papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


"karvojen" repiminen
« : 15.05.03 - klo:14:30:25 »
Meille tuli n. vuossitten perintönä jako-papukaija. Pulu oli isän tädin joka asui vanhustentalossa, ja jaakkoki oli sit siel viihdyttämässä mummeleita ja vaareja.
Jaakko kuitenki harrastaa sulkiensa repimistä (Se teki sitä jo siel vanhustentalossa). Oon kerran saanu kasvatettuu karvat melkeen kokonaan takasin, mut sit se taas päätti irrottaa ne. Maha on ihan kalju, ja selässä on sellasia höytyviä.
Mites ne sais pysymään? Leluja häkissä on jonkunverran. Mut mitkä on hyviä?

Re:"karvojen" repiminen
« Vastaus #1 : 24.06.03 - klo:12:37:09 »
Jaakko kuitenki harrastaa sulkiensa repimistä. Maha on ihan kalju, ja selässä on sellasia höytyviä.
Mites ne sais pysymään? Leluja häkissä on jonkunverran. Mut mitkä on hyviä?
Hyvistä leluista en kommentoi mitään koska isoilla kaijoilla on paljolti yksilökohtaisia mieltymyksiä niiden suhteen. :P

Mutta....
Miten suuri häkki Jaakolla on ?

Tykkääkö se käydä esim. kanssasi suihkussa vai hoidatko jotenkin muuten "peseytymisen" ja höyhenten kostuttamisen ?
Liian kuiva huoneilma ja hilseilevä iho saattaa olla osasyynä nyppimiseen.

Montako tuntia päivässä sinulla on aikaa seurustella sen kanssa ja pitää sitä vapaana ?
Kun linnulla on tylsää niin se seuran ym. puutteessa alkaa herkästi ruveta nyppimään höyheniään ja tuosta tavasta on todella vaikea päästä myöhemmin eroon. :-\

Pepe

Re:"karvojen" repiminen
« Vastaus #2 : 25.06.03 - klo:00:12:50 »
Syyt hoyhenten ja sulkien nyppimiseen voivat olla moninaiset,  tassa muutamia:
- pesimisvietti
- sisaelintauti
- aliravitsemus
- tylsistyminen ja hermostuneisuus
- bakteeritulehdus
- tulehdus sulkatupeissa
- sisaiset tai ulkoiset loiset
- virustauti
- puolison tai kumppanin ylisukimenen

Koska kyseessa on kasittaakseni yksin hakissaan elava lintu, viimeisen syyn voinee jattaa laskuista. Kaikki muut nyppimisen syyt ovat kuitenkin yhta lailla mahdollisia. Muutaman lelun hankkimisella ongelmaa ei siis valttamatta ratkaista ja kuten Pepe mainitsi kuiva huoneilma ja hilseileva iho saattaa yllyttaa nyppimista edelleen.

Voisi olla parasta kayttaa lintua elainlaakarissa, jotta nyppimista voidaan alkaa hoitaa (ja laakita) oikein tai  mahdollisesti rajata fyysiset syyt nyppimiseen varmuudella pois.

Kotona olisi myos hyva paneutua linnun olosuhteisiin ja katsoa voiko niita kohentaa millaan lailla. Alla muutamia ehdotuksia asioista joihin kannattaa paneutua (osittain paallekkaista Pepen vastauksen kanssa)

Mita Jaakko syo? Toivon mukaan paaasiallinen ravinto muodostuu pelleteista ja tuoreruuasta.

Miten suuri hakki on? Mita isompi sen parempi.

Missa huoneessa/tilassa hakki on?
Tunteeko Jaakko olevansa osa perheen toimintaa vai onko hakki sellaisessa huoneessa, josta ei ole nakoyhteytta olohuoneeseen tms. missa itse vietatte paljon aikaanne?

Paaseeko Jaakko paivittain ulos ja vietetaanko sen kanssa aikaa?

Onko Jaakko yksin paivittain useita tunteja? Miten kauan? Jatetaanko radio/tv auki seuranpitajaksi?

Onko Jaakolla riittavasti erilaisia leluja jotka vaihdetaan aika ajoin?

Onko Jaakolla paivittain pureskeltavia/revittavia leluja, jotka saa hajottaa kappaleiksi? Tallaista asiaa ajavat mm. tuoreet oksat (omena, paju jne)

Suihkutetaanko tai kylpeeko Jaakko saannollisesti?

Onko Jaakolla lintulamppu?

Onnea  matkaan :)
I try to take one day at the time but sometimes several days attack me at once!

