papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Olkapää
« : 08.09.03 - klo:13:12:23 »
Ikuisuuskysymys varmaan: annatteko amatsoninne olla olkapäällä?

Lilo OWA 5 kk tykkää matkustella olkapäällä ja istuskella siinä, jopa torkkua, kun esim ollaan tietsikalla  :D
Mutta tulee alas keskimäärin ilman kiukuttelua kun pyydetään. Lilohan on naaras - mutta onko silti tulossa ongelmia? Vai onko ok niin kauan kun ei ala ryppyilemään ja tulee siististi pois pyydettäessä?

Kirjallisuushan varoittelee tuosta asiasta - mutta moni muukin asia sanotaan eri tavalla, lähteestä riippuen... :P

epe ja Lilo

Re:Olkapää
« Vastaus #1 : 08.09.03 - klo:13:46:47 »
Ikuisuuskysymys varmaan: annatteko amatsoninne olla olkapäällä?

Molemmat saavat olla + Juuso  ;D

Mikäli saat linnun olkapäältä pois, missä tilanteessa tahansa, niin mielestäni olkapäälläpitäminen ei ole mikään probleema. Myöskin "ei" tms sanan opettaminen tuo tukea ja turvaa ::)

Ylipäätänsä pienoista ehdollistamista tietyille käskyille / toiminnoille kannattaa harkita, varsinkin nuoren linnun kanssa, joille rutiinien opettaminen sujuu melko nopeasti. Näistä on varmasti hyötyä aina keväisin ja murkkuvuoden aikana.

Lainaus
Lilohan on naaras - mutta onko silti tulossa ongelmia?

Olen kyllä edelleen sitä mieltä, että sukupuolella ei ole mitään merkitystä ongelmien vähyyden/paljouden kannalta, oli kyseessä sitten amatsoni tai joku muu kaija.

Totta tietysti on, että varsinkin tiettyjen amatsonilajien urokset saattavat käyttäytyä vähäsen agressiivisemmin murkkuiän aikana kuin naaraat, mutta kyse on vain murkkuiästä! Paljon todennäköisemmin syy linnun agressiivisuuteen löytyy kasvatuksesta.

-mika

Re:Olkapää
« Vastaus #2 : 10.09.03 - klo:21:14:24 »
Meillä saa istua olkapäällä.Kun löhöän sohvalla,tykkää olla mun rapsuteltavana  myös vatsan/rinnan päällä.Laji on keltaotsa amatzon.

Re:Olkapää
« Vastaus #3 : 10.09.03 - klo:21:53:59 »
Saa olla olkapäällä, mutta vaan omallani.
Olen nähnyt mitä jälkeä amatsoni saa toisen ihmisen naamaan  :-\... Annan Stissen vaan niille ihmisille jotka tunnen ja se tuntee, niin olemme myös välttyneet vahingoilta. Ihmiset jotka "haluavat" Stissen olalle, pyydän niitä vaan kohottamaan kätensä, niin myös lintu pysyy sillä paikalla yrittämättä olkapäälle ( joka muuten olisi korkein paikka ). Itse tämän olen virheistäni oppinut  ::)

Pia & Stisse
Hälsningar från Pia ja keltahuppuamatsoneilta Stisse & Domino

Re:Olkapää
« Vastaus #4 : 11.09.03 - klo:00:58:23 »
Moi taas, sanoisinko hyvin hyvin pitkästä aikaa!

Meillä Taavi saa istuskella olalla ihan rajoittamattomasti. Juusonkin ottaisin mielelläni olalle, mutta kun se ei uskalla edes kädelle istahtaa. Pään ympärystää saa rapsutella mielin määrin, mutta kädelle ei tirppa istahda, korkeintaan suuttuu tai "makaa" käden päällä ja puree hetken päästä kun olo ei ole enää niin mukava...

Juuson tilannetta kuvaa hyvin se, että kun yrittää antaa pähkinää, viskaa juuso sen lattialle ja tarjoaa päätä rapsutettavaksi  ;D Hullunkurinen otus...

Niin, Taavi taas tulee istumaan/tekee mitä tahansa kunhan se vaan saa sen puolikkaan maapähkinän!

Re:Olkapää
« Vastaus #5 : 11.09.03 - klo:08:31:51 »
Sama vika...  :D Meillä aku ei suostu tulemaan kädelle... Saan rapsutella lintua kaksin käsin ja nostella siipiä ja nyppiä pyrstöä... Saan laskea käden selän päälle ja jopa pikkuisen nostaa häntä pitäen molemmilta kyljiltä kiinni... Käden päälle hän ei kuitenkaan tule... Ja jos tulee, niin saa sellaisen hepulin, että veri lentää...

Aku nukkuu myös mieluusti mahan/rinnan päällä ja joskus jopa poskea vasten kun makaan sohvalla... Kuitenkaan ei suostu kädelle!!! Tulisi sohvan selkänojalta olkapäälle , mutta en uskalla päästää, kun pois saaminen voisi olla vähän ongelmallisempi.
Käytä vain sulavia sanoja, sillä jo huomenna voit joutua syömään niitä!

