papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Kakarikikysymyksiä
« : 19.02.08 - klo:23:26:15 »
Alkuvuoden ajan olen potenut kovaa lintukuumetta. Vaikka neitokakduparin kanssa sujuu hyvin, uusi laji kiinnostaisi. Kakarikit tuntuvat olevan hyvä vaihtoehto kerrostaloon äänensä puolesta. Olen lukenut niiden hyperaktiivisuudesta, mutta saanut kuvan, että vipeltävät vapaana mielellään itsenäisesti tutkien eivätkä roiku kerjäämässä huomiota kuten esim kesyt amatsonit. Olenko aivan väärässä?

Miten hyvin kakarikit tulevat toimeen neitokakadujen kanssa? Eivät tietenkään samassa häkissä olisi, mutta vapaana ollessa joutuisivat jakamaan tilavan yksiöni.
Kuinka sotkuisia ovat verrattuna esim. neitoihin?
Miten proteiinintarve täytetään ilman matoja? Kärsin toukka/matofobiasta, joten riittääkö kananmuna/kypsennetty kana/liha ja muut kesällä pyydystettävissä olevat ötöt?
Millainen luonne kyseisellä lajilla yleensä on? Esiintyykö agressiivisuutta/onko voimakas uhmaikä? Nyppivätkö herkästi itseään?


Mitä hyviä ja huonoja puolia kakarikeissä on?


Re: Kakarikikysymyksiä
« Vastaus #1 : 19.02.08 - klo:23:33:17 »
Moikka!

Oletkos lukenut jo lajiesittelyn? :) http://www.papukaijat.net/index.php?module=pagemaster&PAGE_user_op=view_page&PAGE_id=66&MMN_position=110:110

Kakarikit ovat erittäin hauskoja vipeltäjiä. Meillä niitä asustaa kaksi kappaletta, naaras ja koiras. Kakarikien ääni ei ole kova, mutta joskus kosiessa se kuulostaa todella ärsyttävältä, varsinkin, jos itsellä on huono päivä tai migreeni tms. :P Muuten oikein miellyttävää pulputusta. Sotkevat enemmän, kuin neitokakadut (toki tämä on yksilöllistä, mutta ainakin oma pariskuntani sotkee paljon), sillä tykkäävät kuopia ruokakippoja ja ruoat lentelevätkin pitkin kämppää.

Meidän pariskuntamme majailee neitokakaduparven kanssa suuressa aviaariossa ja hyvin on mennyt. Neidot toki hieman vieroksuvat oudon värisiä otuksia, mutta kakarikit eivät juuri välitä töyhtöpäistä. :)
10 neitoa, OWA, IRN, luumupää, undu, ja 2 agaa langalla.. (Lanka katkeaa..) :D

Re: Kakarikikysymyksiä
« Vastaus #2 : 20.02.08 - klo:09:17:34 »
Sotkevat enemmän, kuin neitokakadut (toki tämä on yksilöllistä, mutta ainakin oma pariskuntani sotkee paljon), sillä tykkäävät kuopia ruokakippoja ja ruoat lentelevätkin pitkin kämppää.
Voisko muuten ruokakupit laittaa laatikkoon/pesuvatiin/saviselle kukkaruukunalustalle, niin ei ruoka leviäisi? *nerokkaita ideoitani*

Re: Kakarikikysymyksiä
« Vastaus #3 : 20.02.08 - klo:10:09:47 »
Siirsiin aikoinaan neitojen kupit häkin alaosaan. Ovat vielä irti häkin pohjasta, mutta sotku kuivaruoan kanssa on vähentynyt, kun pelletinpalaset ja siementen kuoret sinkoilevat pohjalaatikon seiniin. Tuoreruokakuppi on vielä korkealla. Ja voimaruokaa nautitaan häkin pohjalla olevasta keraamisesta astiasta.

Re: Kakarikikysymyksiä
« Vastaus #4 : 20.02.08 - klo:13:01:32 »
Meillä avot sotkee paljon ruuan kanssa,niin tein neliskanttiseen vatiin ruokakupin pohjan kokoisen reiän ja vadin ripustin koukuilla häkkiin,nyt suurin osa ruuasta jää vadin sisälle ja vati on helppo ottaa poies häkistä ja pesasta.

