Linnut forum

Linnut => Yleinen => Aiheen aloitti: ^makke^ - 10.10.08 - klo:15:47:43

Otsikko: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: ^makke^ - 10.10.08 - klo:15:47:43
Meille tuli siis eilen illalla 2 neitokakadua. Ensin ne olivat häkin lattialla, sitten ne kiipesivät ylimmälle orrelle, ja olivat/nukkuivat siellä aamuun asti. Ennen aamua ne olivat hyvin rauhallisia, eivätkä päästäneet inahdustakaan. Aamulla sitten, kun tulin vaihtamaan veden ,ne pääsivät ulos häkin luukusta. Ne lensivät ympäri huonetta kirkuen ja laskeutuivat lopulta kaapin päälle. Ne olivat ihan paniikissa varmaan :-\. Monen yrityksen jälkeen sain laitettua ne takaisin häkkiin, jonka jälkeen ne sihisivät minulle. Häkissä ne riehuivat ja kiljuivat kuin viimeistä päivää. Töyhtö niskassa kiinni ne kiipeilivät häkin seinillä, hyppivät sen lattialla ja liikkuivat orsilla edestakaisin. kun tulin kotiin ne olivat jo hiukan rauhoittuneet. Mutta sitten ne taas saivat ns. paniikkikohtauksen eli ne kiipeilivät häkin seinillä, huusivat, hyppelivät orrella edestakaisin jne. Niillä on jo pyrstösulkiakin katkennut siitä riehumisesta. Muuten ne ovat melko kesyjä. Kun laitan käden häkkiin, ne hyppäävät sille heti, mutta kun yritän esim. rapsuttaa/silitellä niitä varovasti, saan heti nokasta. Ne eivät ole muuten vieläkään syöneet/juoneet mitään. Olen yrittänyt tarjota niille herkkuja, mutta ne eivät syö  :(. Juuri nytkin niillä on paniikkikohtaus meneillään, se nimittäin kuuluu joka huoneeseen  :-\. Ja nyt haluaisin kysyä vähän kokeneimmilta lintuihmisiltä, mikä niitä vaivaa ja mitä voin tehdä asian hyväksi? Onko kyseinen käytös normaalia?
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: ^makke^ - 10.10.08 - klo:15:53:15
Na nyt ne on koko ajan häkin lattialla ja kun työnnän sinne käteni, ne purevat ja sähisevät :-\. Mikä niitä oikeasti vaivaa???
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Sulkasato - 10.10.08 - klo:15:57:47
Mistä sait linnut? Jos niitä on entisessä kodissa kohdeltu huonosti, ne voivat pelätä. Niillä pelottaa kun "paha käsi" yrittää silittää. Ne eivät ole vielä valmiita siihen että joku yrittää silitellä niitä, vaikka istuisivat kädellä. Kannattaa liikkua rauhallisti häkin lähellä ja välttää äkkinäisiä liikkeitä mikä voi pelottaa myös lintuja. Olen kuullut myös, että linnut voivat pelätä tietyn väristä kynsilakkaa, mutta enpä oikein tiedä onko tuossa perää.
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Jonne - 10.10.08 - klo:16:00:44
hyvin yksinkertaisesti jätä ne rauhaan.... linnut vaativat pitkän ajan totutellessaan uuteen paikkaan... Älä mene häkille muutoin kuin vaihtamaan veden, ja ruuat ja siivoamaan, muutoin pysy kaukana häkistä, äläkä edes lähesty häkkiä, vaan pidä muutaman metrin etäisyys, ja vihoviimeinen virhe on koittaa yrittää silitellä ja rapsutella lintuja...

ne vaativat vain aikaa, eikä niitä mikään vaivaa, monet papukaijat reagoivat paikan vaihdokseen todella rankasti, ja stressaavat siitä... eli annan niille aikaa, ja pikkuhiljaa muutaman vkon päästä ala lähestymään häkkiä, ja päästä ne vapaaksi vasta joskus kuukauden päästä, älä missään nimessä vielä... pikkuhiljaa hyvä tulee...

Jonne
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: theAnsu - 10.10.08 - klo:16:13:48
Linnut pelkäävät. Perääntyminen, pakoon pyrkiminen, hötkyily ja sähiseminen ovat voimakkaita pelkoreaktioita.

Linnut ovat juuri saapuneet täysin uuteen ympäristöön joka on itsesään pelottava asia, ja niitä on mm. otettu kiinni silloin kun ne jo valmiiksi pelkäävät. Anna niiden olla nyt täysin omissa oloissaan ainakin viikon ajan, ilman että yrität edes lähestyä niitä kaikkein pakollisimpia hoitotoimenpiteitä lukuunottamatta (ruoka/vesi yms). Nämäkin toimenpiteet tulisi suorittaa rutiininomaisesti (jotta linnut tottuvat systeemiin) ja hyvin rauhallisesti, lintujen reaktioita seuraten (jotta et vahingossa pelästytä lintuja toimillasi). Älä koskaan tee mitään, mistä seuraa pelkoreaktio, sillä silloin sinä teet itsestäsi linnulle uhkan.

Minkäänlaisen lähemmän tuttavuuden tekeminen kannattaa vasta sitten, kun linnut ovat silminnähden rentoutuneita, joka varmasti uuteen kotiin muuttamisen kaltaisessa olosuhdemuutoksessa vie jonkin verran aikaa. Homma tulisi myös ehdottomasti tehdä niin päin, että linnut saavat lähestyä sinua omasta tahdostaan esimerkiksi herkun perässä, sen sijaan että ihminen koittaa esim. koskea häkissä olevaa lintua. Maltti on valttia, ja muista, että pyrkimyksenäsi on voittaa lintujesi luottamus ja siten edelleen niiden ystävyys.

Onnittelut uusien siivekkäiden perheenjäsenten johdosta! :)
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: ^makke^ - 10.10.08 - klo:16:20:09
Mistä sait linnut? Jos niitä on entisessä kodissa kohdeltu huonosti, ne voivat pelätä. Niillä pelottaa kun "paha käsi" yrittää silittää. Ne eivät ole vielä valmiita siihen että joku yrittää silitellä niitä, vaikka istuisivat kädellä. Kannattaa liikkua rauhallisti häkin lähellä ja välttää äkkinäisiä liikkeitä mikä voi pelottaa myös lintuja. Olen kuullut myös, että linnut voivat pelätä tietyn väristä kynsilakkaa, mutta enpä oikein tiedä onko tuossa perää.

Linnut ovat tulleet hyvästä kodista kokeneelta kasvattajalta. En ymmärrä niiden paniikkikohtauksia, koska niiden alkaessa en ole koskaan edes häkin lähellä  ???. Rauhallisimmillaan ne istuvat ylimmällä orrella ja torkkuvat. Ne myös tervehtivät minua venyttelemällä siipiään, aina kun tulen huoneeseen, jossa häkki on.
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: PICO-06 - 10.10.08 - klo:16:31:20
Tervetuloa lintufoorumille ja kiva kun kirjoitit noin pian , ennekuin sait aikaan  tuhoa lintujesi kanssa. Tuholla tarkoitan sitä,että vie ehkä pitemmän aikaa saavuttaa linnuille luottamus , että olet turvallinen ja uskaltavat luottaa sinuun ja sinua ei tarvi pyristellä karkuun kun tiedät miten toimia heidän kanssaan ja kaikki kuuluu asiaan uusissa tuttavuuksissa lintujen kanssa.
Saitkin tosi hyviä neuvoja heti ja tutustu ihan kaikessa rauhassa täällä kirjoitettuihin neuvoihin ja kokemuksiin  esim.kesytyksestä on paljon  neuvoja ja vaikka sinulle tulleet linnut ovat suht kesyjä niin eivät vielä sinua tunne.
 Minunkin lintu on minulle kesy ,mutta kun vieras astuu kuvioon niin on kuin umpi villi tirppa.
Siis, kuten tuossa on sinulle kirjoiteltukkin,,,,nyt ruokarauha linnuille ja annat tottua kodin ääniin ja sinuun ( monen metrin etäisyydeltä vielä).
Voin, ymmärtää, että halua on heti tutustua omiin lemmikkeihin ,mutta malta mielesi niin hyvää tulee.
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Emppumiilia - 10.10.08 - klo:16:31:58
Sinuna jättäisin ne rauhaan nyt alussa (tiedän että se on vaikeaa kun ovat uusia ja kiehtovia :)) mutta he voivat stressaantua siitä paljon jos kokoajan istutaan ja tuijotetaan niitä. Se että saavat heti paniikkikohtauksen kun tulet huoneeseen johtuu varmaan siitä että eivät ole tottuneet sinuun ja pelkäävät sinua vähän (syy: kiinniottaminen ja takaisin häkkiin pistäminen, ja mahdollisesti silittely) eli parasta olisi nyt vaan jättää ne rauhaan, hiljaiseen paikkaan vaan totuttelemaan uuteen kotiin ja ympäristöön, viikon tai parin jälkeen voi sitten alkaa ottaa lisää kontaktia niihin, kuten istua jonkun matkan häkistä ja puhua niille rauhallisesti, sitten kun näet selvästi etteivät pelkää kun olet lähistöllä voit siirtyä vähän lähemmäs. Sitten kun eivät enää pelkää kun olet lähellä voit koittaa antaa namia (kuten hirssiä tai muuta mistä pitävät) siitä se luottamus sitten kasvaa :)
En suosittele että silittelet niitä vielä, vasta sitten kun luottavat sinuun täysin.

(Sori jos tästä tuli nyt kauhee saarna, yritän vaan auttaa ;D)
Ja onnea uusista tirpoista  :)
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Lintunen - 10.10.08 - klo:17:00:45
Ne myös tervehtivät minua venyttelemällä siipiään, aina kun tulen huoneeseen, jossa häkki on.

Mielestäni tämä ei ole tervehdys. Oman päätelmäni mukaan tämä on merkki että olet keskeyttänyt lintujen rentoutusmistauon, ja ne venyttelevät sen päätteeksi. Näin ainakin itse olen jotenkin asian ymmärtänyt, sillä tuota tapahtuu meilläkin neitokakaduilla kun astun lintuhuoneeseen: linnut ovat perinteisellä lepopaikallaan levänneen näköisinä ja ikäänkuin heräävät normaalille aktiivisuustasolle ja venyttelevät.
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: surenkorento - 10.10.08 - klo:17:34:29
Oletkin saanut jo paljon hyviä neuvoja :)

Itse kertoisin vielä oman käsinruokitun umpikesyn neitoni käytöksestä silloin, kun se on häkissä ja menen sen läheisyyteen niin että se näkee minut: Muusa alkaa heti ravata häkin pohjaa pitkin edestakaisin, kiipeää hetkeksi häkin reunaan ja hyppää taas pohjalle ravaamaan kiivasta tahtia edestakaisin, kurkkien pohjan yli minua - se haluaa niin kovasti tulla luokseni rapsutusta kerjäämään! En ole puoleen vuoteen pitänyt sitä lainkaan suljetussa häkissä, enkä näin tule tekemäänkään ainakaan minun läsnäollessani.

Sinun tilanteesi on nähtävästi kuitenkin toinen, ja linnut kaipaavat vain rauhaa uuteen paikkaan tottumiseen. Kannattaa seurata lintujesi käytöstä erilaisissa tilanteissa, ja niin opit huomaamaan milloin ne pelkäävät, milloin on nälkä ja milloin muusta syystä käyttäytyvät rauhattomasti. Omat lintuni kiekuvat ja lentävät paniikissa ympäriinsä jo huoneen vaihdon johdosta, jos ne eivät ole saaneet tarkkailla ympäristöään tarpeeksi kauan häkin sisältä - tai lentäen.