Re:Olkapää
« Vastaus #6 : 11.09.03 - klo:09:06:05 »
Vielä jatkokysymys: kuinka monella vastanneista - jotka sallivat olkapään - on täysikasvuinen, sukukypsä lintu?

Epeliini

Re:Olkapää
« Vastaus #7 : 11.09.03 - klo:09:26:31 »
Meillä olkapää ei noin yleensä ole sallittua aluetta... Johtuen siitä että on niin kiireinen nokka... Ja mä tykkään korvanlehdistäni ihan tällaisenaan... ::) Joskus rauhallisena hetkenä saattaa vähän aikaa olla olalla, mutta kun touhuvaihde menee taas päälle, on pakko ottaa pois.

Ainoa säännöllisesti olkapäältä tapahtuva toiminto on iltaiset nukkumaanmenorapsutukset. Silloinkin saa kieltää vähän väliä, että sukiminen rajoittuisi pelkkiin hiuksiin ja korva + silmälasit jäis rauhaan.... Suukotkin on yleensä hiukan kovanokkaisia.

Ja kyseessä oli ~5kk siniotsa.

Re:Olkapää
« Vastaus #8 : 11.09.03 - klo:11:12:12 »
Tämä ei liity nyt ihan pelkästään olkapäällä olemiseen, mutta..

Ensinnäkin pitäisi aina muistaa, että linnuilla on hyvin pitkä muisti. Toisekseen, amatsonit ovat käytännössä yksiavioisia lintuja, mikä peilaantuu myös lemmikkiamatsoneihin, eli yleensä yhdestä ihmisestä tulee se luontainen puoliso. Toisaalta, amatsonit elävät myös parvissa, eli lemmikkitapauksessa vaikkapa perhe. Se miten parisuhteessa ja perheessä käyttäydytään, on hyvin pitkälti kiinni mallinantajasta, eli linnun omistajasta.

Ennen murkkuikää lintu imee itseensä rutiineja, sääntöjä, traumoja jne hyvin tehokkaasti.. näiden jo olemassa olevien asioiden muokkaaminen jälkikäteen (murkkuiän jälkeen) ei enää olekaan helppoa. Varsinaisesti murkkuiässä amatsonit kokeilevat rajojaan, etsivät omaa paikkaansa jne, mutta kuitenkin murkkuiän jälkeen palautuvat lähes entiselleensä. Joillakin yksilöillä murkkuikä voi olla varsin raju, mistäjohtuen tämän ikäisiä lintuja näkeekin kaikkein eniten myynnissä.

Esimerkiksi käsinkasvatuksen historia on varsin nuori maailmassakin, Suomesta puhumattakaan.. Pienenä yleistyksenä tämä tarkoitaa myös sitä, että nuoresta asti aikuisuuteen samalla omistajalla olleiden lintujen määrä ei olekaan kovin suuri ja näin ollen myös elämisen mallit saattavat vaihtua (omistajan vaihdokset), mikä usein on myrkkyä näille rutiineja rakastaville linnuille. Tästä puolestaan kärsiin linnun luottamus, mikä on kaiken a&o toimivaan yhteiseloon..

Tämä kaikki puolestaan liittyy siihen, että aikuisia, olkapäällä istuvia lintuja näkee suhteessa vähän.

Edelliseen viestiini viitaten, en näe yhtään hyvää syytä, miksei nuorta lintua voisi opettaa olemaan olkapäällä. Useista lähteistä voi toki lukea, ettei lintua suositella pitämään silmienkorkeuden yläpuolella (eli myös amatsoni olkapäällä), koska luontaisessa hierarkiassa vahvemmat yksilöt ovat ylempänä, eli tällöin olkapäällä oleva lintu kuvittelee olevansa istuinalustansa (ihmisen) pomo. Tämä mallihierarkia voi olla luontainen, mutta mielestäni sen pystyy helpohkosti nuorelta linnulta häivyttämään.

-mika 
« Viimeksi muokattu: 11.09.03 - klo:11:13:44 kirjoittanut Forum Admin »

Re:Olkapää
« Vastaus #9 : 11.09.03 - klo:11:34:11 »
 :)
Mielenkiintoista kyllä, Lilo myös itse kulkee alas ja ylös, eli voi olla olalla, ja kivuta sitten alas käsivarrelle (esim eilen tuli alas käsivarrelle torkkumaan, kun makoilimme sohvalla  :D )

Jos on oikein iso pää, niin sittenhän siinä olkapäällä olossa ei oo riskejä, kun on silmien tason alapuolella ;D ;D  heh, heh...tämä oli ihan OT, mutta tulipa mieleen  8)