Re:"karvojen" repiminen
« Vastaus #3 : 16.09.03 - klo:19:35:16 »
Tässä on nyt kestäny tää vastaaminen, mutta

Jaakolla on sellanen kaupasta ostettu häkki, mitäs nyt kooks sanoisin 1mx1mx0,5m, eli aika pieni. Jaakko on kylläkin vapaana melkeinpä vuorokauden ympäri.  Häkki on olohuoneessa, jossa radio auki melkeinpä koko päivän, ja joku ihmisistä on melkeinpä aina paikalla. Jaakko tykkää seurustella ja puhella paljon, ja sille annataan aikaa mahdollisimman paljon. Kesällä pulu on sitten lisäksi ulkona päivittäin.

Jaakko syö harrison´s (ADULT LIFETIME COARSE) pellettiä, ja sit tietty hedelmiä yms... Lisäks saa vitamiineja ja kalkkia veteen. (edellisessä kodissa söi siemenseosta(auringonkukkaa yms))

Suihkussa jaakko ei tykkää käydä, mutta suihkupullolla sitä suohkutellaan säännöllisesti.

Kun jaakko tuli meille, käytettiin me se heti lääkärissä(erikoistunut papukaijoihin), koska jaakolla oli silloin ongelmia myös nokan kanssa. Nyt nokka asiat on kunnossa.

Nyt höyhenet(joita jaakko itse kutsuu karvoiksi) ovat taas melkeinpä kaikki tallella, mutta...

Jotkut ovat sanoneet tota samaa että toi höyhenten nyppiminen saattaa tulla tavaks. Oiskos se sitte tullu jaakolle jo. Nimittäin ku se oli silä edellisessäki kodissaan repinyt niitä.
 ::)
Mutta toivotaan parasta...
 ::)

« Viimeksi muokattu: 16.09.03 - klo:19:38:03 kirjoittanut K.N. »

Re:"karvojen" repiminen
« Vastaus #4 : 17.09.03 - klo:09:31:21 »
Onko pahvilaatikoita tarjolla??? Meillä ei aaltopahvi kauaa kotona säily... Mitä kovempaa ja "rapeampaa" sitä paremmin menee kaupaksi. Joskus laitan kilisevän kellon pienempien pahvilaatikoiden sisälle ja siinä onkin kivaa painia... Joskus aku tunkee itsensä pahvilaatikkoon kokonaan ja huutaa niin paljon kuin kurkusta lähtee.
Käytä vain sulavia sanoja, sillä jo huomenna voit joutua syömään niitä!

Re: "karvojen" repiminen
« Vastaus #5 : 12.11.05 - klo:14:52:11 »
Hei. Meille on ehkä tulossa perheenlisäystä, eli harmaapapukaija. Ongelmana on että jako nyppii itseään, eikä aivan vähää vaan ihan untuvilla on paitsi pään alueelta tietenkin. Nykyinen omistaja sanoo, että on huomannut että kun hänellä on ollut välillä enemmän aikaa antaa linnulle, se saattaa lopettaa nyppimisen. Eläinlääkäri oli todennut että sairaudesta ei johdu. Tämä jako on käsittääkseni nyppinyt itseään koko sen kolme vuotta kun on ollut tänhetkisellä omistajalla. Osaatteko yhtään sanoa onnistuuko niinkin pitkän ajan jälkeen enää höyhenten takaisin kasvattaminen? Meillä on paljon aikaa olla linnun kanssa, sekä mulla että avomiehellä. Eli ei enää joutuisi kärsimään yksinäisyydestä. Olen miettinyt, että se voisi myös johtua häkin virikkeettömyydestä..?  Jos sillä on ollut yksinkertaisesti niin tylsää häkissään, että ei enää keksi muuta puuhaa kun nyppiminen..
Vaikka uskon että se jollain keinolla saisi höyhenet takaisin (ell suositellut kauluria), niin sitten kun se kauluri otetaan pois, alkaakohan heti nyppimään..?
Kuinka vaikeaa/mahdotonta tämä nyppiminen on ainakin kolmen vuoden jälkeen poistaa?
Olen lukenut jo kaikki aiheeseen liittyvät viestiketjut ja saanut tosi paljon vinkkejä ja mahdollisia syitä nyppimiseen, mutta silti epäilyttää ostaa nyppivä yksilö. Entä jos minäkään en saa sitä lopettamaan nyppimistä? Voiko jako elää "normaalin" elämän vaikka olisi koko ajan untuvilla, eli aiheutuuko siitä jotain terveydellistä vaaraa jos se ikänsä nyppii itseään?