Onnea sinulle uusista perheenjäsenistä ja toivottavasti linnut kotiutuvat pian ja saat alkaa niihin vielä lähemmin tutustua! :)
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: ^makke^ - 10.10.08 - klo:21:39:14
kiitos neuvoista  :). kun välillä oleilen huoneessa, jossa linnut ovat (minun täytyy joka tapauksessa käydä siellä välillä esim. vaihtamassa veden tms.), olen huomannut, että ne ovat nyt jo vähän rauhoittuneet (johtunee varmaan siitä, että on ilta) ja töyhdön asennon perusteella ne ovat rentoituneita. välillä ne venyttelevät siipiään ja välillä ne torkkuvat  :). töyhtö on siis hieman kohollaan, aika rennosti....ja poskisulat ovat pystyssä... ;)
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Unduska - 07.02.11 - klo:12:45:42
Vähän aihetta sivuten...

En tiedä mitä ihmettä mun pitäis tehdä, tai mitä Taco tekee?!

Kun se tuli viime syksynä, häkissä ollessaan alkoi niiaamaan puolelta toiselle ja saattoi sähistäkin, jos vaihdoin noille ruokia häkkiin, tai edes tulin liian lähelle häkkiä.
Nyt se on jo luottavaisempi, tai niin oletan, koska vapaana ollessaan tulee hakemaan nameja ITSE kädestäni vähän kauempaakin. Ja uskaltaa ottaa herkun vaikka se olisi kädessä piilossakin, siten että joutuu koskemaan sormiini/käteeni. Sähisee kuitenkin (tietenkin) jos minä itse yritän sitä lähestyä.
Se ottaa herkun myös häkissä ollessaan, mutta vain jos Rexkin.

Mutta "ongelma" siis on, että edelleen kun laitan ruokaa häkkiin tai vaihdan lelua tms. niin Taco sähisee kädelleni ja nyt se jopa on alkanut tuleen nokallaan sitä kohti ja sellaisia "hyökkäyksiä", kuin uhittelua? Että johtuuko tämä siitä, kun se pelkää, niin on alkanut sitten tuolleen "puolustaan" itteään? Aiemmin olin kuin en olis tätä huomannut ja laitoin normaalisti ruoat, sittemmin olen alkanut tekeen niin, että pysäytän käden siinä kohtaa kun sihahtaa, ja tästä Taco aina hämmentyy(?) ja jää tuijottaan kättä pariksi sekunniksi, ja lähtee sitten pois paikalta/kauemmas.

Siis, miten voin laittaa tonne häkkiin ruoat ym. kun se tekee noin tai miten mun pitäisi tilanteessa toimia ja edetä? Ja mistäköhän tää johtuu? Kun enhän tietenkään sitä halua pelotella tai mitään, ja ihan normaali toimenpidekin tuo vielä, kun joka päivä ruokakipat katon.
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: GoldieC - 07.02.11 - klo:13:25:56
Kun se tuli viime syksynä, häkissä ollessaan alkoi niiaamaan puolelta toiselle ja saattoi sähistäkin, jos vaihdoin noille ruokia häkkiin, tai edes tulin liian lähelle häkkiä.
Mikäli lintu näyttää huojuvan paikoillaan, johon liittyy sähinää tai pätkittäisiä ns. "sähähtelyjä", lintu on todella peloissaan ja kokee olevansa uhattuna. Varsinkin häkissä ollessaan ihmisiin tottumattomat linnut tuntevat olonsa helposti uhatuksi, sillä häkki on suljettu tila jossa ei pääse pakoon vaan ainoa keino on uhkailla. Jos uhkailu ei auta, lintu joutuu turvautumaan hyökkäämiseen.

Nyt se on jo luottavaisempi, tai niin oletan, koska vapaana ollessaan tulee hakemaan nameja ITSE kädestäni vähän kauempaakin. Ja uskaltaa ottaa herkun vaikka se olisi kädessä piilossakin, siten että joutuu koskemaan sormiini/käteeni. Sähisee kuitenkin (tietenkin) jos minä itse yritän sitä lähestyä.
Tämä vahvistaisi sekä omaa että sinunkin olettamusta; lintu pelkää sinua nykyään vähemmän, mutta kannattaa opetella tuntemaan tilanteet jossa lintu kokee läsnäolosi uhkaavaksi, jonka huomiotta jättämisestä nämä varsinaiset hyökkäykset kertovat, ja vältellä viimeiseen asti tilannetta jossa linnun pitäisi niin tehdä. Tämä edesauttaa vahventamaan luottamusta välillänne :) Pian lintukin huomaa, ettei sen tarvitse tuntea oloaan uhatuksi, vaan sen elekieltä kuunnellaan.

Että johtuuko tämä siitä, kun se pelkää, niin on alkanut sitten tuolleen "puolustaan" itteään? Aiemmin olin kuin en olis tätä huomannut ja laitoin normaalisti ruoat, sittemmin olen alkanut tekeen niin, että pysäytän käden siinä kohtaa kun sihahtaa, ja tästä Taco aina hämmentyy(?) ja jää tuijottaan kättä pariksi sekunniksi, ja lähtee sitten pois paikalta/kauemmas.
Tätä tuossa ylempänä vähän pohdinkin, eli lintu pelkäsi ihmisiä, ja alkoi hyökkäämään kun uhkailu ei auttanut.

Siis, miten voin laittaa tonne häkkiin ruoat ym. kun se tekee noin tai miten mun pitäisi tilanteessa toimia ja edetä? Ja mistäköhän tää johtuu? Kun enhän tietenkään sitä halua pelotella tai mitään, ja ihan normaali toimenpidekin tuo vielä, kun joka päivä ruokakipat katon.
On väärin olettaa (joskin tätä toitotettiin vanhassa koulutustiedossa) että lintujen on pakko hyväksyä päivittäiset rutiinit "vaikka sitten pahalla", sillä tästähän kärsii sekä omistaja että lintu. Tilanteesta kannattaa tehdä miellyttävä linnulle, ja linnun pystyy palkitsemaan vaikka se olisi villikin.

Omasta elämästä esimerkki villin linnun kanssa:
Romeo aina pelkäsi sitä kun vaihdoin häkin pohjapaperit, ja meni pakoon. Kaiken lisäksi sillä oli siihen aikaan vielä peili jota se hanakasti ajoittain puolusti. Perusruokavalioon kuului hirssi, joten omalla kohdalla sen käyttö palkitsemisessa ei ollut mahdollista. Mutta opin, että Romeo rakasti suihkuttelemista, joten päätin käyttää sitä palkitsemiseen.
Häkin siivouspäivänä otin suihkupullon esille, suihkutin aluksi muutaman kerran ihan vain jotta Romeo menisi sellaiseen "suihkumoodiin", sitten laitoin käden pohjapapereiden sekaan - kun tämä oli vielä linnulle ok, suihkautin pari kertaa. Toistin saman, ja kun lintu taas oli sujut tämän kanssa, palkitsin jälleen. Näin jatkettiin vähitellen, nostin ihan vähän pohjapapereita/rapistelin niitä vähän, ja jos lintu oli rentoutunut, palkitsin. Parinkymmenen kerran jälkeen pidin lyhyen tauon, ja taas jatkoin. Lintu oli tyytyväinen, minä olin tyytyväinen, ja homma saatiin tehtyä. Tilanne parantui tämän yhdenkin päivän jälkeen huomattavasti, ja sain ensimmäistä kertaa rauhallisesti vaihtaa häkin pohjapaperit (vaikka edelleen oli tärkeää että tilanteesta tehdään linnulle mahdollisimman helppo; linnun oleskelupaikkaa siirretään siten ettei se joudu olemaan ihan käsien lähellä, ja toimitaan rauhallisesti ja mahdollisimman hiljaa).
Tämänkin jälkeen toki toistin tätä palkitsemista vielä vahvistaakseni hyvää käytöstä, mutta koulutuksen jälkeen Romeo kykeni jo nukkumaan samalla kun vaihdoin aluspapereita :)
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Unduska - 07.02.11 - klo:14:22:50

Siis, miten voin laittaa tonne häkkiin ruoat ym. kun se tekee noin tai miten mun pitäisi tilanteessa toimia ja edetä? Ja mistäköhän tää johtuu? Kun enhän tietenkään sitä halua pelotella tai mitään, ja ihan normaali toimenpidekin tuo vielä, kun joka päivä ruokakipat katon.
On väärin olettaa (joskin tätä toitotettiin vanhassa koulutustiedossa) että lintujen on pakko hyväksyä päivittäiset rutiinit "vaikka sitten pahalla", sillä tästähän kärsii sekä omistaja että lintu. Tilanteesta kannattaa tehdä miellyttävä linnulle, ja linnun pystyy palkitsemaan vaikka se olisi villikin.


En mä sitä "pahalla" halua sille opettaa, vaan just saada se ymmärtään, ettei sen todellakaan tartte pelätä siinä kohtaa!
En ole siihen kertaakaan koskenut, kun on häkissä ollut, tai yrittänytkään ottaa kiinni tms. Mutta tää on silti "pahentunut", joten en tiedä miten mun pitäis reagoida tai tehdä? Ennaltaehkäistä, tai opettaa jotenkin positiivisemmaks jutuks, joo, mutta miten? Kun ei niitä herkkujakaan sille voi syöttää nois tilanteis, kun sähisee niillekin, ja en tiiä mikä muu olis siittä sit sellane hyvä juttu... Mielenkiinnonkohteet, kun sillä on lähinnä huutaminen ja hyppiminen (ihan kuin jänis  ;D ).

Noist pohjamateriaaleist.... Mulla ei oo käytös lainkaan, kun totesin, että häkki helpompi siivota, ja linnuil mukavempi kun sen pyyhin, ja Tacon ja undujen ei tartte panikoida just noitten lehtien takia.
Sitä en kyllä tiedä kuin hygieenista tai puhhdasta se sitten loppujen lopuks on....?
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Ejala - 07.02.11 - klo:17:05:59
Mulla ois kysyttävää häkin siivouksesta. Linnut ovat vapaana yhdessä huoneessa jossa häkki on, eli kun siivoan häkkiä (linnut tietenkin vapaana  ;))  ja kun vaihdan pohjalla olevat sanomalehdet ne välillä lähtee lentämään kun pelkää sitä kahinaa (?)  Niin voinko ihan "raa´asti" ottaa ne paperit pois sieltä vaikka ne pelkää? Ja sitten toinen juttu. Haluasin laittaa uusia orsia  ja leluja häkkiin, mutta epäilen että linnut pelkää kun esim. nousen tuolille ja laitan leluja häkin kattoon kiinni ja erilaisia orsia häkkiin. Enkö vain välitä niistä? Ja linnut ovat tietenkin vapaana aina kun siivoan häkin.  Pitäisikö alkaa opettamaan muualle taloon, että ensin vähän kerralla kepin päältä oven edessä tutustutaan muualle talooon, niin silloin kun olisivat erissä huoeessa olisi helpompi siivota häkki ja vaihtaa järjestystä?   :)
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: GoldieC - 07.02.11 - klo:17:31:56
En mä sitä "pahalla" halua sille opettaa, vaan just saada se ymmärtään, ettei sen todellakaan tartte pelätä siinä kohtaa!
Anteeksi, taisinkin kirjoittaa todella epäselvästi. En uskonutkaan hetkeäkään että olisit halunnut sen pahalla tai väkisin opettaa! :) Tarkoitin siis vain sitä, ettei oleta linnun vain automaattisesti tottuvan ruokia vaihtavaan käteesi, jos se uhkailee nyt - niin kuin arvelin sinun tekstisi vuoksi ajatelleen, kun linnun käyttäytyminen ehti pahentumaankin. Tämähän on linnulta tietysti luonnollinen reaktio, mutta tosiaan oletin että ajattelit ihan samaa mitä itsekin ennen sen oppimista kantapään kautta: että kyllä lintu siihen tottuu. Mutta lintuhan ei tule hyväksymään sitä myöhemminkään, niin kuin me molemmat olemme joutuneet kantapään kautta huomaamaan ;)

En ole siihen kertaakaan koskenut, kun on häkissä ollut, tai yrittänytkään ottaa kiinni tms. Mutta tää on silti "pahentunut", joten en tiedä miten mun pitäis reagoida tai tehdä?
En uskokaan että olet jahdannut tai yrittänyt ottaa lintua kiinni, eikä tämän uhkailu-käyttäytymisen pahentuminen vaadikaan sitä. Vaan kuten kerroin, lintu vain oppi ettei kanssasi pieni elekieli auta mitään, joten se alkoi peloissaan uhkailemaan. Mutta koska silläkään ei ollut mitään vaikutusta, lintu näki ainoaksi vaihtoehdoksi alkaa todella hyökkäämään.
On erinomainen juttu että pysäytät nykyään kätesi välittömästi kun lintu sähähtää, mutta kannatta oppia myös tulkitsemaan lintua ja tuntemaan tilanteen joissa lintu kokee itsensä uhatuksi. Kultainen sääntö on, että ennakoit ne etkä päästä lintua siihen pisteeseen, jossa se alkaisi edes uhkailemaan.

