papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


"Liian" rauhallinen amatsoni?
« : 27.01.07 - klo:22:34:07 »
Onko kaikki isot linnut yleensä rauhallisia ja suht hiljaisia? oon lukenu teidän juttuja ja kuullu kauhutarinoita kiljumisesta ja tuhoamisesta. Mä alan jo huolestua meidän linnusta. aku on aina vapaana, ( oon tilannu uuden häkin )  sillä on sellanen puu jossa se istuu. se on olohuoneessa ja voisi tehdä vaikka mitä mut se vaan nököttää siinä puussaan ja syö. ei edes jyrsi sitä puutaan. kyllä se välillä käy lentämässä huonolla menestyksellä, eli törmää ikkunaan ja sit se kannetaan takas orrelle. se haluaa vaan että sitä rapsutetaan ja jutellaan mut ei se halua tulla edes kädelle ikinä. nyt otettiin sille kaveri hoitoon viikoksi. sellanen neitokakadu, eikä se ole siitäkään kiinnostunut. onkohan se niin vanha vai masentunut vai voiko se vaan olla tollanen?

Re: "Liian" rauhallinen amatsoni?
« Vastaus #1 : 27.01.07 - klo:22:53:34 »
Onko kaikki isot linnut yleensä rauhallisia ja suht hiljaisia? oon lukenu teidän juttuja ja kuullu kauhutarinoita kiljumisesta ja tuhoamisesta.

- ei!  siis ei kaikki oo hiljaisii, ei kaikki välttämättä oo niin kiljujia... ;D parempi ehkä on ollut kuulla kauhuskenarioita ku että kaikki ihmiset kehuisivat hiljaiseksi ja puremattomaksi lajiksi... nimimerkillä: voin kertoa että nytkin mua just purraan ja miestä :-\

Lainaus
Mä alan jo huolestua meidän linnusta. aku on aina vapaana, ( oon tilannu uuden häkin )  sillä on sellanen puu jossa se istuu. se on olohuoneessa ja voisi tehdä vaikka mitä mut se vaan nököttää siinä puussaan ja syö. ei edes jyrsi sitä puutaan.

jospa se odottaa sitä h-hetkeä... onko siltä joskus leikattu lentosiivet...? tai onko olosuhteet ollu sellaiset ettei oo ollu mahdollisuutta jyrsiä niin vapaasti puuta..jne ...  :-\

Lainaus
kyllä se välillä käy lentämässä huonolla menestyksellä, eli törmää ikkunaan ja sit se kannetaan takas orrelle. se haluaa vaan että sitä rapsutetaan ja jutellaan

jospa sillä kestää aikansa ennen ku alkaa luottaa teihin...  :-\
Lainaus
mut ei se halua tulla edes kädelle ikinä.
- voi olla että siinä kestää aikansa ennenkuin alkaa luottaa sinuun tai muihin perheenjäseniin... aikaa ja hermoja, sitä se varmasti tulee vaatimaan...  ;)
Lainaus
nyt otettiin sille kaveri hoitoon viikoksi. sellanen neitokakadu, eikä se ole siitäkään kiinnostunut. onkohan se niin vanha vai masentunut vai voiko se vaan olla tollanen?

ei välttämättä, nyt vain kaikille hermoja käsiin ja odotatte - sitä pientä luottamus merkkiä... ;)

- kyllä se siitä... ;D hyvin se jossain vaiheessa tulee menemään... ;)


t.tarja

Re: "Liian" rauhallinen amatsoni?
« Vastaus #2 : 27.01.07 - klo:23:12:04 »
kyllä sillä tilaisuuksia on ollu tuhota kun on täällä päivät itekseen vapaana. mut siks se onkin vapaana kun tuntuis hullulta laittaa se häkkiin nököttämään.  ei sen lentosulkia ole leikattu. lentää pitkiä matkoja mut ei osaa laskeutua kunnolla. törmää ja putoaa ja sit on pää pyörällä. tilasin sellasen papukaijavillan joka näytti oikein mukavalta asumukselta. espoon eläinkeskuksesta. jospa se piristyisi..sillä on lelujakin mut ei se osaa leikkiä niillä. kauankohan siinä menee että se tulee meidän seuraan eikä istu yksinään tossa orrella. tietty me sen kanssa koko ajan jutellaan ja rapsutellaan mut silti..sitä ei selvästi ole pidetty kädessä kun se ei saa kunnon tasapainoa ollessaan käsivarrella.. makea se on purru niin että verta tuli, mua ei ikinä.

