papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Kirkuminen ja korkeat äänet
« : 18.12.06 - klo:21:15:54 »
Heip jälleen, nyt meillä on ollut oma ukko (20 -v. harmaa) vuoden verran, ja me "vanhemmat"+pari koiraa ja Ago, olemme olleet onnellisia ja sopusoinnissa pitkän aikaan. Arka ja epäilevä ukko oppi nopeasti kepille, ottamaan kädestä ja jopa koiratkin oppivat syömään maapähkinöitä joita ukko ylä-orreltaan niille välillä heittelee ja hurinnallaan kiittä, mikäli ne massuihin menee. Puolitoistametrinen kiipeilypuu leluineen on huippusuosittu. Leluja ja aktiviteetteja on myös häkissä ja niitä vaihdellaan -tietty. Mutta nyt, järkyttävää kirkumista (vaikka 5 kertaa minuutissa) tai vain parit päivässä, sekä erittäin korkeat vihelleykset kiusaavat meidän ja koirien korvia. Olemme tietysti yrittäneet rangaista hyi-sanoilla, häkkiin laittamisella (Ukko on aina vapaan, silloin kun olemme kotona). Mutta nyt on hyvät neuvot arvokkaita. Jotain on ilmeisesti mennyt "pieleen", sillä viheltämiseen liittyy myös "uhoamista". Ja hassua kuitenkin, se haluaa rapsutusta, jota sen ehdoilla saa silloin tällöin antaa. Ja sekin silti varauksella, sillä kesken ihanan kivan kuhertelun, ilman ennakko-varoitusta, saattaa olla, että Ukko tikkaa aikas syvät haavat sormiin ja verta riittää...... Eli kummallista on se, että haluaa läheistyyttä ja sitten kuitenkin on arvaamaton (tulee kepille ja lähelle ja pusut kelpaa päälaelle jota aina tarjoaa, mutta yhtä-äkkiä kuin salama se nappaa kipeästi kiinni).  Koskaan samaan aikaan ei ole koirat eikä toinen lintu häiritsemässä tilannetta (siitä pidämme huolen, ettei kenenkään tarvitse erikseen hakea erityistä huomiota) tai että sen olisi koskaan tarvinnut menettää luottamustaan meihin. Ukko on meidän tärkeä perheenjäsen, mutta näin emme halua asian jatkuvan.  ???

Re: Kirkuminen ja korkeat äänet
« Vastaus #1 : 19.12.06 - klo:00:28:18 »
jospa sille on tullu jokin masennus tai vastaava... kyllä voin kuvitella mielessäni miten inhottavaa on jos jatkuvasti saa pelätä ku antaa hellyyttä... toivottavasti mikään ei ole elimellisesti vialla...   :P

Re: Kirkuminen ja korkeat äänet
« Vastaus #2 : 19.12.06 - klo:11:28:41 »
Jos lintu on ollut teillä nyt vuoden, ja huutelu on alkanut vasta viime aikoina, voisiko olla mahdollista, että kyse olisi vuodenajan vaihtumisesta ja sen aiheuttamasta kehon/mielen muutoksesta? Itse en ole mikään jakojen tuntija, mutta kyllähän niilläkin pesintäsykli vaikuttaa elämään, ja amatsoniin verraten kuulostaa varsin tutulta, että "kiehnätään" mutta silti on nokan nipistykset ja komennuksetkin herkällä.

Kannattaisi varmaan seurata ja pitää tarkkaa päiväkirjaa näistä ei-toivotuista tapauksista. Kirjatkaa ylös missä tilanteessa huuto/nipistys tuli, mitä sitä ennen tapahtui ja mitä sen jälkeen. Kannattaa kirjata mukaan myös yöunien pituus ja mahdolliset muutokset nukkumaanmenoajoissa, valaistuksessa ja ruokavaliossa. Todennäköisesti päiväkirjasta löytyy säännöllinen malli tilanteista, joissa huonoa käytöstä ilmenee, ja sen perusteella voitte sitten miettiä mikä olisi oikea lähestymistapa ongelman ratkaisemiseksi.