Ennaltaehkäistä, tai opettaa jotenkin positiivisemmaks jutuks, joo, mutta miten? Kun ei niitä herkkujakaan sille voi syöttää nois tilanteis, kun sähisee niillekin, ja en tiiä mikä muu olis siittä sit sellane hyvä juttu...
Tämä onkin se kaikkein kinkkisin osuus kouluttamisessa, jokaisen eläinlajin ja yksilön kohdalla. Mikä on tarpeeksi suuri motivaattori juuri tälle yksilölle. Mutta se täytyy vain löytää, ja kesyilläkään ei ole yhtä ainoaa oikeaa palkintokeinoa.
Mutta mitäs mieltä Taco on suihkuttelusta? Mitäs jos kokeilisit joskus suihkuaikaan aloittaa koulutuksen, kun lintu on innoissaan suihkusta? :P

Linnut ovat vapaana yhdessä huoneessa jossa häkki on, eli kun siivoan häkkiä (linnut tietenkin vapaana  ;))  ja kun vaihdan pohjalla olevat sanomalehdet ne välillä lähtee lentämään kun pelkää sitä kahinaa (?)  Niin voinko ihan "raa´asti" ottaa ne paperit pois sieltä vaikka ne pelkää?
No eipä sinua periaatteessa mikään estäkään, mutta itsellä tuossa tilanteessa tekee vain pahaa itse lintujen pelko. Ei niiden ole mukava pelätä jokaikinen kerta kun häkin aluspaperit vaihdetaan, ja jos se tehdään usein (kuten joka päivä tai useammin kuin kerran viikossa), se voi mahdollisesti pelon laadusta ja määrästä riippuen johtaa jopa stressiin. Itse hoitelisin tämän kyllä pois alta :)

Haluasin laittaa uusia orsia  ja leluja häkkiin, mutta epäilen että linnut pelkää kun esim. nousen tuolille ja laitan leluja häkin kattoon kiinni ja erilaisia orsia häkkiin. Enkö vain välitä niistä?
En näe siitä olevan mitään pidempiaikaisempaa haittaa mikäli ne nyt kerran kokee sen kauheuden kun nouset tuolille. Voit toki yrittää tehdä tämän mahdollisimman rauhallisesti pelon määrän minimoimiseksi. Enemmän olisin huolissani siitä, että uudet lelut häkissä voivat olla pelottavia lintujen mielestä, joten kiinnittäisin aluksi lelut jonnekin viereen siten että linnut voisivat vain tutustua niihin rauhassa ennen niiden ripustamista häkkiin :)

Ja linnut ovat tietenkin vapaana aina kun siivoan häkin.  Pitäisikö alkaa opettamaan muualle taloon, että ensin vähän kerralla kepin päältä oven edessä tutustutaan muualle talooon, niin silloin kun olisivat erissä huoeessa olisi helpompi siivota häkki ja vaihtaa järjestystä?
En näe mitään syytä tähän, sillä helpompiakin totuttamiskeinoja on. Itse ehdottaisin kokeilemaan samoja vinkkejä mitä kerroin Unduskallekin ruoan vaihdon aiheuttaman pelkotilan korjaamiseksi, jos niistä olisi mitään apua. :)
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Unduska - 07.02.11 - klo:22:57:50
Yritän nyt vastata tähän viestiin.... saas katsoo miten nuo lainaukset menee ;D Ehkä joskus opin...

En mä sitä "pahalla" halua sille opettaa, vaan just saada se ymmärtään, ettei sen todellakaan tartte pelätä siinä kohtaa!
Anteeksi, taisinkin kirjoittaa todella epäselvästi. En uskonutkaan hetkeäkään että olisit halunnut sen pahalla tai väkisin opettaa! :) Tarkoitin siis vain sitä, ettei oleta linnun vain automaattisesti tottuvan ruokia vaihtavaan käteesi, jos se uhkailee nyt - niin kuin arvelin sinun tekstisi vuoksi ajatelleen, kun linnun käyttäytyminen ehti pahentumaankin. Tämähän on linnulta tietysti luonnollinen reaktio, mutta tosiaan oletin että ajattelit ihan samaa mitä itsekin ennen sen oppimista kantapään kautta: että kyllä lintu siihen tottuu. Mutta lintuhan ei tule hyväksymään sitä myöhemminkään, niin kuin me molemmat olemme joutuneet kantapään kautta huomaamaan ;)

En luullutkaan, että niin ajattelit, en vain aina osaa ilmaista itseäni teksteissä :(
Ja olen tosiaan ajatellut noin, että kai se ajan kanssa oppii oleen pelkäämättä sitä kättä, kun kesyydenkin, nukkumaan menoajat ym.kin tullut opittua noilla vähän "itsestään". :) Täytyykin ottaa tässä uusi "asenne" käyttöön ;D

En ole siihen kertaakaan koskenut, kun on häkissä ollut, tai yrittänytkään ottaa kiinni tms. Mutta tää on silti "pahentunut", joten en tiedä miten mun pitäis reagoida tai tehdä?
En uskokaan että olet jahdannut tai yrittänyt ottaa lintua kiinni, eikä tämän uhkailu-käyttäytymisen pahentuminen vaadikaan sitä. Vaan kuten kerroin, lintu vain oppi ettei kanssasi pieni elekieli auta mitään, joten se alkoi peloissaan uhkailemaan. Mutta koska silläkään ei ollut mitään vaikutusta, lintu näki ainoaksi vaihtoehdoksi alkaa todella hyökkäämään.
On erinomainen juttu että pysäytät nykyään kätesi välittömästi kun lintu sähähtää, mutta kannatta oppia myös tulkitsemaan lintua ja tuntemaan tilanteen joissa lintu kokee itsensä uhatuksi. Kultainen sääntö on, että ennakoit ne etkä päästä lintua siihen pisteeseen, jossa se alkaisi edes uhkailemaan.

Eli laitan täst edes ruoat häkkiin vain niin, kun Taco ei ole siellä tai on ihan häkin toises pääs. Onko tuo käden pysäyttämis-juttu sitten "tarvittaessa" hyvä vai huono juttu?

Ennaltaehkäistä, tai opettaa jotenkin positiivisemmaks jutuks, joo, mutta miten? Kun ei niitä herkkujakaan sille voi syöttää nois tilanteis, kun sähisee niillekin, ja en tiiä mikä muu olis siittä sit sellane hyvä juttu...
Tämä onkin se kaikkein kinkkisin osuus kouluttamisessa, jokaisen eläinlajin ja yksilön kohdalla. Mikä on tarpeeksi suuri motivaattori juuri tälle yksilölle. Mutta se täytyy vain löytää, ja kesyilläkään ei ole yhtä ainoaa oikeaa palkintokeinoa.
Mutta mitäs mieltä Taco on suihkuttelusta? Mitäs jos kokeilisit joskus suihkuaikaan aloittaa koulutuksen, kun lintu on innoissaan suihkusta? :P

Nää ei tuosta suihkuttelusta oikeen pidä, se on sellane "pakko", minkä yrittävät vaan kestää  ;D Ja tänään aamulla mulla oli TOSI hauskaa, kun annoin noille kädestä ison ihan märän salaattilehden, ja POPO(?!) tuli siihen ihan innoissaan hinkkaamaan itseään, ja muut katsoi vierestä vihaisena, ja yrittivät välistä saada napattua salaatin palasia  ;D Tiiti tykkää pihalla vesisateesta ja Leo on joskus käynyt ite vesiastias tepastelee, mut siis ei yleens oo näitten juttu... Sitäkin pitäis varmaa harjotel.... Sais vaan inspiksen paneutuu asiaan...  ;D
Tarttee tosiaan varmaan sitten vain odotella ja seurailla Tacoa, että jos siltäkin löytyisi joku "heikko kohta", kuten nyt Popolta, ja ehlä tällä salaatinlehti jutulla saisin Popoon nyt vähän enemmän luottoa :D, kun sehän on näistä tuo kaikkein "arin"/itsenäisin

Muoks. JES! kuudennella kerralla sain lainaukset oikein  ;D
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Ice - 08.02.11 - klo:00:24:40
Vaan kuten kerroin, lintu vain oppi ettei kanssasi pieni elekieli auta mitään, joten se alkoi peloissaan uhkailemaan. Mutta koska silläkään ei ollut mitään vaikutusta, lintu näki ainoaksi vaihtoehdoksi alkaa todella hyökkäämään.
On erinomainen juttu että pysäytät nykyään kätesi välittömästi kun lintu sähähtää, mutta kannatta oppia myös tulkitsemaan lintua ja tuntemaan tilanteen joissa lintu kokee itsensä uhatuksi. Kultainen sääntö on, että ennakoit ne etkä päästä lintua siihen pisteeseen, jossa se alkaisi edes uhkailemaan.
Eli laitan täst edes ruoat häkkiin vain niin, kun Taco ei ole siellä tai on ihan häkin toises pääs. Onko tuo käden pysäyttämis-juttu sitten "tarvittaessa" hyvä vai huono juttu?

Pysäyttämisellä vahvistat sitä käytöstä. Eli jos lintu uhittelee ja pysäytät kätesi, se uhittelee sulle uudemman kerrankin. Tietenkin on parempi, että lintu sähisee kuin hyökkää kohti, mutta jos kovin tuota sähisemistä kannustat ja joku kerta sitten et pysäytäkkään kättäsi, lintu laittaa astetta pahemman jutun peliin eli juurikin hyökkää. Eli jos lähdet ns. "varomaan" lintua, sun tulee huomioida se toistekin, ettei yllytä lintua laittamaan enemmän peliin.  Jos hyökkäyksestä sitten uskot ja viet käden pois/pysäytät, niin kannustat siihen hyökkäämiseen. Itse en hyökkäämisestä ainakaan ottaisi kättä pois, sillä en haluaisi vahingossakaan kannustaa siihen, mutta tiedän, että täällä palstalla monet on toista mieltä...

Parempi olisi, että teet kuppien laiton siten, että lintu ei kerkiä edes sähisemään. Tee hitaita liikkeitä, juttele ja tee sillain, ettei linnun tarvi mennä siihen tilaan, että joutuu uhitteleen tai hyökkäämään päin. Jo linnun kallistuminen taakse voipi olla sellainen merkki, että olet liian ronski liikkeissäsi ja kannattaa pysähtyä ja odottaa, että lintu taas palautuu normaalimmaksi ja rennoksi. Kun on rento, voit ns. "palkita" käden poisottamisella. Älä kuitenkaan palkitse pelokkuudesta vaan siedätä lintu tuohon hommaan. Kuppien laitto on kuitenkin senverran perushommia, että kyllä linnun tulisi sellainen sietää.. Eli toisinsanoen yritä lukea lintuasi ja reagoi ennenkuin lintu joutuu sähiseen. Ja siis parempi, että uskot sitä sähinää kuin viet sen homman hyökkäämiseen saakka.
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Jonne - 08.02.11 - klo:00:44:24
pääpointti on, että teet asiat niin, että lintu ei ala varoittelemaan, ja kun kyseessä on lintu, niin nimenomaan käsi pois, kun varoittaa, eli älä jatka... Jos jatkat, niin tällöin lintu hyökkää lopulta, kun kokee, että varoittelu ei auta. Mene niin pienin askelin, että ei ala sähisemään, ja hiljalleen siedätä siten, että pikku hiljaa käsi menee lähemmäs. Voit myös palkata lintua toisessa päässä häkkiä hirssillä, kun on rauhassa, eikä ala varoittelemaan. Ja ole tarkka, ettet vaan palkkaa kun osoittaa agressioita. Tässä olet ice hakoteillä. Ja menetelmäsi, jossa kättä ei pysäytetä ja viedä pois saa aikaan vaan huonompaa käytöstä, ei ole järkeä jatkaa, kun lintu varoittelee... silloin juuri puree, jos jatkaa.