Re: "Liian" rauhallinen amatsoni?
« Vastaus #3 : 28.01.07 - klo:09:58:38 »
Jauhokos sulla onpi? Ne nyt on yleensä aika paljon rauhallisempia jököttäjiä, mutta kyllä nekin pitävät niitä omia hepuleitaan ajoittain. Jauhoihin olen tutustunut noin 7 yksilön voimin joista osa oli kesyjä ja osa villejä ja lähes kaikki asuivat isoissa aviaarioissa muiden amatsonien kanssa ja muutama eristysselleissään.

Linnut saattavat olla kuukausia uusissa paikoissa vaitonaisia ja jotkut reagoivat jopa verhojen vaihtoon rankasti, joten ehkä vähän sopeutuu. Toisinaan lintuja on myös masentuneena ja niiden aktivointiin kannattaa kyllä perehtyä. Erilaiset "varjoleikit" ja kätkentälelut auttavat saamaan lintua ulos kuorestaan ja elämäniloa peliin. Lempiherkkua voisi alkaa ensin laittamaan helposti saavutettaviin paikkoihin ja kun lintu keksii että niitä pitää lähteä hakemaan niin aina vaikeampiin paikkoihin. Pahvirullien sisään. Pahvilaatikoihin. Erilaiset akryylikätkentälelut on hyviä alkuun kun herkku on nähtävissä mutta ei saatavissa helposti.

Taival aktiiviseen liikkuvaiseen lintuun saattaa viedä aikaa tai se voi tapahtua parissa päivässäkin. Ihan paikallaan oleva vaitonainen lintu ei ole koskaan ihan hyvä merkki. (joskin ei niin häklyyttäväkään.)
Käytä vain sulavia sanoja, sillä jo huomenna voit joutua syömään niitä!

Re: "Liian" rauhallinen amatsoni?
« Vastaus #4 : 28.01.07 - klo:19:25:29 »
onko Aku ollut teillä kauan? voisko olla alkujännitystä? poikanen vai aikuinen? millasissa oloissa on ollut aiemmin? onko ollut virikkeitä ja tilaisuutta lennellä tms?
neitokakadusta ei välttämättä ole kovasti seuraa amatsonille, kun kokoeroa kuitenkin löytyy.
ei ne kaikki isot kovin hiljaisia ja rauhallisia ole. meillä on koko ajan menossa ja äänessä, mutta varmasti löytyy niitä hiljaisia ja rauhallisiakin ja vieläpä ihan terveitä ;)

Re: "Liian" rauhallinen amatsoni?
« Vastaus #5 : 30.01.07 - klo:12:07:57 »
Jotenkin tulee mieleen, että ehkei näin heti alkuun edes 'osaa' leikkiä, jos (?) siihen ei ole edellisessä kodissa tarjottu mahdollisuutta...

Re: "Liian" rauhallinen amatsoni?
« Vastaus #6 : 30.01.07 - klo:14:04:23 »
Hei!

