papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Kuopsuttelu
« : 29.09.03 - klo:13:08:40 »
Kiitos kaikille, jotka ovat auttaneet meidät Otto-vauvelin kanssa alkuun. Nyt jakomme on saavuttanut kunnioitettavan 13 viikon iän. Olen syöttänyt poikasruokaa vielä, koska näkyy maistuvan hyvin. Tosin pellettien syömisessä lintu  hieman taantui, kun alkoi saada uudelleen puuroa. Tuoreruokaa menee vaihtelevasti.  Punnittu on säännöllisesti ja paino pysyy suht samoissa.  Yllätys meille oli, kuinka paljon Otto viihtyy häkin pohjalla häkissä ollessaan (ei kylläkään oleile vapaaehtoisesti häkissä, ja illalla häkkiin saaminen on varsinainen urakka). Amatsonimme ei mennyt suin surminkaan pohjalle, vaan kurkotteli putoilleet herkutkin kaula pitkänä roikkuen kaltereissa. Olen lukenut kirjoista, että jakot tykkäävät puuhailla häkin pohjalla, mutta mistään en ole löytänyt selitystä nurkassa kuopsutteluun. Nokalla pidetään reunasta kiinni ja vuorotellen kummallakin jalalla kuopsutellaan tomerasti pohjapapereita. Ensin arveltiin ilmiön olevan pienoinen vihjaus vapauden kaipuusta, mutta ilmeisesti lintu ei kuitenkaan ole kaivamassa pakotunnelia, vaan hommalla on joku muu merkitys. Liittyykö kenties luonnonvaraisten jakojen ruokailuun maassa, vai onko paplarista jotenkin hupaisaa? Jos puuhalla on jokin syvällisempi merkitys, voisiko häkin pohjalle laittaa jotain kuoputeltavaa?
"Harvat ymmärtävät miten paljon on ymmärrettävä voidakseen ymmärtää ettei ymmärrä kovinkaan paljoa"

Re:Kuopsuttelu
« Vastaus #1 : 29.09.03 - klo:13:21:07 »
Meidänkin jako kuopii kuvailemaasi tyyliin. Ei tiedetä myöskään syytä, mutta tekee sitä matolla, pöydällä, häkin pohjalla ja joskus jopa käden päällä  ::) Aattelin jos se liittyis kynsien kuluttamiseen lyhyemmiksi  ???  Joo ja jos sattuu olemaan just jotain silppua, jyviä tms. niin kuopiminen kohdistuu myös niihin... joskus. esim. keittiön pöydälle kaatoi aina sellaisen siemenpurkin ja sitten kuopi ne siemenet lattialle.  ;D

Re:Kuopsuttelu
« Vastaus #2 : 29.09.03 - klo:15:16:37 »
Otto kuopii vain häkissä, ja vain huoneenpuoleisessa nurkassa, ainakin toistaiseksi. Ei onneksi esim olkapäällä :), jossa tykkää muuten keikkua. Häkissä se on niin vähän kuin mahdollista, yöt ja osan arkipäivistä, mies on paljon päivisin kotona.
"Harvat ymmärtävät miten paljon on ymmärrettävä voidakseen ymmärtää ettei ymmärrä kovinkaan paljoa"

Re:Kuopsuttelu
« Vastaus #3 : 30.09.03 - klo:08:10:54 »
Vai kuopsuttaa kaima? Sitähän sitä täälläkin harrastetaan. Ja hartaasti! Käyhän vilkaise meidän Oton galleria (linkki profiilissa); siellä on muutama kuopsutuskuva.

Meillä Otto alkoi kuopsutella häkissä kerran yhdellä pitemmällä venematkalla. Liekö niin alkanut tympiä lokkien kirkuminen, että päätti keksiä jotain korvat sulkevaa tekemistä?? Anyway, kotona häkissä ei kuopsuteltu lainkaan, mutta aina kun lähdettiin veneellä niin taas se silppuaminen alkoi. Seuraavaksi kuopsutusreviiri laajeni keittiön pöydälle, kun Otto keksi survoutua sanomalehden väliin. Siitä taas isäntäväki oivalsi tarjota peuhamaaksi kaupan paperikassia ja itse väsättyä "telttaa", molemmat sanomalehtipaperilla vuorattuina. Nyt harrastus on, uuden isomman häkin myötä, laajentunut myös kotihäkin sisäpuolelle - sinne kun mahtuu sekä kassi että teltta. Ja sen koommin ei ole meidän Otolla ollut tylsää.

Kuopsuttelun syytä en minäkään osaa kuin arvailla. Kuopsuttelemallahan jakot luonnossa hakevat evästä, joten olisiko kyse kotoisasta ajankulusta? Välillä touhu on kyllä niin vimmaista, että siinä vauhdissa ei ehtisi erotella jyviä akanoista.
jaana
The truth is out there? Does anyone know the URL?