Ice nämä eivät ole koiria, ja villi ja arka lintu on aivan eri asia kuin valmiiksi kesy amatsoni....
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Unduska - 08.02.11 - klo:01:21:22
Itse en hyökkäämisestä ainakaan ottaisi kättä pois, sillä en haluaisi vahingossakaan kannustaa siihen, mutta tiedän, että täällä palstalla monet on toista mieltä...

No, vähän samal taval olen ton ajatellu, ja juurikin verrannu koiriin.... Mein itsetietoisen karvakasan (bordsercollie/belgianpaimenkoira-sekoitus) kanssa kun on tullut muutamat hetket "tuijoteltua" kumpi antaa periks ;D niin siks en oikeen tienny, että päteekö lintuihin, että jos teen niiden "mieliks" nii sit tulee ongelmia, mut ei siis vissiinkään...?
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: tinca - 08.02.11 - klo:10:01:09
Mein itsetietoisen karvakasan (bordsercollie/belgianpaimenkoira-sekoitus) kanssa kun on tullut muutamat hetket "tuijoteltua" kumpi antaa periks ;D niin siks en oikeen tienny, että päteekö lintuihin, että jos teen niiden "mieliks" nii sit tulee ongelmia, mut ei siis vissiinkään...?
Juu, eli ei päde.  :) Kun teet linnun "mieliks", se oppii, että olet kiva ja luotettava ja kanssasi voi kommunikoida linnun omalla elekielellä. Jos taas jättäisit elekielen huomiotta ja tekisit vaan, vaikkaa lintu pelkää ja ahdistuu, se taitaisi olla juuri sitä "pahalla tekemistä" mitä sanoit haluavasi välttää.  :-\
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: annip - 08.02.11 - klo:10:23:41
Koira = Ihmisen kanssa pienen ikuisuuden elänyt otus. Saalistaja.
Lintu = Yleisimmätkin pienet lajit ihmisen kanssa vain muutamia satoja vuosia, luonnosta pyydettyjä usein mukana vielä 1900-luvun puolelle, eli isolta osalta villieläin. Isommat lajit monesti vasta ensimmäistä tai toista sukupolvea vankeudessa syntyneitä. Saaliseläin, eli tämän vaiston vuoksi luonnostaan varuillaan.

Puhutaan niin eri lajeista, ettei niitä voi koskaan lähteä vertaamaan. Toki jokaista eläintä voi kouluttaa positiivisella, mutta siinäkin täytyy aina ottaa lajikohtaiset erot huomioon. Ja kyllä täällä on useampikin lintu koulutettu niin, että käsi lähtee pois, kun lintu näyttää varautuneelta tai pelokkaalta ja joka kerta lintu on tajunnut, että käsi ei tee mitään, mitä sen ei halua tekevän, joten käsi ei ole paha ja sen voi lopulta päästää lähelle. Eli väitettiin täällä mitä tahansa, se toimii. :)

Icen neuvon alku oli hyvä, eli kannattaa toimia tosiaankin jo ennen kuin lintu alkaa sähisemään. Jos lintu huomaa, että ymmärrät perääntyä jo siitä, että se nojaa varautuneena taaksepäin, ei sen tarvitse koskaan turvautua voimakkaampaan elekieleen tai jopa puremiseen. Usein riittää, että vedät kättä rauhallisesti taakse vaikka vain muutaman sentin, sillä viestit näin linnulle, ettei käsi tule lähemmäs, jos lintu osoittaa varautuneisuutta. Ennenpitkään lintu päästää sinut lähemmäs, koska se voi luottaa siihen, että sillä on oikeus pistää stoppi hommalle, kun alkaa pelottaa. :) Tämän kannalta on siis ehdottoman tärkeää, ettet muissakaan tilanteissa lähesty lintua sen tahtomatta, koska luonnollisesti se silloin kasvattaa taas pelkoa kättä tai sinua kohtaan.
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Ice - 08.02.11 - klo:11:20:16
Ice nämä eivät ole koiria, ja villi ja arka lintu on aivan eri asia kuin valmiiksi kesy amatsoni....

Jonne, älä laita sanojani suuhuni. Koiriin en ole verrannut, enkä kyllä amatsoniinkaan.

Annip ymmärsi ajatukseni ja kertoi sen vielä selkeämmin :)

*Muoks*
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Ice - 08.02.11 - klo:11:32:37
Itse en hyökkäämisestä ainakaan ottaisi kättä pois, sillä en haluaisi vahingossakaan kannustaa siihen, mutta tiedän, että täällä palstalla monet on toista mieltä...

No, vähän samal taval olen ton ajatellu, ja juurikin verrannu koiriin.... Mein itsetietoisen karvakasan (bordsercollie/belgianpaimenkoira-sekoitus) kanssa kun on tullut muutamat hetket "tuijoteltua" kumpi antaa periks ;D niin siks en oikeen tienny, että päteekö lintuihin, että jos teen niiden "mieliks" nii sit tulee ongelmia, mut ei siis vissiinkään...?
Koiriin ei kannata kyllä  yleisesti lintuja verrata, kun poikkeavat toisistaan niin hurjasti.

Linnun sähisemisessä se selkeesti vain varoittaa sua, kun ilmeisesti itse pelkää. (yksi uhitteluele). Jos tuosta viet käden pois, se kannustaa lintua yhä useammin sähisemään, koska nimenomaa sillä saa sinut toimimaan haluamallaan tavalla. Sähiseminen sinänsä ei ole vaarallista, mutta koska on yksi selkeä uhitteluele, ei kannata päästää lintua niinkään pitkälle. Eli ratkaisu on, että reagoit ENNEN kuin se sähisee. Hyökkääminen onkin jo selkeä uhittelu. Jos siitä viet käden pois, se kannustaa yhä uudemman kerran hyökkäämäänkin! Jos ei ikinä hyökkäämisestä vie kättä pois, lintu lopettaa sen hyökkäämisen, JOS annat linnulle fiksumman keinon ratkaista tilanne. Normaalisti kuitenkin saaliseläin ei HYÖKKÄÄ pelkokohteen päälle vaan menee karkuun, joten tuo, että hyökkää kohti on melki aina jotenkin ihmisen aikaansaannosta, jossa hiljalleen on opetettu lintu siihen, että vain uhittelu/hyökkäys tepsii. Siksi aran linnun kanssa olisi äärettömän tärkeää lukea niitä normaaleita pelon näyttämistiloja.
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Unduska - 08.02.11 - klo:12:22:07
on melki aina jotenkin ihmisen aikaansaannosta, jossa hiljalleen on opetettu lintu siihen, että vain uhittelu/hyökkäys tepsii. Siksi aran linnun kanssa olisi äärettömän tärkeää lukea niitä normaaleita pelon näyttämistiloja.

Juu tien, että olen sitä jotenkin vahvistanut :( mutta nyt sitten yritän toimia täst edes eri taval.... kyyllä se täst :)
Tunsinpa itteni tyhmäks ton vikan lauseen kohdal. Siis sillai noist on kesyi tullutkin, kun olen kattonu et nyt silmät laajenee siihen mallii, tai aletaan nojaa taa päin, että nyt mun ois aika siirtyä sivummalle. Enpä sit tietenkään osannut tätä Tacon kanssa soveltaa ::), kun elkeet niin erilaiset... "hyökkäävämmät".
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Ice - 08.02.11 - klo:12:27:34
Juu tien, että olen sitä jotenkin vahvistanut :( mutta nyt sitten yritän toimia täst edes eri taval.... kyyllä se täst :)
Tunsinpa itteni tyhmäks ton vikan lauseen kohdal. Siis sillai noist on kesyi tullutkin, kun olen kattonu et nyt silmät laajenee siihen mallii, tai aletaan nojaa taa päin, että nyt mun ois aika siirtyä sivummalle. Enpä sit tietenkään osannut tätä Tacon kanssa soveltaa ::), kun elkeet niin erilaiset... "hyökkäävämmät".
Kyllä se siitä lähtee paremmaksi, kun itse havahtuu asiaan! :)
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Lintunen - 08.02.11 - klo:12:43:14
nyt silmät laajenee siihen mallii, tai aletaan nojaa taa päin, että nyt mun ois aika siirtyä sivummalle. Enpä sit tietenkään osannut tätä Tacon kanssa soveltaa ::), kun elkeet niin erilaiset... "hyökkäävämmät".

Neitokakaduilla myös töyhdön asento on hyvä mielialan ilmaisija, kuin myös muillakin linnuilla pätevät muunkin höyhenistön pienet asennonmuutokset.
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Jonne - 09.02.11 - klo:19:54:03
Linnun sähisemisessä se selkeesti vain varoittaa sua, kun ilmeisesti itse pelkää. (yksi uhitteluele). Jos tuosta viet käden pois, se kannustaa lintua yhä useammin sähisemään, koska nimenomaa sillä saa sinut toimimaan haluamallaan tavalla.

Ice tälle on termikin ja sillä ei tod saavuteta hyvää suhdetta lintuun. Kyseessä on flooding. Periaatteessa on sama asia kun otetaan villi hevonen, joka pelkää ja on villi eikä luota ihmiseen. Se sidotaan kiinni ja heitetään satula ja ratsastaja selkään ja "rikotaan" hevonen, joka lannistuu, kun tajuaa lopulta, että ei pääse tilanteesta pois ja sulkeutuu ja lannistuu toiminnalle. Näin ei kyllä luottoa saada hyväksi ja ihmiseen luottavaa eläintä.

Linnun kohdalla, kun kyseessä arka lintu, joka varoittaa kun kokee käden pelottavana ja ahdistavana, niin kun käden jättää paikoilleen, niin se kyllä lannistuu lopulta ja lopettaa ja saat sen koulittua tuosta pois, mutta luottoa tuolla et saa. Kyllähän linnun saa kesyksi klippaamalla siivet ja pakottamalla kädelle. Nuosevat kyllä lopulta, kun llannistuvat ja tajuavat että eivät pääse tilanteesta pois. tätäkin on haarastettu lintupiireissä aikanaan.

Kannattaa perehtyä edelleen koulutusasioihin ja siihen, miten positiivisesti tuo tehdään. Lintu haluaa tuossa tilanteessa vaan pelottavan ja ahdistavan asian pois, kun suljettuna pieneen tilaan, josta ei karkaus mahdollisuutta. Tuo on helppo opettaa pois, targetilla ja opettamalla lintu siirtymään toiseen päähän häkkiä ja palkkaamalla siellä olosta ja keskittyy nameihin. Hiljalleen oppii käden hyväksi asiaksi ja että sitä ei tarvitse pelätä... Käden paikalle jättämisessä taas lannistuu vaan lopulta ja mikään ei yhdistä kättä linnulle positiiviseen asiaan, jolloin ei opi luottamaan käteesi ja päinvastoin että luotto kasvaisi, niin käy luultavammin vaan toisin päin.
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Unduska - 09.02.11 - klo:20:24:04
:) Okhei, kiitos :D
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Ice - 09.02.11 - klo:20:37:59
Ice tälle on termikin ja sillä ei tod saavuteta hyvää suhdetta lintuun. Kyseessä on flooding. Periaatteessa on sama asia kun otetaan villi hevonen, joka pelkää ja on villi eikä luota ihmiseen. Se sidotaan kiinni ja heitetään satula ja ratsastaja selkään ja "rikotaan" hevonen, joka lannistuu, kun tajuaa lopulta, että ei pääse tilanteesta pois ja sulkeutuu ja lannistuu toiminnalle. Näin ei kyllä luottoa saada hyväksi ja ihmiseen luottavaa eläintä.