Noin alkuun voisi kuitenkin sanoa samaa kuin "harmaat", rangaistus tai kieltäminen ei ole suositeltavaa, ja voi vaikuttaa täysin päinvastaisesti jos ei ole tiedossa mitä lintu käytöksellään ajaa takaa. Esim jos huutelee huomiota, toruminen ja kieltäminen antaa huomiota ja siten lisää huutelua. Toisaalta lintu voi huutaa myös stressiä, jolloin rauhaan jättäminen opettaa kaavan, jonka mukaan huutamalla pääsee rauhaan. Eli ennen kun on tiedossa mitä lintu käytöksellään ajaa takaa, turvallisin reaktio on mielestäni huomiotta jättäminen, siis ihan IGNORE ;)

Missään tapauksessa lintua ei kannata mennä myymään tämän takia, jos vuosi muuten mennyt hyvin. Kärsivällisyydellä, koulutuksella ja ajan kanssa ongelma on todennäköisesti korjattavissa :)

Milla
« Viimeksi muokattu: 19.12.06 - klo:11:30:37 kirjoittanut milla »

Re: Kirkuminen ja korkeat äänet
« Vastaus #3 : 19.12.06 - klo:11:46:32 »
ja tai---- onhan yksi mahdollisuus pyytää kotiin käymään linnun luona joku joka osaa/ymmärtäisi ehkä mistä on kyse vai onko mistään  :-\ ja tuota millan kertomaa päiväkirjaa ollaan mekin meinattu alkaa pitää neitojen kanssa, siis että saisin selville miksi mahdollisesti nyppiivät, jne ja tuo kuulostaa muutenkin aika hyvältä tuo päiväkirja ajatellen kohtaa missä lintu /linnut menevät jollekkin hoitoon ni näkeevät hoitopaikassa kuinka "teillä eletään" ni ei tulis sellaista shokki reaktioo linnulle joka on tottunut tiettyihin rutiineihin ja toimenpiteisiin tiettyyn aikaan päivästä  ;). tais tulla taas off topic mut  :P

Re: Kirkuminen ja korkeat äänet
« Vastaus #4 : 21.12.06 - klo:18:13:34 »
Meillä on jonkin aikaa ollut harmapapukaija, joka on iältään ainakin 20 wee. Millan kommentteja lukiessani tuli mieleen, että täällä huomaa huonosti nukutun yön vaikutuksen selkeästi ruumiin kielessä ja ollaan hieman känkkäränkän oloisia.  Jos en tajua kellon kulkua illalla, niin Roope alkaa huutelemaan pienen lapsen lailla. Selkeästi viestii sillä huudolla, että on nukkumaan menon aika. Huuto loppuu, kun sanon nukkumaan ja poika teputtaa valmiiksi jalkojaan odottaessaan kuljettavan käden ilmestymistä. Joka kerta kädelle tullessaan lintu kääntyy vielä puoliympyrää, eli nokka toiseen suuntaan. Kiehtoo hirveästi ajatus saada tietää miksi se käännös on tehtävä. En ole kokenut huutoa häiritsevänä, vaan viestintätyylinä.

Roopen käyttäytymisen perusteella voisin ehdottaa kokeilua, jossa lintu pääsee omaan huoneeseen aivan rauhaan. Hyvät yöunet ja seuraavana päivänä kiltti lapsi. Toimii niin ihmisillä kuin linnuilla. Toki jokainen lintu on oma persoonansa ja kokemukseni isoista linnuista ei ole niin suuri, että voisin oikeita neuvoja antaa.
Ja mikä toimii meillä ei välttämättä ole tehokas keino toisaalla.
In magnis et voluisse sat est.

Re: Kirkuminen ja korkeat äänet
« Vastaus #5 : 21.12.06 - klo:23:58:34 »
En tiedä miten teilä on toi rytmi,meillä linnut menevät nukkumaan kl.21,00 (talviaika) ja heräävät aamulla kl.09.00 ja elämä on aina nukkumaan ja heräämisen merkeissä sama + myös ruoka on aina suunnilleen samaan aikaan joka päivä.
Minulla ei ole harmaata,mutta eiköhän toi elämän säännöllisyys koske kaikkeja lajeja,teillähän varmaankin on näin,joten kirjoitukseni on turha...ja sain 4-vuotta häkissä olleen avo-naaraan kesytettyä (ihmettelen),mutta mammalle ollaan tosi kilttiä tyttöä ;D