Re:Olkapää
« Vastaus #10 : 12.09.03 - klo:00:57:21 »
Oma papukaijani(Amatson) istuu olkapäällä melkeinpä aina. Lentää sinne jos kutsuu ym. Itse aluksi ihmettelin niitä ohjeita, jossa sanottiin, ettei isoa papukaijaa saisi päästää olkapäälle.. nyt vasta tajuan, että se voisi oikeesti tehdä mm. korvasta silppua ym. Oma lintuni istuu kyllä "nätisti" yhtäkuin kyllä se nyt aina välillä yrittää maistaa mun silmälaseja mutta kyllä se uskoo EI sanaa silloin tosi hyvin  :) Yleensä se on hyvin nätisti siinä ja ehkäpä vähän sukii hiuksiani (=sotkeutuu hiuksiin vaan  ;D) Korvaa se ei pure tosin jos meinaa horjahtaa ottaa hellästi kiinni siitä, ettei tipu  ::) (meidän linnulla on huono tasapaino  ;D)  Lintu on jo kuusi täyttänyt ja olen sille toinen koti, kun se lähti kasvattajalta..

Re:Olkapää
« Vastaus #11 : 12.09.03 - klo:07:59:30 »
Vannomatta paras... ;D Kuka se juuri pari viestiä sitten sanoi että ei tule lintu käden päälle missään olosuhteissa... Mutta eilen istui kuitenkin melkein tunnin käsivarren päällä kun löhöiltiin sohvalla ja rapsuteltiin... Vähän oli paniikkia ilmassa kun käsi liikkui, mutta tulipa siihen kuitenkin!!!
Käytä vain sulavia sanoja, sillä jo huomenna voit joutua syömään niitä!

Re:Olkapää
« Vastaus #12 : 12.09.03 - klo:20:58:57 »
Ami, 7 v, istuu iskän tai äiskän olkapäällä suurin piirtein aina kun ei ole häkissä. On ollut meillä koko ikänsä (kasvattajaa lukuunottamatta). Ongelmana on joskus kun on muita ihmisiä kylässä ja Ami haluaa mennä heidänkin olkapäilleen, osa voi pelätä ja, vielä suurempi ongelma, kun se näille vieraille olkapäille pääsee niin ei tulisi millään pois. Syntyy vaarallisia tilanteita kun Ami suuttuu äiskälle joka yrittää ottaa pois! Meikäläisen sormilla nyt ei ole niin väliä mutta jos jonkun vieraan ihmisen korvasta tai naamarista lähtis pala niin olis aika ikävää.

Olen aina välillä vähän yrittänyt tätä olkapäällä istumista rajottaa juuri tästä syystä, mutta totuus on että on erittäin kätevää, kun voi samalla tehdä omia asioitaan ja lintu viihtyy. Siksipä siis tilanne edelleen tämä.

Kävin muuten nyt kesällä yhdessä papukaijojen pelastuskodissa (National Parrot Sanctuary) täällä Englannissa, ja siellä paikan pitäjä kertoi että pahimmat puremat mitä hän on ikinä nähny on aina ollu kakadujen jäljiltä. Ei pitänyt amatsonien aikaansaannoksia tällä saralla juuri minään.

Re:Olkapää
« Vastaus #13 : 12.09.03 - klo:22:53:34 »
Onkos antaa hyviä vinkkejä siisteyskasvatuksessa? Kun lintu tykkää kovasti istuksia olalla, mutta paidan selkämys on sitten täynnä jätöksiä. Aiemmin meillä majailleen amatsonin kanssa ei tarvinnut tätä miettiä, koska se pelkäsi kuollakseen kättä eikä tullut oleilemaan olallekaan. Mieluusti kyllä istui pään takana sohvan selkänojalla hiplaamassa hiuksia ja paidankauluksia ja osoittamassa muuten hellyyttä.
"Harvat ymmärtävät miten paljon on ymmärrettävä voidakseen ymmärtää ettei ymmärrä kovinkaan paljoa"

Re:Olkapää
« Vastaus #14 : 12.09.03 - klo:23:50:38 »
"Se miten parisuhteessa ja perheessä käyttäydytään, on hyvin pitkälti kiinni mallinantajasta, eli linnun omistajasta". ( Mikaan siis yhtyen; meillä kanssa Stissen tullessaan murkkuikään kielsin sitä tekemästä "tiettyjä miespiolisia juttuja"  ;D  ja sekin on johtanut hyviin tuloksiin muihin lintuihin verrattuna )

Stisse on sukukypsä mutta en koskaan ole sen antanut "sitä" esittää mulle... mutta tiedän mitä se tekee ja missä ja koska  :o ( Voi raukaa ;) )

Ja Stisse tulee kädelle, olalle, jalalle ja ym ym ym jos vaan se itse saa valita tai on haluttu kaveri  ;). Välillä jos on "pakko" tulla, niin ei sitten millään tule mihinkään tai mitenkään ( Itsepäinen otus kun on  :P ) ....  

Lycköä tykö!

Terveisiin
Pia & Stisse
Hälsningar från Pia ja keltahuppuamatsoneilta Stisse & Domino