Linnun kohdalla, kun kyseessä arka lintu, joka varoittaa kun kokee käden pelottavana ja ahdistavana, niin kun käden jättää paikoilleen, niin se kyllä lannistuu lopulta ja lopettaa ja saat sen koulittua tuosta pois, mutta luottoa tuolla et saa. Kyllähän linnun saa kesyksi klippaamalla siivet ja pakottamalla kädelle. Nuosevat kyllä lopulta, kun llannistuvat ja tajuavat että eivät pääse tilanteesta pois. tätäkin on haarastettu lintupiireissä aikanaan.

Kannattaa perehtyä edelleen koulutusasioihin ja siihen, miten positiivisesti tuo tehdään. Lintu haluaa tuossa tilanteessa vaan pelottavan ja ahdistavan asian pois, kun suljettuna pieneen tilaan, josta ei karkaus mahdollisuutta. Tuo on helppo opettaa pois, targetilla ja opettamalla lintu siirtymään toiseen päähän häkkiä ja palkkaamalla siellä olosta ja keskittyy nameihin. Hiljalleen oppii käden hyväksi asiaksi ja että sitä ei tarvitse pelätä... Käden paikalle jättämisessä taas lannistuu vaan lopulta ja mikään ei yhdistä kättä linnulle positiiviseen asiaan, jolloin ei opi luottamaan käteesi ja päinvastoin että luotto kasvaisi, niin käy luultavammin vaan toisin päin.

Ilmeisesti haluat aina lukea tekstini juuri niin kuin itse olet päätellyt tekstin olevan pahimmillaan. Itse en ajattele, että lintu vietäisiin jatkuvasti siihen tilanteeseen, jossa se sähisee/hyökkää vaan nimenomaa homman PITÄÄ hoitua siten, ettei linnun tarvi sähistä tai hyökätä päälle! Eli lukea niitä pieniä merkkejä jo ENNEN sähisemistä/hyökkäämistä ja näyttää linnulle, että se normaali esim. pelkotilanteen näyttäminen riittää (esim. kallistus taaksepäin), jolloin ihminen hidastaa käden/poistaa käden, niin noiden hyökkäys asioiden kanssa ei tarvi jatkuvasti päätään seinään hakata. Tämä kannustaa siis nimenomaa linnun normaaliin käyttäytymiseen eli lähteä kauemmaksi pelkotilanteessa kuin tehdä uhitteleva ele ihmiselle. Kun lintu ymmärtää, että näyttämällä normaalisti pelkonsa (siipisulat alas, menee kauemmaksi jne), se pääsee pelottavasti asiasta (eli tuolloin ihminen vie kätensä pois/pysähtyy, jolloin lintu rauhoittuu, eikä enää pelkää), niin tottahan toki se tekee niin myös toistekin, eikä yritäkään uhkailla ihmistä. Hyökkäys ole normaali linnun reaktio pelkäämiseen vaan aina ihmisen aikaansaannosta ja IHMINEN PYSTYY MYÖS MUUTTAMAAN TUOTA KÄYTÖSTÄ, vaikka lintu sellaista käytöstä yrittäisi. Hyökkäys ei ole normaalia, vaan aina ihmisen aikaansaannosta tuollaisissa tilanteissa!

Floodingiin tuota ei voi siis mitenkään rinnastaa, missä tarkoituksella linnun pelko viedään äärirajojen ylitse.  

Luotto saadaan juuri niin, että lintua harjoitellaan lukeen kunnolla. Lintua ei viedä pelkotilanteisiin, ei tehdä sellaisia tilanteita, että se joutuu pelkäämään henkensä edestä ja turvautumaan sähisemiseen tai hyökkäämiseen! Luotto saadaan aikaan siten, että lintu voi luottaa siihen, että saa ihmiselle viestitettyä pienillä eleillä ei-tykkäävänsä jostain ja ihminen osaa hidastaa/muuttaa toimiansa siten, ettei lintu enää pelkää tilannetta. Sähiseminen tai hyökkääminen päälle ei ole näitä vaan noi on jo aiheuttanut aivan liian suuret pelot jo linnussa ->luotto vähenee! Kun on linnulle opettanut, että jo pienet merkit auttavat, se auttaa myös jatkossa uusissa tilanteissa, koska lintu hiljalleen pystyy luottamaan, että käsittelijä osaa lukea pelkotilanteita ja linnun haluja ja oppii luottamaan käsittelijäänsä ja alkaa salliin myös hieman pelottavampiakin asioita.

Jonne, yritä ymmärtää, että ratkaisu ei ole sähisemisestä/hyökkäyksestä käden poisottaminen! Se kannustaa linnun uhitteluun jatkossakin, eikä tee tasantarkkaan mitään pysyvää ratkaisua aikaan. Ratkaisu on se, että lintua luetaan jo ENNEN tuota, ettei linnun tarvi yrittää hyökätä/sähistä eli ei viedä lintua aivan liian pitkälle sen äärirajojen yli! Vain tuolla saadaan aikaan pitemmän päälle lintu, joka ei sähise tai hyöki niskaan. Eli jos lintu näyttää perinteisiä pelkäämisen tiloja, käsi pois ->palkitsee lintua näyttään normaalisti pelkonsa jatkossakin!

Mutta ei tästä enempää. Tiesin, että ajatuskantoja on erilaisia ja sallittakoon ne toisille. Lukija saa itse päättää mitä neuvoa käyttää.  :) Mun neuvoillani saa aikaan linnun, jonka ei tarvi turvautua sähisemisiin jatkossakaan, vaikka tilanne hieman erilaiseksi muuttuisikin. Lintu pystyy luottamaan ihmiseen, että ihminen ymmärtää pienistä merkeistä, eikä sitä viedä äärirajoihin ja ihminen pystyy luottamaan siihen, ettei se lintu singahda yhtäkkiä niskaan jostain pelkotilanteessa, mitä ihminen ei osaa edes aavistaa. Molemmin puolinen luotto.
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: GoldieC - 09.02.11 - klo:22:43:30
Jonne, yritä ymmärtää, että ratkaisu ei ole sähisemisestä/hyökkäyksestä käden poisottaminen! Se kannustaa linnun uhitteluun jatkossakin, eikä tee tasantarkkaan mitään pysyvää ratkaisua aikaan.
No, itseasiassa olen opettanut kaikille kouluttamilleni neitokakaduille joilla oli puremisongelmia, eli yhdelle villille sekä kolmelle käsinruokitulle ja täysin kesylle, puremisen pois juuri Jonnen mainitsemalla tavalla; eli otan käden pois välittömästi jos tilanne on päässyt niin valitettavan pitkälle että lintu uhkailee ja/tai puree. Ja vieläpä varsinkin silloin.

Ratkaisu on se, että lintua luetaan jo ENNEN tuota, ettei linnun tarvi yrittää hyökätä/sähistä eli ei viedä lintua aivan liian pitkälle sen äärirajojen yli! Vain tuolla saadaan aikaan pitemmän päälle lintu, joka ei sähise tai hyöki niskaan.
Näen mitä yrität selittää, ja siinä olemmekin samaa mieltä varmasti: eli lintua ei saa tosiaan päästää ikinä tilanteeseen jossa se uhkailee/puree, ja eleitä luetaan tarkkaan sen estämiseksi. Jos lintu elehtii että se pelkää, käsi otetaan tietysti pois.
Mutta sitä en ymmärrä, että mitä sitten siinä tilanteessa sinun mielestäsi pitäisi tehdä jos/kun tilanne yllättäen meneekin siihen puremiseen, jos en vaikka ole huomannut linnun eleitä ja se todella pääsee hyökkäämään käden kimppuun (puhutaan nyt neitokakadusta, ei amatsonista jonka hyökkäys on vähän eri laatua)?
Käsi siis pitäisi jättää siihen?
Ehkä rangaista lintua pelosta (joka saa linnun pelkäämään vielä enemmän)?

Käsittääkseni tätä Jonne yrittää sinulle kertoa: kättä ei todellakaan pidetä siinä vaikka ja varsinkin jos lintu pääsee puremaan, sillä silloinhan kyse nimenomaan olisi Jonnen mainitsemasta Floodingista, jonka tarkoitus on näyttää linnulle ettei puremisella ole mitään vaikutusta (=eli linnun silmissä ihminen on pelottava, ja sitä kannattaa varoa viimeiseen asti. Tällä ei saa linnun luottoa).
Tällä Floodingilla olen saanut vain pahemmin purevan neitsikan. Romeon kanssa kävimme kirjaimellisesti pohjalla ennen kuin opin ottamaan käden heti pois heti kun lintu alkoi uhkailemaan, ja loppuvaiheessa kun lintu käden nähdessäänkin ryntäsi tappamaan sitä oikein kunnon tappomeiningillä, johon pisteeseen olin tällä Flooding-toiminnalla linnun saanut. Lintu oppi ettei uhkailulla tai pienellä puremisella ollut vaikutusta -> lintu hyökkäsi yhä suuremmalla ja suuremmalla voimalla, se rääkyi ja sen silmissä oli melkein veri, jota se usein saikin aikaan, kunnes itse tajusin ettei se tapa voinut olla oikein. Onneksi en vielä ollut koulinut lintua opitun avuttomuuden tilaan, jota voidaan kuvailla osuvasti masentuneisuudeksi. Aloin vain väistymään heti kun lintu hyökkäsi (se oli jättänyt jo elekielen kokonaan pois), ja pikku hiljaa linnun luotto kasvoi, ja se alkoi käyttämään taas elekieltä ennen hyökkäämistä.
Sen jälkeen en ollut sen silmissä enään uhka, jolloin hyökkäämiseen sen ei tarvinnut turvautua, joka on normaalisti linnulla viimeinen keino paeta tilannetta.

Eli jos lintu näyttää perinteisiä pelkäämisen tiloja, käsi pois ->palkitsee lintua näyttään normaalisti pelkonsa jatkossakin!
Eli siis mielestäsi pitäisi pitää kättä siinä ja antaa linnun purra.. Tämä ei todellakaan paranna linnun luottoa ihmiseen, vaan päinvastoin: ennen kuin lintu lannistuu, linnulle vain opetetaan että sen on pakko hyökätä yhä kovemmin. Sehän on linnun luonnollinen reaktio, jos pakoon ei pääse ja linnun silmissä sen henki on uhattuna (ja sehän kokee asian niin, ihminenhän on potentiaalisen vaarallinen): täytyy taistella vaikka sitten kuolemaan asti.

Tällä tyylilläsi ei siis saada linnun luottamusta alkuunkaan. Tällä tyylillä lintu opetetaan pelkäämään ihmistä ja kokemaan käsi todella pelottavana ja ennen kaikkea epäluotettavana asiana, ja ainoa keino päästä siitä eroon ja pelastaa oma henki, on yrittää vain hyökätä mahdollisimman kovaa.

Mun neuvoillani saa aikaan linnun, jonka ei tarvi turvautua sähisemisiin jatkossakaan, vaikka tilanne hieman erilaiseksi muuttuisikin.
Niin, paitsi että samoilla neuvoilla minä sain aikaan neitokakadun joka pelkäsi minua yli kaiken, joka näkyi inhona minusa kohtaan ja hyökkäilynä. Ei se vaadi fyysisiä rankaisuja, puhaltamista sieraimiin, nokan näppäilyjä, ei mitään. Se vaatii sen, että antaa linnulle syyn inhota kättä, ja sen tekee helpoiten siten, että lintu alkaa näkemään käden uhkana jota täytyy purra.
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Jonne - 09.02.11 - klo:22:55:30
käsi pois ->palkitsee lintua näyttään normaalisti pelkonsa jatkossakin!