Re: Kirkuminen ja korkeat äänet
« Vastaus #6 : 28.12.06 - klo:09:18:23 »
Lueskelin aiempaa tekstiäni ja lisään vielä kommentin. Annoin tahtomattani Roopesta kuvan, että huutaa aina iltaisin. Tämä lapsen kiljunta tulee vasta jos ja kun en reagoi viheltelyihin ja jutteluun, jota harrastetaan kohtuullinen aika väsymyksen yllätettyä. Yleensä kyllä sisäinen kello sanoo ennakkoon milloin lapsen on päästävä nukkumaan.
In magnis et voluisse sat est.

Re: Kirkuminen ja korkeat äänet
« Vastaus #7 : 28.12.06 - klo:12:01:12 »
Tämä harmaamainen arvaamattomuus on tavallaan ominainen tälle lajille, joskin siitä on pääsy eroon ja kyseistä ongelmaa ei välttämättä kehity mutta PALJON on harmaita jotka kerjää huomiota ja sitten täppäsee ja tuntuu kuin tipun päässä olisi pirun sarvet. Akun kohdalla sain sen jotenkin loppumaan, joten minua ei enää kiusannut mutta kaikki vieraat saivat kyllä miettiä tarkkaan miten lintuun reagoisi.

Tästä yöunesta voin sanoa että se oli meidän armaalla erittäin tärkeä osa seuraavan päivän luonnetta. Jos nukkumaan ei päässyt ajoissa alkoi pienien vihjeiden jälkeen jumalaton kiljuna noin 20.40 - 21.10 Nukkumaan mennessä narskutteli puolisen tuntia nokkaansa ja nukahti. Yöt oli pakko pitää sillä todella rauhallisina koska seuraavana päivänä huonon yön jälkeen kellään ei ollut kivaa. Meillä töihin/kouluun lähdettäessä tipu heräsi puolittain seiskan-8 aikaan mutta häkkiin tuli valo vasta 9 aikaan joten 12h tuli täyteen.
Käytä vain sulavia sanoja, sillä jo huomenna voit joutua syömään niitä!

Re: Kirkuminen ja korkeat äänet
« Vastaus #8 : 28.12.06 - klo:12:47:21 »
Meilläkin usein tarjotaan päätä ja sitten täppäistään. Minulle neiti ei niin tee, mutta kaikille muille kylläkin riippuen mielentilasta. Huvittavinta on se, että vaikka kuinka olen yrittänyt tarkkailla linnun ilmeitä ja ruumiinkieltä, niin ne ovat silti samat yrittäessä nipata tai minun kanssa leikkiessä. Siis sama ilme/eleet kun yritetään nippasta tai ollaan tyytyväisiä ja leikitään. Luultavasti linnun eleet näissä ovat niin pienet ettei niitä itse havaitse vaan kokemuksesta nyt osaa toisia varoittaa.

Tätä olen yrittänyt karsia pois tipulta sillä lailla, että itse olen vieressä kun toinen yrittää ottaa linnun ja palkitsen sen sitten hyvästä käytöksestä. Tokiinsa tässäkin tulee muistaa, että ei lintuun aina pidä mennä koskemaan jos se tosiaan sitä mieltä on eli tulee kunnioittaa myös sen rauhaa.

Valitettavasti meillä tuo kiljunta on ollut pieni ongelma myös varsinkin murkkuiän alettua. Harmittaa vielä entisestään, että olen tavallaan itsekin "kannustanut" lintua huutamaan. Tämä siksi, että kun vielä asuimme kerrostalossa, pelkäsin naapurien häiriintyvän melusta ja jossain vaiheessa oli pakko mennä hiljentämään lintu tai huudahdettua sille "nyt hiljaa"(minkä muuten matkii itsekin taitavasti nykyään). Tämähän vain palkitsee lintua huutamisesta ja toki sen tiedostinkin..pattitilanne vain tuli. Onneksi kuitenkin nyt omakotitaloon muuton jälkeen linnutkin saivat isommat tilat ja melu on huomattavasti vähentynyt, kun en ole siihen millään lailla reagoinut. Tiput ovat saaneet karjua mielensä mukaan alakerrassa sen liiempiä ketään häiritsemättä. Ja ilman vastakaikua ovat sen vähitellen huomanneet hyödyttömäksi.

sanne
« Viimeksi muokattu: 28.12.06 - klo:17:51:09 kirjoittanut sanne »
höyhenmäistä elämää...

