papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Apua aran neitokakadun kanssa?
« : 29.07.15 - klo:01:54:21 »
Sain tässä n. viikko sitten ensimmäisen lintuni, neitokakadu uroksen joka on 10v. Aikaisemmassa kodissa oli saanut sen verran vähän huomiota että alkoi ns. villiintymään, mutta kertoivat hänen silti olevan mukava lintu joka tarvitsisi seuraa ja virikettä.

Kyseinen neitsikka pelkää sormia, alkaa aina sähisemään jos tulee lähellekkin, eikä anna koskea ilman että yrittää nokkaista. Osaa silti tulla sellaiselle kepille josta saan sen ulos häkistä jaloittelemaan. Miten saisin pojan tottumaan sormiin niin, että ne eivät olisi niin pelottava asia? Ylipäätänsä miten pääsisin lähelle lintua ilman että se yrittää nokkia. Joskus suostuu syömään kädestä jos pidän herkkua sormenpäillä ja tarjoan varovasti häkin luukulta :) Mutta jos tulen vähänkään lähemmäs sormilla niin alkaa heti sähisemään.

Toinen ongelma on se, että poika ei tee kauheasti mitään päivän aikana. Se vaan istuu eri puolilla häkkiä ja pidän kyllä häkin luukkua auki jotta hän pääsee ulos kun haluaa. Ulkona häkistä hän istuu häkin päällä ja tutkailee huonetta mutta harvoin lähtee lentämään. Onko kyseessä vain vierasarkuutta, ollut kuitenin meillä vasta vajaan viikon? Vai voiko kyse olla iästä, onhan hän jo 10..

Niin ja välillä hän nokkii häkin kaltereita, mutta en oikein ymmärrä syytä kun ruokaa, vettä, virikkeitä ja vapaus on kokoajan saatavilla.

Haluaisin myös hirveästi hankkia hänelle kaverin, mutta kannattaako ottaa toista lintua jos hän ei ole vielä tottunut minuun? Hänellä ei ole koskaan ollut kaveria joten voiko hänelle ylipäätänsä hankkia kaveria ilman välikohtauksia? Meillä ei ole toista häkkiä joten miten heidät sitten voisi totuttaa toisiinsa?


Kiitos paljon jo etukäteen jos joku viitsisi auttaa!

Vs: Apua aran neitokakadun kanssa?
« Vastaus #1 : 29.07.15 - klo:17:43:34 »
Tervetuloa foorumille ja lintuharrastuksen pariin! :)

Lainaus
eikä anna koskea ilman että yrittää nokkaista.
Oletko varma, että lintu on koskaan ollut niin kesy, että se on ylipäätään antanut koskea. Toivottavasti tiedät, että suurinosa lemmikkilinnuista ei pidä kosketuksesta, vaan voivat muuten olla kesyjä ja mukana arjessa, mutta eivät suurimmaksi osaksi ole siliteltäviä lemmikkejä kuten koirat, kissat tai hamsterit. Ei siis ole ollenkaan kummallista, että lintusi ei anna koskettaa itseään!

Lainaus
Miten saisin pojan tottumaan sormiin niin, että ne eivät olisi niin pelottava asia? Ylipäätänsä miten pääsisin lähelle lintua ilman että se yrittää nokkia.
Pääasia linnun kanssa on kärsivällisyys, ja positiivinen vahvistaminen. Pitää edetä pienenpienin askelin, ja jos lintu puree tai sähisee, olet jo edennyt liian nopeasti. :-\ Tärkeintä olisi antaa linnulle tästä eteenpäin ihmisestä ainoastaan hyviä kokemuksia, eli paljon herkkuja ja linnun oman tilan kunnioittamista!

Neitokakadu on yleensä sopuisa laji, joka ennemmin pakenee kuin puree, joten jos lintu on jo tässä ajassa päässyt sinua puremaan, valitettavasti teillä on pidempi tie edessänne: lintu on puremalla oppinut näiden kymmenen vuoden aikana karkoittamaan ihmisen, sillä se on oppinut että kehonkieli ja sähinä eivät riitä. Tärkeintä onkin, että lintu oppii että sinä kunnioitat sen kehonkieltä, eikä sen tarvitsisi purra, jotta peräännyt.