Re: Kakarikikysymyksiä
« Vastaus #5 : 20.02.08 - klo:13:07:19 »
Kakarikit kulkevat mielellään häkin pohjalla ja kuopivat maata kuin hassut kanat. samaa ponnekasta kaivamista tekevät siis myös kupeissa. Häkin pohjalle kannattaakin laittaa jokin laakea reunallinen astia jonka täyttää vaikka puuhakkeeella ja jemmaa sinne pieniä herkkuja löydettäväksi.
Kakarikit ovat myös innokkaita kylpemään ja myös vesi roiskuu vadeista kovalla kyydillä :D

Jos tarjoat kanaa, sitä tulisi antaa harvakseltaan esim. kerran kk. Jos pelkäät matoja yms.niin kananmuna auttaa varmasti asiaan, samoin kuin esim. ne kuivatut/paahdetut silkkitoukat.


Re: Kakarikikysymyksiä
« Vastaus #6 : 17.03.08 - klo:15:45:10 »
Vielä kyselen..

Tällä hetkellä on häkin pohjalla käytetty sanomalehteä, mutta uuden kuopsuttelijalinnun tullessa pohjamateriaali kannattaisi varmaan vaihtaa hiekkaan tai puuhakkeesseen. Onko kokemuksia, kumpi olisi parempi? Kuinka paksu kerros materiaalia pitäisi olla häkin pohjalla? Samalla voisi lisätä pohjalaatikon korkeutta/laittaa jotain pleksiä tms.. Mikä mahtaisi olla sopiva korkeus laatikolle/pleksille?

Re: Kakarikikysymyksiä
« Vastaus #7 : 17.03.08 - klo:19:28:43 »
Mä olen ratkaissut tuon pohjahomman niin, että siellä on sanomalehtiä, mutta useampi astia, jossa on purua ja puuhaketta ja mitä milloinkin, herkkuja piilotettu tietty sinne tänne. :)
10 neitoa, OWA, IRN, luumupää, undu, ja 2 agaa langalla.. (Lanka katkeaa..) :D

Re: Kakarikikysymyksiä
« Vastaus #8 : 29.04.08 - klo:21:21:12 »
Moikka!

Tässä hieman infoa: Meillä on puuhakas parin vuoden ikäinen kakarikipariskunta (Tweety ja Lady), joka on erittäin innokas lisääntymään. Yksi pesue heiltä on jo maailmalla (yksi lutino, jalkavikainen jäi meille ja oli ihana lemmikki, käsikesykin, mutta kuoli sairaalassa kuukausi sitten munan juututtua sen sisään) ja sen jälkeen Lady on koko ajan halunut munia lisää. Ylettömään munimiseen auttoi kun annoimme ruoaksi vain pellettejä ja normaalit kasvikset ynnä hedelmät. Otimme ruokavaliosta kokonaan pois munaruoan (voimaruoka?) ja jauhomadot, joita olimme antaneet vahvistaaksemme Ladyn elimistöä kestämään jatkuvaa munintaa. Kuulemma jauhomadot ovat todella rasvaisia, joten niitä ei juuri kakarikeille tarvitsisi antaa. Kaikki tämä yliruokinta ja muukin hoito olikin vain yllyttänyt munintaa. Vähensimme myös päivänvalon ja liikunnan kahdeksaan tuntiin. Toimi täydellisesti!

Jos ei ota huomioon tätä hullua pesimisintoa, kakarikit ovat tosi kivoja lintuja. Harvoin kuitenkaan kesyjä, mutta kiinnostuneina kyllä seuraavat perheen puuhia ja joskus tulevat lähelle moikkaamaan. Sitten on jokapäiväinen taitolentosirkus, joten kakkaa löytyykin sitten ihan joka paikasta! Ja tosiaan eivät ole äänekkäitä, ainakaan meidän pionukseen verrattuna (joka on muka  :) hiljainen lintu)..

Take me down to the parakeet city, where the birds are green and the carpet's sh*tty. Take me home!

