Ihanaa, ehkä joskus saamme vielä nähdä, kun neitokakadu ulkoilee valjaissa todella mielellään!

Neitokakaduita on kyllä valjaissa nähty paljon lintupäivillä aikoinaan, mutta se oli aikaa, jolloin lintuja ei opetettu valjaisiin: kesylle linnulle ne vain puettiin päälle. Tämä aiheutti sen, että moni lintu oli valjaissa aika lamaantunut valjaiden epämukavuudesta tai sitten näpräsi valjaita tauotta. Positiivisella kouluttamisella uskon linnun tykästyvän valjaisiin, koska niiden myötä seuraa hyvää, vaikka ne hieman epämukavat päällä olisivatkin.

Neitokakadut eivät ole valjaslinnuista parhaimpia, sillä ne eivät yleensä pidä koskettelusta muualle kuin päähänsä (vaikka sen sijaan isot kakadut, arat ja caiquet saattavat leikin ja hellittelyn tiimellyksessäkin jopa tykätä jos niitä koskee muualle), ja ne ovat kooltaan pieniä, joten valjasmateriaali on pakostakin aina suhteessa jäykempää.
Kannustan opetteluun, mutta annan kuitenkin rakentavan vinkin! Aviator-valjaat ovat hyvän malliset, sillä ne eivät sisällä monimutkaisia lukkoja, ja vaativat kohtuullisen vähän linnun räpeltämistä pukiessa. Niiden materiaali on kuitenkin neitokakadun kokoiselle linnulle todella, todella jäykkää, joten vaikka treenata voi millä vain valjasmateriaalilla, itse käyttöön hankkisin eri materiaalista olevat valjaat.

Isommalle linnulle ne ovatkin hyvät, mutta pienille ne ovat todella jäykät, kuten itsekin olet varmaan treenatessa huomannut. Kaikki treeni on kuitenkin eteenpäin! Barbara Heidenreich on opettanut videollaan amatsonia valjaisiin, ja aloitti harjoittelun ara-koon valjailla, joissa on enemmän liikkumavaraa.
Video Siipiä ei tarvitse siis pitää levällään, että ne saa aika sujuvasti valjaisiin, ja veikkaan että linnulle on helpompi opetella sietämään pieni suljettuun siipeen koskeminen, kuin siiven pitäminen levällään niin kauan, että rengas pujotetaan siitä läpi, jolloin silti sormet tai valjaat saattavat osua sulkiin.
Valjaita on myös monen mallisia, joista aviatorit ovat nyt pinnalla niiden lukottoman pukemismekanismin takia, ja täten ne ovat muihin, lukollisiin valjaisiin verrattuna karkaamisvarmemmat. Valjaita on myös eri mallisia, esimerkiksi Kati Kokkonen teki aikoinaan perhosvaljaat-nimisiä valjaita neitokakaduille, mutta niiden huonona puolena on metallin runsas määrä, sekä se, että pukiessa lintua pitää koskea pyrstöön, asia josta harva lintu pitää. Eniten käytetyllä valjasmallilla ei liene nimeä, ja nekin on helppo tehdä itse! Itse olen selittänyt niiden teosta
täällä, vaikka ohjeita on ripoteltu ympäri foorumia ja muistaakseni myös vuoden 2004 Kaijutin-lehdessä on valjaiden ohjeet. Nuo valjaat ovat siitä hyvät, että ne voi tehdä itse oman linnun mittojen mukaan, ja materiaalin voi valita mieleisen kevyeksi (esim. perhosvaljaissa on käytetty samettinauhaa, jota saa kangaskaupoista). Noissa on pujotettavaa ainoastaan pään lenkki, jonka jälkeen linnun tulee sietää pieni siipien kohotus ja lukon kiinnittäminen, mutta taitava pukija voi oppia tekemään nuo ilman että linnun on pakko nostaa siipiään, vaan ennemminkin valjasnauha vedetään taaemmas ja se vain ujutetaan siiven ali.

Mutta joo! Tulipa aika saarnamainen, vaikka etenette asioissa erinomaisesti! En toki tuomitse, jos päädytte silti yhä käyttämään Aviator-mallia, jos siihen olette opettelemassa.

Lähinnä vain silmiä avaavana juttuna, jos muita valjasmalleja ei ole tullut koskaan vastaan, voi automaattisesti saattaa olettaa, että se markkinoilta saatava on se yksi ja ainoa oikea...