Albinismi vaikuttaa näköön vähintään kahdella tavalla:
- Kun iiriksestä puuttuu pigmentti tai sitä on normaalia vähemmän, verkkokalvolle pääsee enemmän valoa kuin tavallisesti. Tämä aiheuttaa häikäistymistä sellaisissa valaistusolosuhteissa, joissa normaalisilmäiset eivät häikäisty. Jos pigmentti puuttuu kokonaan, eli iiris näyttää punaiselta, iiris ei pysty säätelemään silmään tulevan valon määrää lainkaan.
- Tumma pigmentti, melaniini, vaikuttaa alkionkehityksen aikana verkkokalvon tarkan näön alueeseen, foveaan. Koska albiinoilla on melaniinia normaalia vähemmän, tarkan näön alue ei kehity normaalisti, vaan näkö jää "resoluutioltaan" heikommaksi. Näin ainakin ihmisillä ja uskoisin että myös eläimillä. Eläinten näköä on vaan vaikeampi tutkia tältä kantilta, enkä ihan nopealla googlauksella löytänyt tähän mitään vahvistusta.
Albinismi on resessiivisesti periytyvä ominaisuus, se ei siis ole umpimähkäinen ja satunnainen mutaatio.
Lisäksi albinismiä on sekä ihmisillä että eläimillä eri asteista, riippuen siitä kuinka paljon melaniinia elimistö tuottaa. Voi olla, että melaniinia tosiaan ei ole soluissa yhtään, silloin kaikki kudokset ovat värittömiä ja näyttävät valkoisilta tai vaaleanpunaisilta. Mutta voi olla myös niin, että melaniinia erittyy jonkin verran - vähemmän kuitenkin kuin normaalisti. Silloin esimerkiksi ihmsellä silmät voivat olla siniset tai jopa vaalean ruskeat, ja seepralla vaikka maitokahvin väriset raidat.
Jos eläimellä on punaiset silmät, niin silloin sillä on normaaleja lajitovereitaan huonompi näkö, vähintään tuon häikäistymisen takia. Välttämättä sitä ei pysty kuitenkaan havaitsemaan helposti eläimen käyttäytymisestä.
Kun tähän sitten lisätään vielä se, että papukaijoilla on melaniinin lisäksi keltainen pigmentti (mitä ihmisellä ei ole) ja joillain myös punainen pigmentti (mitä myöskään ei ihmisellä ole), niin lintu voi saada albinismin haitat näössä vaikkei olisikaan valkoinen.
Ja sittenhän vielä voi käydä niinkin, että albinismi ilmenee vain silmissä X-) Siinä tapauksessa otuksella on melaniinia muualla kehossaan, mutta ei silmissä. Ja voinee olla niinkin, että silmissä on normaali pigmentti, mutta muualta se puuttuu. Siinä tilanteessa ei tosin yleenä puhuta enää albiinosta.