Kuulostaa ihan meiän Jaskalta aikoinaan... Osa linnuista on kyllä luonteeltaan rauhallisempia. Jaska oli aluksi hirmuisen säikky ja kaikkea muuta kuin kesy. Sitten noin puolen vuoden oleskelun jäljkeen se alkoi kesyyntyä kiivaassa tahdissa, mutta luonneppa ei muuttunut lähes tulkoonkaan yhtä nopeasti. Jaskakin oli silloin vapaana, tuli kädelle ja sai rapsuttaa, mutta ei se koskaan orreltaan lähtenyt. Tähän vaikutti varmasti osittain siipisulkien typistäminen, lentotaitokun siinä selvästi ontui. Mutta aina välillä vaikka sulat olivat kasvaneet melkeempä täysin takaisin niin silti pappari pysyi visusti orrellaan, kaikki muu alue oli tosi pelottavaa.
   Kun muutin vanhempien luota poies alkoi uudelleen nopea kesyyntymispyrähdys. Tällä kertaa luonteen puolesta. Alun perin oli jo päätetty että lintu saa olla vapaana, kun oletus oli että eipä se pahojaan tee kuitenkaan. No pikku hiljaa uteliaisuus vei voiton. Aina kun oli ns aktiivinen vaihe päällä laitoin porkkanaksi maapähkinöitä orren lähettyville maahan. Orteni on suunniteltu siten, että ruokakuppi on melkein maatasossa (ettei roskaisi), joten siitä ei kovin suuri kynnys ollut hypätä aina niin pelottavaan maahan ja lähteä jalkasin eteenpäin. No kerran se sitten uskalsi ja sitten aina pikku hiljaa siirsin pähkinöitä kauemmas. Lopulta laitoin pähkinän käteen ja uudelleen aina käsi kauemmas. Sitten viimeinen vaihe olikin nostaa käsi rinnan korkeudelle ja lentäen sama. Asteittain oppiminen oli ainakin Jaskan kanssa melko nopeaa. Taisi päivässä oppia lentämään puolen metrin sijaan 5-6 metrin päähän.
   Nykyään (6kk muutosta) pappari on valloittanut vähän turhankin hyvin koko huushollin. Edelleenkään se ei tee pahoja, muuta kuin no levitä höyheniä ympärinsä. Tästä johtuen saa olla ainakin toistaiseksi vapaana. Jos erehtyy aamuisin nukkumaan 9 pidempään niin voi olla varma, että semmonen vihreä otus tulee herättämään. Vielä riskaabelimpaa on yrittää mennä vessaan (eteisestä, josta vessaan mennään suora näköyhteys orrelle) lennättämättä papukaijaa ensin kädelleen. Se kun tulee varmasti samalla oven avauksella kaveriksi pytylle...
   Luonteen muuttuminen on toivottoman hidasta ainakin meillä ollut. 3 vuotta ollaan jaskan kanssa yhessä elelty ja kyllä se vanha luonne sieltä vieläkin aika välein puskee. Esimerkiksi aina kun vieraita tulee kylään, niin tirppa on järjestäen peloissaan. Meillä on makkarissa toinen orsi, jonne sitten pääsee turvaan. Meillä on ehdottomasti parhaiten toiminut tuo lahjonta ja positiivinen kouluttaminen. Tirpalla täytyy olla koko ajan kivaa... Muuten kouluttamisesta on vaan haittaa. Aluksi opetin kauheasti kaiken maailman temppuja, osaa paremmalla, osaa huonommalla menestyksellä, nykyään enemmänkin vain jutustellaan ja vietetään aikaa samassa paikassa yhdessä. Jaska tulee usein olkkarin pöydälle itseään sukimaan kun katsotaan telkkaria, hassu varmaan kuvittelee, että häntä koko ajan tuijotetaan, sen verran tyytyväiseltä ainakin näyttää. Toinen lempipaikka on telkkarin päällä, joka on ehdottoman kielletty, mutta kun taulu-TV on juuri oikean paksuinen ja lämmin, niin aika ajoin saan sen kiinni siinä olemisesta.
   Maltti on valttia. Odotuksia ei kannata asettaa turhaan liian korkealla, silloin molemmat kyllä varmasti pettyvät. Kannattaa keskittyä niihin asioihin mistä papparisi tykkää lempi herkkuihin ja rapsutteluun. Jos papukaijalla tosiaan on orsi ja jos on kerran kehno laskeutumaan, niin kokeilisin asentaa jonkun lelun taikka herkkukipon melkein maa tasoon, sitten seuraavaksi jo maahan, sitten vähän kauemmas jne.

Jussi

Re: "Liian" rauhallinen amatsoni?
« Vastaus #7 : 30.01.07 - klo:16:41:37 »
Kiitos kaikille vinkeistä. Jauho se tosiaan on eikä edellisessä perheessä ollut kehumista. se oli yksin monta vuotta kodinhoitohuoneessa eikä koskaan tullu ulos häkistään. joten muutoksia on ollu. just kun se oppi olemaan meillä niin muutettiin uuteen taloon. siellä se on nyt ihmeissään. mun äiti kun tulee kylään niin se herää eloon. alkaa kiljumaan ja hyppimään orrelta toiselle. ilmeisesti se tykkää siitä ihan hirveesti. ei tosiaan varmaan osaa leikkiä. ehkä se oppii. menen viikonloppuna ostamaan sille lisää leluja ja uuden häkin koska musta tuntuu että sille olis parempi jos olis joku oma paikka vaikka olisikin ovi auki koko ajan. Voi olla et uv valon puttuminen on yksi ongelma. en ole saanut sitä haettua vielä. nyt on huono omatunto. tätyy ostaa se sille samalla. Kynnet on hirveen pitkät enkä saa niitä leikattua itse. Jos joku asuu lähellä niin tervetulos leikkaamaan ;D

Re: "Liian" rauhallinen amatsoni?
« Vastaus #8 : 30.01.07 - klo:16:49:18 »
Lainaus
ei tosiaan varmaan osaa leikkiä.

Täällä samaa vikaa, tosin kakadulla. Ikinä ei ole leikkinyt kun ei ole edellisissä paikoissa opetettu tai siihen juuri ollut mahdollisuutta. Mutta laskettakoon leikiksi halon tuhoaminen häkissä. Sallittua puuhaa, ja jos kaija tykkää niin mikäs siinä. Harmittaa vaan kun Pepsu on niin apaattinen aina vapaana ollessaan. Nököttää vaan jossain tuolin tai sohvan reunalla ja sukii itseään.. Reppana. Että te joiden linnut osaa olla itsekseen ja leikkiä, olkaa onnellisia ;D

Re: "Liian" rauhallinen amatsoni?
« Vastaus #9 : 31.01.07 - klo:08:39:10 »
Eihän se voi osata lentämistä ja leikkimistä, jos ei ole koskaan saanut mahdollisuutta opetella. Veikkaisin kyllä, että useampi vuosi menee, ja voi olla ettei sittenkään opi lentämään kunnolla :(

Kaikille poikasten omistajille siis opiksi, virikkeitä pitää olla! Sekä mahdollisuus lentämiseen, riekkumiseen ja räyhäämiseen päivittäin ;D Sekä aivoille aktiviteettia erilaisten ongelmaratkaisutehtävien muodossa.