Re:Kuopsuttelu
« Vastaus #4 : 30.09.03 - klo:09:19:15 »
Hei!Meiläkin Roma kuopsuttelee häkin pohjalla oli siellä paperia tai puupikettiä ja aina samassa nurkassa katsoen anovasti ette laskisi minua pois täältä.aluksi luulin kans et pyytää pois häkistä mut on alkanut menee häkin pojalle leikkimäänkin ja ain jossain vaiheessa alkaa kuopia :D :D
Avion lintulan siivekkäät

http://avion.suntuubi.com

Re:Kuopsuttelu
« Vastaus #5 : 03.10.03 - klo:16:05:15 »
Hei Jaana, kiva teltta teidän Otolla :D. Saisko vielä tarkempia ohjeita käytännön toteutuksesta? Olemme menossa ostamaan isompaa häkkiä meidän Otto-pojalle, ja sittenhän sinne mahtuu vaikka mitä kuoputus/kaiveluviritelmiä. Nykyinen häkki osoittautui heti liian pieneksi, vaikka amatsonillemme oli hyvinkin sopiva. Tää poika liikkuu niin paljon ja vauhdilla, pohjalla ja pinnoissa, että täytyy vähintään kaksinkertaistaa pohja-ala. Olisko hyvä, jos jonkun nurkan omistaisi pelkästään leluille ja puuhasteluun? Vai annetaanko kaikkea olla levällään, kun leviää ne kumminkin, vai :)?
"Harvat ymmärtävät miten paljon on ymmärrettävä voidakseen ymmärtää ettei ymmärrä kovinkaan paljoa"

Re:Kuopsuttelu
« Vastaus #6 : 03.10.03 - klo:16:23:02 »
Uhhuh, olen itse toivottoman huono ompelemaan, neuvo siinä sitten muita! Teltta on tehty yhdestä pitkästä palasta, mittoja älä edes kysy, ompelemalla sauman väliin ripustusnauhaksi semmoinen muodista poistunut avainkaulanauha. Pohjan tein kaksinkertaiseksi ja pujotin väliin palasen filmivaneria, ettei kuopsuttaja heti alussa hujahda pohjan läpi. Pöytämalliin isäntä väänteli metallilangasta molempiin päihin kolmionmuotoiset kehikot, jotka pysyvät paikallaan parilla ompeleella.
Toivottavasti tästä on jotain apua? Luovuutta peliin!

Meillä häkin sisustussuunnittelija sijoitti nukkumaorren ja leikkipaikan häkin vastakkaisiin nurkkiin ja toivoi, että kakat ja lelut eivät siten koskaan kohtaisi toisiaan. No toisin kävi, kyllähän ne lelut tuppaavat leviämään ympäriinsä, samoin kuin kakat! Kuitenkin suurin osa molemmista pysyy omalla tontillaan, joten kannattaa ainakin kokeilla.
jaana
The truth is out there? Does anyone know the URL?

Re:Kuopsuttelu
« Vastaus #7 : 06.10.03 - klo:12:01:28 »
Toivottavasti meidän paplari ei ole kovin kriittinen, kun meikäläisenkin ompelutaito on hieman päässyt rapistumaan ::). Oisko suosituksia kankaan laadusta? Ja siis paperiako laitetaan teltan sisustukseksi, että sitä sitten kuoputellaan?
"Harvat ymmärtävät miten paljon on ymmärrettävä voidakseen ymmärtää ettei ymmärrä kovinkaan paljoa"

Re:Kuopsuttelu
« Vastaus #8 : 06.10.03 - klo:12:03:36 »
Mennään muuten huomenna ostamaan isompi häkki, josko herra alkaisi viihtyä paremmin yksiössänsä.
"Harvat ymmärtävät miten paljon on ymmärrettävä voidakseen ymmärtää ettei ymmärrä kovinkaan paljoa"

Re:Kuopsuttelu
« Vastaus #9 : 06.10.03 - klo:12:34:41 »
Pitää heti aluksi korjata edellisen viestin virheet: pohjalevy on kovalevyä ja kehikko oikein ohutta putkea, kuulemma. Liekö tuolla niin väliä, kunhan toimii.

Oton teltta on wanhaa villaa. Eli varastossa vuosikausia pyörinyttä tavallista peitehuopaa. Noissa vanhoissa peitoissa on näköjään se vika, että kude on harvahkoa ja käytön ohueksi kuluttamaa, joten tekeleen ei tarvitse kuin nähdä linnun nokka ja reikä on jo siinnä!
Kankaan valintaan vaikutti papukaijaystävällisyys, eli hengittävä ja ei-myrkyllinen.

Paperia paperia ja paperia. Ja väliin vähän pahvia. Kävin hakemassa sanomalehtitalosta pari rullanjämää painomustevapaata sanomalehtipaperia, se on tosi hyvää kuopsutuspaperia. Sanomalehtiä laitetaan myös, kunhan niihen painomuste on saanut ensin kuivahtaa parisen viikkoa.

Onnea matkaan häkkiostoksille. Suomessa ovat isot häkit harvassa - tai sitten niiden hinta on tähtitieteellinen.
Kannattaa sitten itse olla ihan myyty häkin ihanuudesta, siis silloin kun sisustatte ja esittelette uutta häkkiä. Toimi ainakin meillä, ja varsinkin kun vähän kieltelimmekin, että "eläs tuu, tämä on meidän". Ja Otolle iski hirmu hinku tutkimaan tuota hienoa leikkipaikkaa.
jaana
The truth is out there? Does anyone know the URL?

