnut tykkää :) Suosittelen noloja lähiömetsäreissuja ihan jokaiselle
Käytä vain sulavia sanoja, sillä jo huomenna voit joutua syömään niitä!

Re: Pihjalan- ja ruusunmarjat
« Vastaus #11 : 22.09.05 - klo:10:20:24 »
 :D Kyllä menee. Pihlajanmarjat avattuna ylös päin, kuten omenat, ja siemenkuppiin päällimmäiseksi. Ruusunmarjat ihan pienenä silppuna.
Papukaijat ottavat suoraan kupista kokonaisia pihlajanmarjoja tai tertusta, silppuan ruusunmarjat omaan tuoteruokakupposeen.

Re: Pihjalan- ja ruusunmarjat
« Vastaus #12 : 06.08.06 - klo:17:48:27 »
Muistakaahan taasen käydä roikkumassa niissä pihlajissa ja saada tuhannenkuntaa piikiniskua ruusupuskilta!  ;) Eteläsuomessa alkaa ainakin olemaan pihlajanmarjat kohtapuoliin kerättävissä (itse hedelmäpussillisen tänään kerännyt).  Alkaa tuo pakkanen täyttyä ihan jostain muusta kun omista pöperöistä..  ;D

Ruusunmarja on aivan taivaallisen upea marja ravinnollisesti; sisältää mm. runsaasti karotenoideja / beetakaroteenia -> A-vitamiinia, C-vitamiinia, kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia

Pihlajanmarja ei pääse lähellekkään ruusunmarjaa mutta sisältää mm. kaliumia, kalsiumia, fosforia, magnesiumia, K-vitamiinia, C-vitamiinia ja karotenoideja / beetakaroteenia -> A-vitamiinia.

Marjat

.. ja mikä parasta, ihan on ilmaista!  ;)

« Viimeksi muokattu: 06.08.06 - klo:18:19:47 kirjoittanut Sabinefeh »
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness."

fixi

Re: Pihjalan- ja ruusunmarjat
« Vastaus #13 : 07.08.06 - klo:20:02:09 »
Täällä kans jo käyty Pihlaja-apajilla.Meillä keräys suoritetaan vähän ronskimmin,eli sahaa apuna käyttäen.Kokonaiset isot oksat toimivat yhtäaikaa väliaikaisina orsina/kiipeilypuina sekä ruokavarastoina!   ;D  Muistakaa kuitenkin että tälläinen keräystapa vaatii luvan maanomistajalta,pelkkiä marjojahan saa kerätä mielinmäärin kyselemättä keltään yhtään mitään!   :P

Re: Pihjalan- ja ruusunmarjat
« Vastaus #14 : 07.08.06 - klo:20:50:10 »
On muuten sitten taas niin pirskutin vaikeeta löytää mistään ruusunmarjoja. Tai siis löytyy pilvin pimein ja hirmuisia määriä mutta aina isojen teiden varsilta. Onneksi on Sannen kanssa viimevuodesta tuttu kerrostalon sisäpiha eräässä lähiössä. Sinne matkamme käy huomenna (kai) Muutaman päivän ajan on jo ollut tarjolla tipusilla ja hyvin on kelvannut. Pihlajanmarjat eivät tehneet kauppaansa ja niitä on vielä viime vuodesta pakkasessa.
Käytä vain sulavia sanoja, sillä jo huomenna voit joutua syömään niitä!