Tarkkaile lintua kauempaa ja lähesty sitä varovasti herkkujen kanssa. Tarkkaile sen kehonkieltä ja yritä opetella se ahdistamatta lintua. Esimerkiksi vetäytyvät sulat, "laiha" ulkomuoto, poispäin nojailu, suun raottaminen tai töyhdön laskeminen ovat neitokakadulla yleensä merkkejä, että se ei nyt haluaisi ihmistä lähelleen, tai ihminen on tullut liian lähelle liian nopeasti. Toki lintu on voinut jo oppia, että nämä herkät kehonkielen ilmaukset eivät riitä, ja se on saattanut siirtyä suoraan sähinään. Yleensä neitokakadut sähähtävät tai kirskaisevat vasta kun kehonkieli ei riitä. Yleensä sähähdyksen jälkeen arka lintu pakenee, joten on valitettavaa, että sinun lintusi on oppinut puremaan ihmisen karkoittaakseen. :-\

Tarkoituksena olisi, että linnun ei tarvitsisi sinulle enää sähistä, saati koskaan enää ajautua tilanteeseen, jossa sen pitäisi sinua purra. Lue linnun kehonkieltä ja peräänny kauemmas, jos lintu osoittaa merkkejä, ettei se ole OK läsnäolosi kanssa. Yhdistä läsnäolosi johonkin kivaan, kuten herkkuihin, jolloin lintu alkaa pitämään sinusta enemmän! :)

Lainaus
Miten saisin pojan tottumaan sormiin niin, että ne eivät olisi niin pelottava asia?
Sormiin tottumisesta en itse välttämättä uskaltaisi haaveilla tämän linnun kanssa... Monella kohtuullisen kesylläkin linnulla on ongelmia sormien kanssa, sillä kädet ovat ne jotka tarjoavat ikäviä asioita, kuten hätistelyä ja kiinniottoa. Ne aiheuttavat nopeasti linnussa traumoja, ja vaikka käsistä saa herkkuja, moni lintu pelkää sormia. Sen sijaan ne matkaavat mukavasti esimerkiksi käsivarrella tai kepillä, ja ne oppivat nauttimaan rapsutuksista esim. sulkaa tai muuta tuttua esinettä käyttämällä. :)

Toki yrittämisestä ei ole haittaa, mutta tulokset voivat olla hyvin hitaita! Tässä koskee sama kuin muutenkin aran linnun läsnäollessa, eli sormiin totutellaan hyvin, hyvin vähitellen, ja vältetään että lintua lähestyttäisi sormin niin lähelle että se missään välissä ahdistuisi.

Lainaus
Toinen ongelma on se, että poika ei tee kauheasti mitään päivän aikana. Se vaan istuu eri puolilla häkkiä ja pidän kyllä häkin luukkua auki jotta hän pääsee ulos kun haluaa. Ulkona häkistä hän istuu häkin päällä ja tutkailee huonetta mutta harvoin lähtee lentämään. Onko kyseessä vain vierasarkuutta, ollut kuitenin meillä vasta vajaan viikon? Vai voiko kyse olla iästä, onhan hän jo 10..
Yleensä suosituksena on pitää uutta lintua häkissä ensimmäiset kaksi viikkoa, jotta se tottuu muutokseen, ennen seuraavaa muutosta, joka on häkin luukkujen avaaminen. Tämä ei kuitenkaan varmaankaan tässä tilanteessa vaikuta. Eläinten on yleensä opittava oppimaan ja leikkimään, ja elämänsä virikkeettömässä tilassa elänyt eläin ei enää vanhempana osaa hyödyntää virikkeitä, joita sille tarjotaan, jos se ei nuorena ole oppinut hyödyntämään niitä. Voipi siis olla, että lintu on elänyt hieman virikeettömässä ympäristössä, eikä täten osaa välttämättä enää tehdä virikkeillä kovin mitään ihmeellistä. Oletuksena on, että sillä nykyisessä häkissään on leluja ja tekemistä..?