Re:Kuopsuttelu
« Vastaus #10 : 05.11.03 - klo:14:23:22 »
Heips!
Eipä ole vielä telttaa ommeltu, mutta iso häkki saatiin: leveyttä 130 cm, syvyyttä n 60 cm ja korkeutta jalkoineen 160 cm (alle mahtuu tarviketta hyvin). Katto on kolmikaarinen, keskimmäinen korkein ja sen saa auki ja orren siihen.Pohjalla on kahden laatikon päällä ristikko, joten osa peitettiin sanomalehdillä. Kuopsuttelu on vähentynyt aika paljon uuden häkin myötä, mutta lempparinukkumapaikaksi on tullut orren sijasta häkin olohuoneenpuoleinen takanurkka. Siinä hän makaa, aina pää nurkkaan päin. Eilen, kun sanoin, että nyt aletaan kaikki nukkua, niin Otto taapersi nurkkaansa ja kävi makuulle. Kokeilin siinä pitää pientä pyyhettä, josta lintu ilmeisesti tykkäsikin, mutta nyt se piti sotkujen takia ottaa pois. Nukkuvatko muiden jakot paljon häkin lattialla vai miellyttääkö orsi enemmän? Pitäiskö jotain pesää nukkumiseen kyhäillä?
"Harvat ymmärtävät miten paljon on ymmärrettävä voidakseen ymmärtää ettei ymmärrä kovinkaan paljoa"

Re:Kuopsuttelu
« Vastaus #11 : 05.11.03 - klo:14:33:01 »
Aika lutunen tuo teidän Otto. Ja vielä niin pienikin. Onnea uudelle häkille! Ihan kuin olisin lukenut jostain, että Suomessa ei noita pohjaristikoita saisi pitää paikallaan?

Oletkos kokeillut tarjota paperikassia kuopsuttelupaikaksi? Jos johonkin nurkkaan vielä tekee pienen reiän malliksi ja jaksaa itse leikkiä kuurupiiloa ja rapistelua, niin eiköhän se juju selvinne linnullekin.
jaana
The truth is out there? Does anyone know the URL?

Re:Kuopsuttelu
« Vastaus #12 : 06.11.03 - klo:00:52:19 »
Ihan kuin olisin lukenut jostain, että Suomessa ei noita pohjaristikoita saisi pitää paikallaan?

Oikein muistat:

Linnun pitopaikassa ei saa olla verkkolattiaa.

http://www.mmm.fi/el/laki/F/f23m1.html

Itselläni myös häkki missä pohjaristikot mutta ainakin omassani ne voi pitää poissa. Käytän häkkiä putsattaessa jos en halua päästää lintua vapaaksi, mutta muuten aina poissa.

Tommi

Re:Kuopsuttelu
« Vastaus #13 : 06.11.03 - klo:12:34:42 »
Illalla kotona juteltiin tuosta nukkumapaikan vaihdosta ja tuli mieleen, ettei pikku-Otto vain potisi uuden ison häkin kanssa lievää torikammoa ja siksi änkeäisi itseään nurkkaan nukkumaan? (Kun kerran vanhassa häkissä jo osasi nukkua orrella.) Iso häkki kun voi tuntua äkkiseltään liiankin isolta ja olo käy varsinkin illan pimetessä turvattomaksi.

Teltta tai joku muu pesä ison häkin sisällä voisi olla ihan hyvä keino turvallisuudentunteen vahvistamiseksi.

Toivottavasti ne pohjaristikot lähtee kätevästi irti?

jaana
The truth is out there? Does anyone know the URL?

Re:Kuopsuttelu
« Vastaus #14 : 06.11.03 - klo:14:28:00 »
Joo, niitä pohjaristikoita on kaksi, kummankin pohjalaatikon päällä. Ne saa helposti pois. Mietittiin kyllä kovasti häkkiä kootessa, laitetaanko ne paikalleen, ja laitettiin sitten kokeeksi sen takia ettei Otto taapertelisi kakkojensa päällä kovin paljon. Tietysti neliskanttiseen koloon voi jäädä vaikka jalasta kiinni. Otamme nyt ristikot pois. Tuosta nurkkanukkumisesta ajattelin vähän samaa, että se olisi jotenkin turvallinen paikka, kun siinä kohtaa on umpinainen muoviseinä yli 10 cm. Toisaalta Otto nukkui vanhassa pienessä häkissäänkin usein lattialla, tai makaili muuten vaan (ensimmäisen kerran kun näin, sain melkein halvauksen, kun luulin sen kuolleen). Tuntuu niin oudolta, kun ei lintu nuku orrella.  Viime yön herra taisi tosin viettää orrella, ainakin aikaisin aamulla siinä kökötti. Jospa sopiva peti on vielä hakusessa.Ja tää nyt vain on erilainen nuori...
"Harvat ymmärtävät miten paljon on ymmärrettävä voidakseen ymmärtää ettei ymmärrä kovinkaan paljoa"