Linnut forum

Linnut => Käyttäytyminen ja koulutus => Aiheen aloitti: rms - 22.06.04 - klo:10:55:12

Otsikko: Tuhina
Kirjoitti: rms - 22.06.04 - klo:10:55:12
Apua, täällä on pieniä kommunikointivaikeuksia...

Meidän uusin siivekäs, valkokakadu Manu, pitää sellaista jännää tuhinaa. Olen tulkinnut sen samanlaiseksi varoitteluksi, kuin neidoilla, sillä lintuhan on ihan uusi ja vielä hieman varautunut.

Nyt tuli kuitenkin mielenkiintoisia ääniä, kun rapsuttelin poikaa. Mauno haluaa itseään rapsutettavan siipien alta ja nyt kun näin tein, alkoi lintu "ähistä" ihan oudosti. Samalla se nosti pyrstön todella suoraan kohti taivasta ja nojasi nokkansa alaspäin käsivarteeni. Ääntä on vaikea kuvailla, mutta tahti muistutti eniten yskäisyjä. Itse ääni oli sellainen sihahduksen ja ähkäisyn välimuoto.

Lintu piti nokkaansa ihan auki ja piti sähähdyksiä melko kauan. Liittyykö tämä jotenkin lisääntymiskäyttäytymiseen vai mitä ?

Toinen mikä oudoksuttaa on usein toistuva nokankoputus  ;D, eli lintu koputtelee nokan ylä- ja alapuolta yhteen. Tätäkin pidin lievänä epävarmuutena, mutta sitäkin ilmenee, vaikka lintu on täysin (?) rentona rapsutettavana.

Löytyykö kokemuksia moisesta ?
Otsikko: Re:Tuhina
Kirjoitti: Birdyzoo - 22.06.04 - klo:12:09:50
Se tuhina, jota sanon melkeimpä sähinäksi - on juuri sitä varoittelua taikka varauksellisuutta.

Kuvailemasi äänet ja eleet rapsuttellessasi ovat ihan kuin naaraan parittelukäyttäytymistä. Sitä tekee meidän nuori Vilma naaras sekä pesivän parin naaras käyttäytyy juuri tuolla tavalla. Oletko varma, että lintusi on koiras? Mutta voihan se olla mahdollista, että lintu on vaan niin ekstaasissa rapsuttelusta ja käyttäytyy vähän samalla tavalla kuin naaras...

Nokan koputusta meillä esiintyy lähinnä pesivän parin kesken, kun kutsutaan toista ja varsinkin, kun koiras kutsuu naarasta pesäpöntölle, mutta myöskin toisin päin.

Tälläisiä kokemuksia minulla on omistani...

t: Elina & 4 valkokakadua

Otsikko: Re:Tuhina
Kirjoitti: rms - 22.06.04 - klo:12:49:22
Juuh, tuo sukupuolijuttu tuli mullekin mieleen. Ainakin meidän neidot nostelee pyrstöään juuri noin, kun ne houkuttelevat urosta parittelemaan  ;)

Todistusta ei ole, mutta lintua on vakuutettu urokseksi. Haluaisin testauttaa sen. Täytyypä kysellä, jos jotain kimppa-dnatestausta olisi suunnitteilla.
Otsikko: Re:Tuhina
Kirjoitti: ellunkanala - 22.06.04 - klo:16:47:54
Meillä koiraskakadu puuskuttaa esiintyessään naaraalle, eli töyhtö pystyyn ja siivet koholleen tuhinan tahtiin ja välillä kumarrellaan naaraan suuntaan, kohtelias ;D
Otsikko: Re: Tuhina
Kirjoitti: monna - 21.07.05 - klo:19:03:24
meillä kans alba coco ähisee ja höpisee ku sitä rapsuttaa.ilmeisesti siis normaalia. :D