Milla

Tuija

Re: "Liian" rauhallinen amatsoni?
« Vastaus #10 : 31.01.07 - klo:09:11:22 »
Meillä toinen kauluskaija ei osannu kunnolla lentää, ku se tuli meille joulukuun alussa.
Kääntyminen ei oikein onnistunut ja lintu meni aina sinne minne nokka vei. Laskeutumisetkin
meni aina pitkäks, kun ei osannu jarruttaa ja meinast pudota muutaman kerran pöydältä...
Samoin paikasta A paikkaan B siirtyminen oli todella vaikeaa, kun linnun piti miettiä, että
mites tonne oikein pääsee. Sit sen piti mennä paikan C, D ja E kautta ennen kuin oli B:ssä.
Mut ei siinä menny varmaan ees viikkoa, kun lintu jo lehahteli sujuvasti paikasta toiseen.
Ei se tosin vieläkään oo meidän toisen lentäjän veronen, mutta paranee koko ajan.

Re: "Liian" rauhallinen amatsoni?
« Vastaus #11 : 03.02.07 - klo:11:22:46 »
Vega tuli 2-vuotiaana aika hiljaisena lintuna, arka oli ja varautunut. Ensimmäisellä lennolla tuuskahti nokalleen maahan, mutta oppi lentämisen aika pian. Koskea ei antanut pitkään aikaan.Puolentoistavuoden kuluttua tulosta tapahtui aika äkillinen läpimurto, käveli vaan kerran olalle kun istuin nojatuolissa. Sitten kesyyntyminen etenikin ihan päivittäin, nyt kun ensikosketuksesta on kulunut n. kk painautuu poskea vasten, sukii tukkaa, nipistelee hellästi korvaa ja kaulaa ja  kujertelee lemmekkäästi, Istuu jo kyydissä olalla. Ensimmäiset lupaavat merkit aikanaan olivat kun yritti lennellä perässä kun lähdin eri huoneeseen tai nosti metelin.Eli aikaa saatetaan tarvita todella paljon ja kärsivällisyyttä myös. Selvästi kädet olivat Vegalle ne kaikkein pelottavimmat asiat. Siksi en ole sitä juurikaan käsin ottanut kiinni ja kynsien pysymisen riittävän kuluneina olen hoidellut erityisorsien avulla.

Re: "Liian" rauhallinen amatsoni?
« Vastaus #12 : 06.02.07 - klo:16:18:39 »
aku sai uuden häkin ja paljon leluja viikonloppuna. lisäksi sillä on orsia ympäri olohuonetta. sain kynnet leikattua kun se hytisi häkkinsä kaltereissa kiinni. se lensi mun kädelle kutsuttaessa lennettyään ensin seinää päin. se oppi viikonloppuna tähtäämään omalle orrelle lentäessään kun aijemmin se on mätkähtänyt maahan. Että jotain positiivista. Sen pitäis tottua sen häkkiin että sais syötyä ja juotuakin. se pelkää sitä häkkiä ja on paastonnut sen takia.

Re: "Liian" rauhallinen amatsoni?
« Vastaus #13 : 06.02.07 - klo:21:12:37 »
Lainaus
Kaikille poikasten omistajille siis opiksi, virikkeitä pitää olla! Sekä mahdollisuus lentämiseen, riekkumiseen ja räyhäämiseen päivittäin  Sekä aivoille aktiviteettia erilaisten ongelmaratkaisutehtävien muodossa.

hehehehhehe  ;D jeps!

Re: "Liian" rauhallinen amatsoni?
« Vastaus #14 : 06.02.07 - klo:23:54:35 »
Lainaus
Kaikille poikasten omistajille siis opiksi, virikkeitä pitää olla! Sekä mahdollisuus lentämiseen, riekkumiseen ja räyhäämiseen päivittäin  Sekä aivoille aktiviteettia erilaisten ongelmaratkaisutehtävien muodossa.

hehehehhehe  ;D jeps!

Vakavasti ottaen oli tarkoitus!

offaa pahasti mutta niin olisi tarkoitus, ei siis naurun asia mutta milla tästä jo kertoikin monilta osin minulle, en siis naurulla meinannu mut osui vain kohteeseen aika hyvin joita koitetaan parhaan mukaan topata petulle ainakin,. :(