Niinhän sen linnun kuuluukin näyttää normaalisti pelkonsa!! Juuri floodingilla, mitä tuossa itse selitit, tehdään tilanne, jossa lintu ei näytä enään pelkoa, vaikka pelkääkin, koska se on "rikottu". Puhut itsesi pöyryksiin. Tietenkin kaikki lähtee linnun lukemisesta, että tilanteita ei viedä niin pitkälle, etä sen tarvitsee uhkailla peloissaan, mutta tuo ratkaisusi ei ole avain tuohon ongelmaan, vaan linnun luoton saaminen, niin että käsi on sille positiivinen asia.

Ja sullahan siis edelleen kokemukset siitä valmiina kesynä tulleesta ihmiseen leimaantuneesta linnusta, ei villistä ja arasta linnusta, joka ei edes luota ihmiseen. Nämä kaksi hieman lähtökohtaa lähteä kouluttamaan... Itselläkin kokemukset ja onnistumiset juuri tuosta, että käsi pois, jos näyttää pelkäävän, ja hiljalleen positiivisella vahv. linnun luotto kättä kohtaan ja sillä sain itse villit amatsonit luottamaan, että käsi ei tee pahaa, vaikka jotain ottaisi ihan linnun vierestä (lelut, kupit etc) ja saan touhuta villienkin lintujen lähellä ilman, että ne uhittelevat tai hyökkäävät peloissaan. Pikemminkin tulevat tsekkaamaan, onko jotain hyvää tarjolla. Sun menetelmälläsi jossa käsi jätetään, vaikka lintu kuinka uhittelisi, mennään metsään ja kovaa. Sama homma, jos lintu alkaa purra ja vedetään hitsaus hanska käteen, ja annetaan purra kunnes lopettaa, koska ei saa sillä mitään aikaiseksi ja "rikotaan" ja lannistetaan lintu, että vaikka pelkää ja hyökkii, niin ei auta... Luottoa tai hyvää suhdetta siihen ei näin saada. Näin tekstisi juurikin ymmärtää ja jos sillä lähtee eteenpäin, niin eipä kovin luottavaa lintua sillä saa.
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Jonne - 09.02.11 - klo:23:03:24
Ja itse asiassa uhittelueleet ovat ihan normaalia käytöstä. Mullakin esimerkiksi linnut uhittelevat toisilleen (jopa pariskunta ja pokaset keskenään) ihan päivittäin osana keskinäistä kanssakäymistä. Tekevät noita eleitä ihan keskenäänkin, että levittävät siipiä ja pörhistelevät niskaa, zoomailevat etc kun näyttävät, mitä mieltä ovat keskenään, jos toinen tulee liian lähelle, tai menossa ottamaan nokasta jotain tms.
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Ice - 09.02.11 - klo:23:23:47
Käsittääkseni tätä Jonne yrittää sinulle kertoa: kättä ei todellakaan pidetä siinä vaikka ja varsinkin jos lintu pääsee puremaan, sillä silloinhan kyse nimenomaan olisi Jonnen mainitsemasta Floodingista, jonka tarkoitus on näyttää linnulle ettei puremisella ole mitään vaikutusta (=eli linnun silmissä ihminen on pelottava, ja sitä kannattaa varoa viimeiseen asti. Tällä ei saa linnun luottoa).

Tällä Floodingilla olen saanut vain pahemmin purevan neitsikan.

Kannattaa lukea nyt tuota floodingia hieman enemmän, niin osaa edes erottaa sen tilanteissa varsinkin jos sitä itse on vielä käyttänyt. Floodingissa lintu viedään aina siihen äärirajoille tarkoituksella ja tarkoitus on "lamauttaa" lintu, ettei se uskalla enää toimia siten. Floodingissa ei ole edes tarkoitus toimia linnun pienistä eleistä, eikä kyllä suuremmistakaan! Harmi, että olet sellaista käyttänyt.

Mun ohjeeni on, että lintua ei viedä sinne äärirajoille vaan opetellaan lukemaan pieniä merkkejä, joita kunnioitetaan! Aikamoinen ero floodingiin.  ::)
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: tinca - 09.02.11 - klo:23:54:25
Kannattaa lukea nyt tuota floodingia hieman enemmän, niin osaa edes erottaa sen tilanteissa varsinkin jos sitä itse on vielä käyttänyt. Floodingissa lintu viedään aina siihen äärirajoille tarkoituksella ja tarkoitus on "lamauttaa" lintu, ettei se uskalla enää toimia siten. Floodingissa ei ole edes tarkoitus toimia linnun pienistä eleistä, eikä kyllä suuremmistakaan! Harmi, että olet sellaista käyttänyt.

Mun ohjeeni on, että lintua ei viedä sinne äärirajoille vaan opetellaan lukemaan pieniä merkkejä, joita kunnioitetaan! Aikamoinen ero floodingiin.  ::)

No ymmärsinkö nyt sitten ihan väärin, että neuvot kuitenkin, että jos lintu sähisee ja uhkailee kättä, tämä jätetään huomiotta - kättä ei oteta pois ja tehdään mitä aioittiin, välittämättä linnun pelosta? Tällöin ei ehkä voi sanoa, että "aikamoinen ero floodingiin".

Ehkä aiot nyt tähän vastata, että ei, vaan linnun eleitä on luettava niin, ettei tähän pisteeseen edes tulla. Muista kuitenkin, että kysymyksessä, josta tämä keskustelu on saanut alkunsa, on kyseessä pieni ja nopealiikkeinen neitokakadu. Kysymyksen perusteella vaikutti myös, että siellä ollaan tilanteessa, jossa lintu alkaa suoraan uhkailemaan - ehkä koska pienempiin eleisiin ei ole reagoitu. Oman järkeni mukaan tässä olisi nyt kaksi vaihtoehtoa (jos siis lintu uhkaa heti, ilman pienempiä eleitä): joko tämä ele huomioidaan tai sitten sitä ei huomioida. Käsittääkseni sinun mukaasi siis ei huomioida.

Loput onkin jo sanottu monta kertaa, en viitsi toistaa toisten sanomisia.

Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Jonne - 10.02.11 - klo:00:00:58
Niin icen neuvoissahan ei siis pitäisi mennä siihen, että lintu uhkailee, kun ei olla luettu eleitä tarpeeksi hyvin. Mutta tässä tilanne on, että lintu alkaa uhitella, niin icen mukaan siitä ei välitetä vaan jatketaan vaan, vaikka lintu pelkää, mutta siitä ei välitetä, eikä kättä oteta pois. Floodingilta kuulostaa, jossa ei välitetä pelkoreaktiosta, vaan jatkamalla saadaan sitten tulos aikaiseksi, eli "Rikotaan" lintu. Breaking englanniksi, joka tarkoittaa periaatteessa rikkomista, eli lannistetaan, eikä välitetä, mitä eläin reaktiollaan pelkoon tekee...
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Ice - 10.02.11 - klo:00:00:58
Sun menetelmälläsi jossa käsi jätetään, vaikka lintu kuinka uhittelisi, mennään metsään ja kovaa. Sama homma, jos lintu alkaa purra ja vedetään hitsaus hanska käteen, ja annetaan purra kunnes lopettaa, koska ei saa sillä mitään aikaiseksi ja "rikotaan" ja lannistetaan lintu, että vaikka pelkää ja hyökkii, niin ei auta...

Huh huh sun kanssa. En tainnut kuule ihan noin sanoa  ::)

Oikeastaan en jaksa Jonne sun kanssa aina vääntää. Ole sinä mitä mieltä tahansa ja anna toisen olla toista. Puremia en ole saanut en tämän, enkä edellisten lintujenikaan kanssa (eka lintuni ei suinkaan ollut amatsoni). Toisilla taas näyttää näitä hottis-puremistapauksia siunaantuvan vähän väliä...  ::)
*muokkaus*
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Unduska - 10.02.11 - klo:00:05:32
XD En tiedä mikä täs ketjus on täl hetkel tarkoituksena, kenties pohdinta Tacoa ajatellen? Täällä ei nyt kuitenkaan tilanne ole ihan noin kärjistetty mitä tuossa esitetty. Meillä menee Tacon kanssa muuten hyvin (eli hakee herkkuja kädestä, ei näytä minkäänlaista (tähänkin mun varmaan nyt tarttis rautalangasta vääntää, että mistä sen tiedän, ettei tule keltään epäilyjä ja sanomista ?! ;D) pelkoa, kun olen paikalla, ottaa kädestäni myös leluja, repii Rexin kanssa mua hiuksista  ;D jne...), paitsi nuo satunnaiset sihahtelut aina, kun se on häkissä ja laitan käden sinne. Selvinnyt/selvää on nyt siis se, että tuo johtuu ilmeisesti siitä, että kun on joskus ahtaassa häkissä joutunut kättä pelkäämään, ja sitä ei olla huomioitu. Minä tyhmänä, kun en osannut alunperin sitä tuohon pelkäämiseen yhdistää, tai aavistin sen siitä johtuvan, mutta koska elkeet olivat minulle vieraat, en osannut niihin oikealla tavalla reagoida/suhtautua, ja pahensin tilannetta entisestään.
Tosiaan yritän nyt seurailla Tacoa tarkemmin ja todellakin ennakoida misä kohtaa Tacon raja menee käden läheisyydessä. Tai en hetkees laita kättä häkkiin lainkaan Tacon ollessa siellä, jotta tilanne rauhoittuu, ja Taco saisi lisää luottoa muhun muissa tilanteissa.

Ja noista koulutusmenetelmistä; se on hyvä että kerrotaan ja esitetään erilaisia tapoja ja menetelmiä perusteluineen, sekä hyvine ja huonoine puolineen. Mutta ehkei niistä suuremmin kannata kinastella? kun ratkaisevaahan taitaa olla lintu yksilö, sen hoitaja/kouluttaja, tapahtuma/tilanne, mikä tähän käytökseen on johtanut jne...... Joten aika tapauskohtaisesti varmaan kannattaa nää ajatella, ei tietääkseni yksikään lintu tai ihminen tai linnun ja ihmisen välinen luottamus ole samanlaiset, joten vertailuja ei varmaankaan voi sanoa mikä 1 tapa on ainoa ja oikea, ja muut ovat huonoja ja vääriä.
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Jonne - 10.02.11 - klo:00:07:27
kirjoitit juurikin noin, ja taas kerran vaihteeksi pöyrrät sanomisiasi... Ja mulla yksi hottis, joka itse asiassa nykyään täysmuhjutettava pallero. Kysy vaikka niiltä, ketkä linnun tietää, tosin kuin sinä ::) Ja mitä amoihin tulee, niin lue vaikka vaihteeksi ihan faktoja niistä, kuten miten ihan jokainen amatsonilaji käyttäytyy pesiessä. Ja MINÄ voin käsitellä poikasia kun tulevat pesästä vaikka ihan emojen nokan alla. Tämä ei tod mahdollista suurimman osan amatsoneista kanssa ;)

Ihan sama, mitä nyt lähdet sitten taas vaihteeksi vääntämään. Mulla ei ongelmia omien lintujen kanssa. Päinvastoin arki ja kaikki helppoa ja sujuvaa. Sullahan lintu huutaa perään ja aggressiivisen käytöksen vuoksi vietti pitkät pätkät häkissä, kun lapsi tuli, ja onko taas sama edessä?
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Jonne - 10.02.11 - klo:00:09:02
ja jätä vaikka tekstisi kuten olivat, äläkä jälkeen muokkaa, niin että vastaukset menee sitten ihan OT.
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Jonne - 10.02.11 - klo:00:10:50
joo en jaksa minäkään enään, että kirjoitat jotain, mutta sitten et niin kirjoittanutkaan, vaan tarkoitit näin ja jne.... Olkoon koko juttu.
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Unduska - 10.02.11 - klo:00:12:38
Voi teitä  ;D
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: tinca - 10.02.11 - klo:00:17:31
No Ice: jos ymmärrettiin väärin, niin tilanteessa, jossa lintu alkaa suoraan uhkailemaan, välitetäänkö tästä eleestä vai jätetäänkö se huomiotta?
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Ice - 10.02.11 - klo:00:21:00
No ymmärsinkö nyt sitten ihan väärin, että neuvot kuitenkin, että jos lintu sähisee ja uhkailee kättä, tämä jätetään huomiotta - kättä ei oteta pois ja tehdään mitä aioittiin, välittämättä linnun pelosta? Tällöin ei ehkä voi sanoa, että "aikamoinen ero floodingiin".