Re: Kakarikikysymyksiä
« Vastaus #9 : 14.01.13 - klo:23:02:40 »
Haluaisin tietää enemmän kakarikien äänestä. Sopiiko kerrostaloon? Entä elänperäisen ruuan, siemenien ja tuoreruuan suhde?
Kakaduparvessa yksi ruusu ja kolme neitoa.

Re: Kakarikikysymyksiä
« Vastaus #10 : 15.01.13 - klo:00:08:48 »
Voit tulla meille kuuntelemaan ja katsomaan jos kiinnostusta on. Meillä on kaksi koirasta, veljeksia. Asutaan kerrostalossa ja vielä ei naapurit ovat valittaneet. Äänta kyllä löytyy tarvittaessa, mutta jopa pahimmillan sen verran hiljaista että ei kuulu rappukäytävalle.

Kakarikit ovat hauskoja itsenäisiä lintuja jotka haluavat seura mutta eivät tunkee syliin paitsi jos sinulla sattu olemaan herkkupalaa kädessä.

Laita yv jos haluat tulla Daltonin-veljeksiä katsomaan, esittelen niitä miellelään ;D

Ai niin. Ne syövät enimmäksen tuoreruoka, jonkin verran siemeniä ja silloin tällöin eläinperäista ruokaa. En ole kokeillut jauhomatoja, annan niille keitetyn kanan tail kalan parin viikoin välein. Nirsoilu ei meillä ainakaan esintyy, pojat syövät kaiken minkä annan.

Muoks. Yhdistetty viestit. -L
« Viimeksi muokattu: 15.01.13 - klo:23:50:29 kirjoittanut Lintunen »

Vs: Kakarikikysymyksiä
« Vastaus #11 : 27.03.16 - klo:13:00:07 »
Tätä ketjua ei ole kommentoitu pitkään aikaan mutta uskon, että saattaa tulla googlatuksi joten haluaisin jakaa oman kokemukseni. Itse ennen lintujen hankintaan googlasin ja kahlasin keskustelupalstoja.

Päädyin hankkimaan kaksi kakarikia,  oletettavasti uudenseelanninviherkaijaa tai hybridiä - jo tämä epätietoisuus paljastaa, ettei kaikki mennyt ihan toivotusti. Linnut päätyivät onneksi lopulta vanhempieni huomaan ja tarinalla on onnellinen loppu.

Linnut itsessään olivat mahtavia tyyppejä, vilkkaita, älykkäitä, touhukkaita. Saattoivat syödä kädestä, mutta olivat enemmän etäällä ja seurasivat tarkasti tilannetta, seurasivat huoneesta toiseen ja huutelivat perään jos lintukaveri tai ihminen ei ollut näkyvissä. Lentäjinä tosi taitavia ja pelottomia.

Äänenkäyttö oli kuitenkin todella voimakasta. Asiaan saattoi vaikuttaa, että poikaset tulivat minulle liian nuorina, ja ilmeisesti tämä kovempi huutaja kärsi siitä loppuelämänsä. Piippailu ja rapistelu alkoi aamulla ennen peiton poistamista, mutta ei häiritsevällä volyymilla. Jos olet herkkäuninen ja nukut samassa huoneessa, heräät tähän varmasti, mahdollisesti myös korvatulpista huolimatta, tosin minulle tämä ei ollut ongelma.

Kuitenkin pitkin päivää toinen lintu saattoi huutaa ainakin tunnin putkeen kovalla kä-kä-kä-kä-kä -äänellään. Se olisi kuulunut aivan varmasti koko kerrostalon läpi. Kerrostalossa häätö olisi ollut todellinen mahdollisuus, eikä minulla hermo kestänyt jatkuvaa huutamista, joka oli päivittäistä ja kesti kerralla pitkään.

Kerron tämän siksi, että näinkin voi käydä. Kakariki on kykenevä tuottamaan häiritsevän kovaa ääntä. Lintuharrastajat ovat varmasti tottuneet, ettei mikään lintu ole äänetön. Lisäksi uskon, että kakariki kuuluu kuitenkin lajeihin, jotka pääsääntöisesti ääntelee sekä harvemmin että hiljempaa kuin moni muu laji. Jos lintuesittelyssä sanotaan, että kyseessä on hiljainen laji, se lähinnä tarkoittaa "hiljainen suhteessa muihin lemmikkilintulajeihin"  ;)