Re: Kirkuminen ja korkeat äänet
« Vastaus #9 : 01.01.07 - klo:14:58:21 »
Entä jos eivät saa sitä peittoa pyytäessään. Kuinka käyttäytyvät ?
In magnis et voluisse sat est.

Re: Kirkuminen ja korkeat äänet
« Vastaus #10 : 02.01.07 - klo:10:28:24 »
Tarkemman testauksen ja tutkimuksen tulos: Ei pidä sanoa mitään, koska se aina kumoutuu. Ei nukkumaanmeno ajalla olekkaan väliä, vaan nukkumisajalla.
Eilen ylittyi taas normaali nukahtamisaika, mutta vieraille "huudeltiin" normaalia innokkaammin vienoja helouta, ei sen suurempaa ääntä. Sama on toistunut aamuisin. Unihäkistä kuuluu helou, kuin tarkistaakseen voiko talo olla niin myöhään hiljainen, vaikka asukkaat ovat kotona. Kun kukaan ei jaksa peitonalta poistua siirtääkseen herraa päivähäkkiin, päättää herra jatkaa unia talon tapaan. Ja taas jaksetaan illalla normaalia pidempään...

Ja väittäisin, että linnut ymmärtävät kuulemansa. Juttelin taisaisesti kaikenlaista ja sanoin lauseen: voi onko kello noin paljon, Roope pitää viedä nukkumaan. Samantien pojan käytös
muuttui kuultuaan avainsanan odottavaksi tepasteluksi valmiina siirtymään kuljetettavaksi unihäkkiin.
In magnis et voluisse sat est.

Re: Kirkuminen ja korkeat äänet
« Vastaus #11 : 02.01.07 - klo:23:16:16 »
Ja väittäisin, että linnut ymmärtävät kuulemansa.

..... merkityksen ja tähän vielä selvennykseksi, et sanalla linnut tarkoitetaan jakoja!

Tähän uskallan väittää vastaan! Eivät kaikki jakot ymmärrä. Meillä ainakin kultaposki ja pari neitoa tajuaa selvästi, kun niille selittää jotain tuttua asiaa ja tietyllä äänenpainolla, että mitäs se äitee nyt meinaa. Mutta pelkästään jakot eivät ole niitä fiksuja, kyllä niitä löytyy muitakin!

Harmaata yleistystä ;)
10 neitoa, OWA, IRN, luumupää, undu, ja 2 agaa langalla.. (Lanka katkeaa..) :D

Re: Kirkuminen ja korkeat äänet
« Vastaus #12 : 03.01.07 - klo:13:08:44 »
Tarkoitus oli vain muistuttaa noin yleensä!
tarkennetaan nyt kuitenkin, ettei kyse ole vain harmaapapukaijosta eikä edes rajoitu pelkästään papukaijoihin.
eläimet ovat äärimmäisen hyviä ymmärtämään myös sanatonta viestintää.
E Burke:"nobody made a greater mistake than he who did nothing because he could only do a little"

Re: Kirkuminen ja korkeat äänet
« Vastaus #13 : 03.01.07 - klo:13:16:22 »
Itse olen huomannut että jos minulla on kiire ja yritän saada nopeasti linnun häkkiin että pääsen lähtemään, lintu (kauluskaija) kyllä vaistoaa sen ja jos vielä erehdyn komentamaan vihaisesti niin *peli* on menetetty. Ei auta muu kuin rauhoittaa itsensä ja aloittaa alusta.
Kiviäkin kiinnostaa!

Re: Kirkuminen ja korkeat äänet
« Vastaus #14 : 03.01.07 - klo:22:54:26 »
Niin joo,meilläkin jos pitää puhua jostain erikoisesta,niin pitää puhua valkeesta neidistä,vihreestä tai punaisesta ;)

Aikoinaan kun oli kaksi koiraa,niin jos ei haluttu että net ymmärtää niin puhuttiin mustasta ja valkeesta  ;D