Ehkä aiot nyt tähän vastata, että ei, vaan linnun eleitä on luettava niin, ettei tähän pisteeseen edes tulla. Muista kuitenkin, että kysymyksessä, josta tämä keskustelu on saanut alkunsa, on kyseessä pieni ja nopealiikkeinen neitokakadu. Kysymyksen perusteella vaikutti myös, että siellä ollaan tilanteessa, jossa lintu alkaa suoraan uhkailemaan - ehkä koska pienempiin eleisiin ei ole reagoitu. Oman järkeni mukaan tässä olisi nyt kaksi vaihtoehtoa (jos siis lintu uhkaa heti, ilman pienempiä eleitä): joko tämä ele huomioidaan tai sitten sitä ei huomioida. Käsittääkseni sinun mukaasi siis ei huomioida.

Loput onkin jo sanottu monta kertaa, en viitsi toistaa toisten sanomisia.

Tässä oletetaan, että hommassa on menty jo niin pitkälle, ettei lintu muuta näytäkään kuin uhittelua ja hyökkäämistä! Itse uskon siihen, että koska ilmeisesti Tacoa ei ole vielä ainakaan kannustettu hyökkäilyyn, niin se näyttää myös perinteisiä merkkejä pelosta, joita pystyy lukemaan yhä, jos on tarkempi. Eriasia kuin jo väkisin runnottu lintu, joka on jo täysin oppinut, ettei ole muuta keinoa kuin hyökkäys. (eli on menty jo piiiiitkään metsikköön ja pahasti). Tuolloin hyökkäys on ilmeisesti jäänyt jo päälle ja korjaus voi olla vaikeampaa (ja hyökkäys jää päälle, jos noita antaa tapahtua, eikä opeta uutta keinoa linnulle ja ottaa aina vaan käden pois kun lintu hyökkää)

Sähisemisestä pysäyttäisin käden. Nyt kun jo siitä hiljenee ja kääntyy pois (noin taisi omistaja kirjoittaa) niin todennäköisesti "palkkaisin" siitä ottamalla sitten käden pois ja olisin tarkempi lukeen lintua, ettei tarvi sähinään edes mennä. Hyökkäyksestä on vaikea sanoa nyt. Pitäisi nähdä tilanne, linnun sietokykytilanne (ja se missä mielentilassa se tarkalleen tekee hyökkäyksen).

Nythän neuvot; ota käsi pois sähisemisestä ja hyökkäämisestä kannustavat lintua jatkuvasti noin tekemään jatkossakin. Itse neuvon opettamaan linnulle toisen tavan näyttään pelkotilaansa (tai muuta ei-tykkää-tilaansa). Miellyttävämmän keinon, jonka vakiintuessa voi olla varma, että lintu tarjoaa eka sitä, eikä ikinä turvaudu hyökkäämiseen. Näin hieman epämiellyttävimmissäkin tapauksissa lintu turvautuu siis eka tuohon opittuun tyyliin jopa silloin, kun sen sietokyky on ylitetty!

Meillä amatsonilla tuo tyyli on muriseminen ja jalalla poistyöntäminen. Huomattavasti kivempi keino kuin saada se amatsoni hyökkään esim. lennosta niskaan! Kun vuosia jotain asiaa vahvistaa, se jää muistilokeroon jopa hyvinkin kiihdyttävissä tilanteissa!
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Jonne - 10.02.11 - klo:00:31:14
Pysäyttämisellä vahvistat sitä käytöstä. Eli jos lintu uhittelee ja pysäytät kätesi, se uhittelee sulle uudemman kerrankin. Tietenkin on parempi, että lintu sähisee kuin hyökkää kohti, mutta jos kovin tuota sähisemistä kannustat ja joku kerta sitten et pysäytäkkään kättäsi, lintu laittaa astetta pahemman jutun peliin eli juurikin hyökkää. Eli jos lähdet ns. "varomaan" lintua, sun tulee huomioida se toistekin, ettei yllytä lintua laittamaan enemmän peliin.  Jos hyökkäyksestä sitten uskot ja viet käden pois/pysäytät, niin kannustat siihen hyökkäämiseen. Itse en hyökkäämisestä ainakaan ottaisi kättä pois, sillä en haluaisi vahingossakaan kannustaa siihen

Eli siis, mitä häh.... Eli pois vai ei.

Miksi linnulle pitäisi opettaa murisemaan tai amatsonilla jalan nosto, joka on jo aika iso ele, että lopeta. Pelkkä pois nojaaminen pitäisi riittää, eikä puskea edes enempää ja keksiä ratkaisu, miten saada homma tehtyä linnulle palkitsevalla tavalla, ilman että sen täytyy näyttää eleitä, että ei tykkää. Eikä ainakaan jatkaa, jos näyttää eleillä, että ei pidä tilanteesta tai pelkää.
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Jonne - 10.02.11 - klo:00:34:30
Tämän käsi asiankin pystyy helposti opettamaan, niin että linnun ei tarvitse näyttää mitenkään pelkoa, kun opettaa linnulle, etä käsi on hyvä asia ja yhdistää sen positiiviseen asiaan linnun kannalta. Kuten tässä esimerkissä opettaa lintu siirtymään häkissä kaummas kädestä, joka menee häkkiin ja palkata toisesta kädestä antaen vaikka hirssiä pinnojen välistä sille palkaksi, ja lopulta laittaa käsi häkkiin ja tarjota siellä sille hirssiä kädestä. oppii nopeaan, että käsi häkissä ei ole paha ja pelottava asia, vaan positiivinen asia.
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: tinca - 10.02.11 - klo:00:34:50
GoldieC kirjoitti näin:

On erinomainen juttu että pysäytät nykyään kätesi välittömästi kun lintu sähähtää, mutta kannatta oppia myös tulkitsemaan lintua ja tuntemaan tilanteen joissa lintu kokee itsensä uhatuksi. Kultainen sääntö on, että ennakoit ne etkä päästä lintua siihen pisteeseen, jossa se alkaisi edes uhkailemaan.

... ja Ice vastasi näin:
Lainaus
Pysäyttämisellä vahvistat sitä käytöstä. Eli jos lintu uhittelee ja pysäytät kätesi, se uhittelee sulle uudemman kerrankin.

Muoks: ai Jonnekin lainas samaa
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Ice - 10.02.11 - klo:00:38:31
Eli siis, mitä häh.... Eli pois vai ei.

Harjoittele lukemisen jaloa taitoa.  ::)

Miksi linnulle pitäisi opettaa murisemaan tai amatsonilla jalan nosto, joka on jo aika iso ele, että lopeta. Pelkkä pois nojaaminen pitäisi riittää, eikä puskea edes enempää ja keksiä ratkaisu, miten saada homma tehtyä linnulle palkitsevalla tavalla, ilman että sen täytyy näyttää eleitä, että ei tykkää. Eikä ainakaan jatkaa, jos näyttää eleillä, että ei pidä tilanteesta tai pelkää.

Aralle ja pelokkaalle juurikin jo tuo taakse nojaaminen on ok tyyli ja jos Jonnekin lukee ajatuksella kaikki läpi, niin huomaa sen jo EKASTA viestistäni. Ei kannata Jonne aivan kaikkeen tarttua mielivaltaisesti lukien rivienvälistä ja tehdä omia johtopäätöksiä + laittaa sanoja suuhun.
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Jonne - 10.02.11 - klo:00:39:45
tai jos vaikka pitäytyisit, mitä kirjoitat, etkä pöyrrä niitä muutaman kirjoituksen jälkeen ::)
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: tinca - 10.02.11 - klo:00:43:58
No ei, ihan ok on muuttaa mieltään ja huomata olleensa väärässä tai ajatelleensa hieman ehkä väärin. Mutta voishan silloin reilusti sanoa, että eikun mä olenkin tätä mieltä, eikä syyttää rivien välistä lukemisesta tms.
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Ice - 10.02.11 - klo:00:48:24
GoldieC kirjoitti näin:

On erinomainen juttu että pysäytät nykyään kätesi välittömästi kun lintu sähähtää, mutta kannatta oppia myös tulkitsemaan lintua ja tuntemaan tilanteen joissa lintu kokee itsensä uhatuksi. Kultainen sääntö on, että ennakoit ne etkä päästä lintua siihen pisteeseen, jossa se alkaisi edes uhkailemaan.

... ja Ice vastasi näin:
Lainaus
Pysäyttämisellä vahvistat sitä käytöstä. Eli jos lintu uhittelee ja pysäytät kätesi, se uhittelee sulle uudemman kerrankin.

Muoks: ai Jonnekin lainas samaa

ELi ongelmana on siis se, että te ette huomaa, että pysäyttämisellä nimenomaa vahvistaa sitä käytöstä?

EIkös tuo ole hyvin loogista. Lintu sähisee, koska haluaa uhan vähenevän -> käsi pysähtyy -> se palkitsee lintua?  Sama juttu hyökkäämisenkin kanssa. Jos noita tilanteita tulee jatkuvasti, eikä missään vaiheessa yritäkään opettaa lintua muuhun keinoon vähentää sitä ei-toivottua-asiaa, niin lintu jatkaa ja jatkaa sähisemistä. Siksi tuo pitää saada loppumaan jo heti ensiaskeleissa ennenkuin jää tavaksi!

Oikeastaan en ymmärrä, miksi koette nyt, että pyörrän puheitani.
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Jonne - 10.02.11 - klo:00:53:22
käyttäytymisemmoissakin ensimmäinen asia, mitä kouluttaja teki (Barbara) oli, että jos linnulle esiteltiin uutta esinettä tai uutta kouluttajaa(semmoissa barbara joka käytti osallistujien lintuja koulutuskohteina ja linnuille hän oli vieras ihminen, ja moni lintu ei luottanut heti uuteen ihmiseen), joka ei omistaja, ja lintu näytti että pelkää tai ei ollut tyytyväinen tilanteeseen, niin se asia tai uuden kouluttajan käsi meni pois. Siitä sitten alettiin ensin luoton haku ja opetettiin, että uusi hlö joka kouluttaa tai uusi esine on positiivinen asia ja lintu palkittiin, kun se antoi lähestyä, jos taas näytti, että ei pidä asiasta, niin se otetaan pois ja aloitetaan vielä pienemmin askelin... Näin uusi asia, tai uuden hlön käsi tuli linnulle positiiviseksi asiaksi ja hommassa päästiin alkuun. Jos uusi esine tai käsi olis vain jätetty siihen, vaikka lintu osoitti että ei oikein pidä tilanteesta tai pelkää uuuttaa asiaa, niin hommasta ei olisi tullut mitään ja lintu olisi siirtynyt kauemmaksi tai lentänyt pois.

Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: tinca - 10.02.11 - klo:00:53:57
Oikeastaan en ymmärrä, miksi koette nyt, että pyörrän puheitani.
Esim. tuossa lainaamassani viestissä GoldieC neuvoi hyvin samaan tapaan kuin sinä nyt - eli sähisemisestä käsi pois. Kuitenkin heti alkuun aloit väittää vastaan tähän. Ja niinhän Goldiekin neuvoi, että luetaan pieniä eleitä jne jne.
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Jonne - 10.02.11 - klo:00:54:49
mutta joo tämä tästä mun osaltani, ei etene mihinkään muuhun kuin vääntöön ja jankkaamiseen...
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Ice - 10.02.11 - klo:00:56:02
Tämän käsi asiankin pystyy helposti opettamaan, niin että linnun ei tarvitse näyttää mitenkään pelkoa, kun opettaa linnulle, etä käsi on hyvä asia ja yhdistää sen positiiviseen asiaan linnun kannalta. Kuten tässä esimerkissä opettaa lintu siirtymään häkissä kaummas kädestä, joka menee häkkiin ja palkata toisesta kädestä antaen vaikka hirssiä pinnojen välistä sille palkaksi, ja lopulta laittaa käsi häkkiin ja tarjota siellä sille hirssiä kädestä. oppii nopeaan, että käsi häkissä ei ole paha ja pelottava asia, vaan positiivinen asia.