Lentämättömyys voi olla ikää, mutta myös arkuutta vierasta paikkaa kohtaan. Yleensä lintujen annetaan tosiaan olla häkissään parikin viikkoa, ehkä ylikin, jotta se saa häkin turvasta tutustua ja katsella ympäristöään rauhassa, ennen kuin se päästetään häkin ulkopuolelle.

Lainaus
Haluaisin myös hirveästi hankkia hänelle kaverin, mutta kannattaako ottaa toista lintua jos hän ei ole vielä tottunut minuun? Hänellä ei ole koskaan ollut kaveria joten voiko hänelle ylipäätänsä hankkia kaveria ilman välikohtauksia? Meillä ei ole toista häkkiä joten miten heidät sitten voisi totuttaa toisiinsa?
Riippuen hieman, millaisen kaverin hankkisi. Kesympi kaveri saattaisi ajaa tätäkin lintua tutustumaan ihmisiin, sen sijaan villimpi kaveri saattaisi hieman vieraannuttaa jo ihmisiin tottunutta lintua. Itse näen, että papukaijat ovat sosiaalisia olentoja, jotka yksin ollessaan hakevat sosiaalisuutta sitten mistä sitä saavat. Yksinäinen papukaija valitsee ihmisen seurakseen hieman "pakon edessä", joten ei välttämättä ole harvinaista, että kun yksinäiselle linnulle hankkii kaverin, se saattaa hieman etääntyä ihmisestä, sillä luonnollisesti se haluaa viettää aikaa omanlaisensa seurassa. Tällöin ihmisen tehtävänä on tehdä itsestään tarpeeksi kiinnostava ja hauska tyyppi, että linnuille kelpaa myös ihmisen seura. :)

Neitokakadut ovat yleensä luonteeltaan rauhallisia ja suvaitsevaisia, ja niiden totuttaminen toisiinsa on muihin lajeihin verrattuna todella helppoa. Lentohäkkiin uudet yksilöt voi karanteenin jälkeen vain tuupata seuraan, mutta pienempään kotihäkkiin en välttämättä tekisi samoin, vaikka joillain linnuilla sekin toimii mainiosti. En usko että välikohtauksia on luvassa... Riippuen toki hieman, onko tällä 10-vuotiaalla linnullasi olllut milloin viimeksi lintuseuraa..? Kauan yksin olleet vanhukset eivät välttämättä yhtä nopeasti sopeudu uuteen lintuseuraan, vaan saattavat vaatia oman tilansa ja aikansa.

Minkä kokoinen häkki sinulla on nyt linnullasi? Jos hankit uuden linnun seuraksi nykyisellesi, varmaankin voit yrittää pyytää joltain paikalliselta lintuihmiseltä vaikka häkkiä lainaksi, ettei yhteenmuuton tarvitse olla niin yhtäkkinen. :)

Vs: Apua aran neitokakadun kanssa?
« Vastaus #2 : 05.08.15 - klo:11:21:32 »
Lainaus
Miten saisin pojan tottumaan sormiin niin, että ne eivät olisi niin pelottava asia?

Se, mitä tässä voi kokeilla, on vastaehdollistaminen.

Eli eihän lintu tosiaan synny sormia pelkäävänä, vaan se on pitänyt oppia jotenkin (kuten pakotetut sormelle astumiset painamalla rintaa tai muuta vastaavaa). Nyt vain pitää opettaa jotain muuta. Voi olla, että vie aikaa ja vaatii työtä, mutta kannattaa yrittää.

Suostuuko ottamaan esimerkiksi hirssiä kädestä? Hirssintähkä on yleensä niin pitkä, että siinä ei tarvitse pitää hirssiä piteleviä sormia lähellä lintua.

Sitten vain yhdistämään sormen läheisyyttä siihen, että saa hirssiä: tuot sormen niin lähelle lintua kuin pystyt, kuitenkaan aiheuttamatta pelkoreaktiota tai aggressiivisuutta. Ja samalla tarjoat sille hirssiä. Jatka muutama sekuntti ja vedä hirssi ja sormet pois. Toista tätä paljon ja samalla vie sormea kerta kerralta lintua lähemmäs (tämän vauhti riippuu ihan linnusta, että miten nopeasti voit edetä).