Koiramaailmassa rangaistus tulee usein myös liian myöhään. Tarkoitin juuri sitä, että "rangaistus" tulee HETI, sillä hetkellä kun koira tekee ko. asiaa. Samalla voisi miettiä että jos koira/lintu pureskelee vaikka seinää, niin mieluummin ohjataan se sallitun tekemisen pariin, ei rangaista. Jos linnun siitä vie häkkiin, niin mistä se tietää mistä sitä rangaistaan? Sama koiralla, jos se viedään arestiin niin mistä se tietää, miksi sinne joutui. Pahan teon ja arestiin joutumisen välinen aika on kuitenkin niin pitkä, että siinä kerkiää tapahtua vaikka mitä. Eli silloin palaute ei tule heti!
"Oikeanlailla opettaessa positiivinen käytös palkitaan ja negatiivinen jätetään huomiotta(tämä kyllä pätee ja toimii yhtälailla koirillakin). "Rangaistuksia" ei pitäisi käyttää, varsinkaan häkkiin arestiin laittoa, sillä häkki on linnun turvapaikka ja koti, eikä sitä pitäisi negatiivisiin asioihin yhdistää. Joillekin linnuille tämä häkkiin laitto jopa toimii palkintona(esim. puree ihmistä koska ei halua tulla kosketuksi--->ihminen laittaa häkkiin--->lintu tyytyväinen koska ihminen ei enään ahdistele sitä)"
Hyviä pointteja tässä. Koirillakin positiivinen käytös palkitaan, mutta, negatiivisesta usein seuraa jotain koiralle epämiellyttävää. Esim. murahdus, kielto, laumasta eristäminen. Kaikkea negatiivista käytöstä ei voi jättää koirillakaan huomiotta. Niilläkin täytyy vaan osata erottaa, mikä on huomion hakemista ja mikä "normaalia käytöstä", mitä ihminen ei kuitenkaan hyväksy. Esim. juuri seinän syönti ei välttämättä ole huomion hakua, vaan voi olla koiran mielestä ihan normaalia. Sille vaan tarvitsee tehdä selväksi, ettei se ole sallittua. Mutta esim. turhautunut koira voi syödä sitä seinää juuri huomion takia. Eli jos huomiota hakevaa koiraa rankaisee seinän syönnistä, niin koira saa mitä haluaa, eli huomiota. Tuo linnun häkkiin laittaminen on kyllä totta. Onhan se sen koti, jos se ei halua, että siihen kosketaan ja viedään häkkiin, niin lintu saattaa saada tahtonsa siinä läpi, eli se saa olla rauhassa. Toisaalta taas jos alkaa kiukuttelemaan esim hoitotoimenpiteissä, niin pyristely jne ei auta, vaan asiat viedään loppuun asti enivei. Jos eläin taas pelkää, niin ei tietenkään näin, eli väkisin, vaan alusta asti uudelleen totuttamalla.
"Ihmiset mieluusti vain kääntävät asian itselleen helpoksi ja kuvittelevat linnun "pomottaman" jossain tilanteessa vaikka todellinen syy on aina jokin muu. Uhmaikäinen nuori lintu toki kokeilee rajojaan ja luonnossakin sitä vanhemmat sitten lempeästi ojentavat ja opettavat miten linnun kuuluu käyttäytyä. Linnun kanssa tulee pyrkiä ennemminkin olemaan ystävä kuin mikään pomo, näin homma toimii paremmin."
Koirapuolella myöskin tuttua. Jotkut asiat laitetaan pomottamisen piikkiin, eikä mietitä käytöksen oikeaa syytä. Koiran kanssa myös tulee pyrkiä mielummin olemaan ystävä, kuin pomo. Mutta kuitenkin niin, että ihminen on se joka "määrää" (enkä tarkoita mitään hitleröimistä)
Ja kiitokset linkistä. Luenkin sen samantien.
Mutta kiitokset tästä, että hieman oikaisit vääriä käsityksiäni