Mutta entä sitten muut pelottavat tai ei-kivat asiat?

Kynsisakset?

Pyyhe?

Pelottava lelu?

Pelottava uusi henkilö?

...Paperitollo nenässä...?

Tai joku muu yllättävä tilanne, mitä ei osaa etukäteen varoa ja makupaloilla opettaa juuri siinä hetkessä.

Mieti itse. Jos pystyt opettamaan linnulle selkeän yksinkertaisen keinon, jota se tarjoaa aina kaikessa epämiellyttävässä tilanteessa ja sinä osaat sen aina lukeen, niin sun on tosi helppo olla linnun kanssa. Luotto pelaa myös siihen, ettei tarvi pelätä missään tilanteessa, että lintu puree sua ja lintu pystyy luottamaan, että saa aina helpolla keinolla näytettyä, että nyt menee liian pitkälle.

Herkkuja yms. tietenkin voi kanssa tarjota normaaliin tapaan. Tää mun ehdottama tyyli ei tietenkään poissulje makupalojen yms. antamista ja perustotutusta käteen, vaikka nyt sellaista haluat jostain kumman syystä uskoa!
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: tinca - 10.02.11 - klo:01:02:11
]EIkös tuo ole hyvin loogista. Lintu sähisee, koska haluaa uhan vähenevän -> käsi pysähtyy -> se palkitsee lintua?
Eikös tämäkin ole loogista: lintu pelkää ja sähisee - käsi pysähtyy - lintu huomaa, että sillä on mahdollisuus vaikuttaa tilanteeseen - käsi ei ole enää niin uhkaava?

(Muuten - oma lintuni on emojen ruokkima ja alusta asti positiivisesti käsitelty. Ehkä tämän vuoksi se ei koskaan ole pelännyt mitään uusia tai muitakaan asioita. Esim. kun nostin vasta postista tulleen matkahäkin postin pahvilaatikosta, lensi lintu samalla hetkellä sen katolle. Ei tarvinnut olla herkkuja esillä.)
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Ice - 10.02.11 - klo:01:07:42
Oikeastaan en ymmärrä, miksi koette nyt, että pyörrän puheitani.
Esim. tuossa lainaamassani viestissä GoldieC neuvoi hyvin samaan tapaan kuin sinä nyt - eli sähisemisestä käsi pois. Kuitenkin heti alkuun aloit väittää vastaan tähän. Ja niinhän Goldiekin neuvoi, että luetaan pieniä eleitä jne jne.

No tarkoitukseni ei ollut väitellä GoldieC:n tekstistä vaan tuoda ilmi, että joka kerta kun lintu sähisee tai hyökkää ja käden vie pois, joka kerta se kannustaa lintua toimimaan uudemmankin kerran niin. Lopullisena ratkaisuna ei kannata siis pitää tuota käden poisviemistä sähisemisestä/hyökkäyksestä, sillä tuollainen uhittelu johtaa juurikin näihin puremisongelmiin, jossa lintu ottaa tavaksi näyttää tuollaisella keinolla kaiken mistä ei pidä. Nyt kun se tilanne ei ole päässyt niin pitkälle ja lintu näyttää myös muita tyylejä, kannattaa heti puuttua siihen ja luoda uusi keino linnulle näyttää ei-miellyttävät asiat. Ei tarvi mennä kantapään kautta, kuten moni on mennyt! Nyt asiaan on helppo puuttua vielä.

Eli siis periaatteessa puhuttiin GoldieC:n kanssa samoja asioita. Itse vain painotin sitä, että jokakerta, kun noin tapahtuu ja käsi lähtee pois, joka kerta se vahvistaa sitä käytösmallia, että hyökkäys/sähisy on paras keino huomauttaa ihmiselle ja lopettaa hiljalleen kaiken "perinteisen" pelkoreaktion näyttämisen.
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: tinca - 10.02.11 - klo:01:18:25
En nyt tiedä, onko loogista olettaa, että jos linnun isompiin eleisiin ei reagoida, se oppii käyttämään pienempiä... Vaikka tuskin nyt tätä edes tarkoitit. Kysymyksen lintu ei muuten käsitääkseni ihan hyökännyt, vaan lähinnä "hyökki", uhkaili, samaan tapaan, kuin linnut keskenään vaikka samalla ruokakupilla.
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: tinca - 10.02.11 - klo:01:19:43
Hyvää yötä!  :)
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Ice - 10.02.11 - klo:01:27:45
Hyvää yötä myös täältä! :)
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: jm - 10.02.11 - klo:10:18:54
lintu sähisee tai hyökkää ja käden vie pois, joka kerta se kannustaa lintua toimimaan uudemmankin kerran niin. Lopullisena ratkaisuna ei kannata siis pitää tuota käden poisviemistä sähisemisestä/hyökkäyksestä, sillä tuollainen uhittelu johtaa juurikin näihin puremisongelmiin, jossa lintu ottaa tavaksi näyttää tuollaisella keinolla kaiken mistä ei pidä. Nyt kun se tilanne ei ole päässyt niin pitkälle ja lintu näyttää myös muita tyylejä, kannattaa heti puuttua siihen ja luoda uusi keino linnulle näyttää ei-miellyttävät asiat. Ei tarvi mennä kantapään kautta, kuten moni on mennyt! Nyt asiaan on helppo puuttua vielä.
tässä skenaariossa mättää moni asia. ilmeisesti kaikki osallistujat ovat yhtä mieltä siinä että linnun eleitä tulee  osata tulkita. tulkintaan sisätyy myös oikeanlainen reagointi eleisiin ja mielellään sellaisen ettei sanattomassa keskustelussa eläimen kanssa tule ristiriitoja.
sähinä, puremiset, karkuun lennot, pois nojautumiset, jalannostot ovat merkkejä jolloin on tehty jotain jo häiritsevästi ja lintu pyrkii osoittamaan epämukavan asemansa ja saamaan ihmisen lopettamaan tekonsa. lintu ei opi pomottamista eikä puremista tästä vaan yksinkertaisesti pelkästään sen että ihminen kunnioittaa myös elukan tahtoaa ja ihmiseen voi luottaa. käteen siedättäminen pitäisi aloitaa muulla keinoin kuin sen työntämisellä suoraan häkkiin.
tavat jotka pohjautuvat linnun eleiden lukemiseen ja niihin reagoimiseen epämukaavuutta vähentävästi eivät johda opittuun agressiivisuuteen vaan luottamuksen kasvuun.
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Unduska - 10.02.11 - klo:11:28:08
nyt on pakko sekoittaa tätä pakkaa entisestään  ;D Saattepahan taas tekemistä täksi illaksi, kun kinastelette.
Testasin tätä juttua, ja yritin hakea noita pieniä ennakoivia eleitä Tacosta. Aamulla, kun vaihdoin veden, ja koskin tietysti häkin seinään ja juomapulloon, niin sieltä tuli shhh.... ja katsoin lintua koko ajan (sivusilmällä, etten liian pelottavan suoraan), kun tulin häkin luo ja otin juomapullosta kiinni. Ainoa mitä teki oli, että katsoi kättäni, kun rauhallisesti tartuin juomapulloon, ei painon vaihtoa, nokan vähäistä aukaisemista, silmien laajentumista tai muutakaan mitä ymmärtäisin tuosta linnusta katsoa tai voisin huomata ilman suurennuslasia ja tarkempaa tutkiskelua.
Nyt kun luin nää uudet viestit, niin kokeilin viel sellasta, kun Taco oli häkissä syömässä ihan normaalisti häkin takaseinässä, niin laitoin käden hitaasti ranteeseen asti häkin sisäpuolelle, niin Taco katsoi/seurasi kättäni tavallisesti samanaikaisesti kun söi, ja teki taas sihahdus äänen ruokailun lomassa omenan suikale suussaan.
Nuo sihahtelut tulevat siis nokan kera ja kohti kättäni silloin, kun Taco on häkin ovi aukon lähellä (tätä, en nyt kuitenkaan kokeile, etten tee enempää vahinkoa  ;D )
Ja sitten kolmantena tilanteena kokeilin, kun Taco vapaana orrella, ja lähestyin kädellä häkin päälle (lähelle siihen mistä orsi alkaa, orsi on siis kiinni häkin katossa), ja käteni oli nyt varmaan lähempänä kuin aiemmin häkissä, niin ei mitään, vähän vilkaisi kättäni ja sitten alkoi sukimaan itseään.

Eli ainoa mikä ele tuli esille oli käden seuraaminen, mutta mielestäni ihan samalla tavalla, kuin se kaikkea muutakin liikkuvaa seuraa.

JOTEN, eikös tuo nyt voisi olla vain opittutapa, kun on häkissä? Eli sillä on aiemmin saanut käden pois, ja tekee niin uudestaankin. Vai sitten jotain reviirin puolustamista tai jonkun orren (paitsi nuo 2 esim. tapahtuivat eri häkeissä) tai kenties Rexin puolustaminen tai muu Rexiin liittyvä (sillä Rex oli molemmissa tapauksissa häkissä samanaikaisesti minua lähempänä kuin Taco)?

Muoks. Niin tai onko teillä muita eleitä ja liikkeitä ehdotuksena joita voisin katsoa?
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Lintunen - 10.02.11 - klo:11:41:43
Muoks. Niin tai onko teillä muita eleitä ja liikkeitä ehdotuksena joita voisin katsoa?

Neitokakadulla yhä se töyhtö. ;)

Mitä itse olen ymmärtänyt tuosta kuvailemastasi käytöksestä... Kun lintu on vapaana, se on rohkeampi ja itsevarmempi, koska sillä on metreittäin tilaa lähteä karkuun jos tilanne käy liian uhkaavaksi ja ahdistavaksi. Häkissä tätä tilaa ei ole, kun seinät tulee vastaan, lintu tiedostaa tämän ja se sitten saattaa ahdistua. En toki kiistä, etteikö neitokakadullakin riittäisi aivokapasiteettia tuommoisen  käytöksen oppimiseksi, mutta tuntuu että yleensä eläimet ovat aika huonoja teeskentelemään luonnollisia toimintoja.
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Ice - 12.02.11 - klo:12:32:25
Eli ainoa mikä ele tuli esille oli käden seuraaminen, mutta mielestäni ihan samalla tavalla, kuin se kaikkea muutakin liikkuvaa seuraa.

Muoks. Niin tai onko teillä muita eleitä ja liikkeitä ehdotuksena joita voisin katsoa?
Vaikuttiko lintu jotenkin jäykistyneemmälle? Oliko sulat hieman litistyneemmät? Oliko töyhtö päässä hieman eriasentoinen tjms? Onko mahdollista videoida toimintoa ja laittaa vaikka youtupeen, niin voisi toiset katsoa sen ja antaa ehdotuksia. Luulisi, että lintu viestittäisi jotenkin pienesti jännityksensä ennen sihahdusta... Mutta kovin ei sitten kannata tuohon tilanteeseen kuitenkaan viedä lintua, jossa se sihahtelee eli vältä niitä tilanteita..
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Unduska - 12.02.11 - klo:13:10:06
Eli ainoa mikä ele tuli esille oli käden seuraaminen, mutta mielestäni ihan samalla tavalla, kuin se kaikkea muutakin liikkuvaa seuraa.

Muoks. Niin tai onko teillä muita eleitä ja liikkeitä ehdotuksena joita voisin katsoa?
Vaikuttiko lintu jotenkin jäykistyneemmälle? Oliko sulat hieman litistyneemmät? Oliko töyhtö päässä hieman eriasentoinen tjms? Onko mahdollista videoida toimintoa ja laittaa vaikka youtupeen, niin voisi toiset katsoa sen ja antaa ehdotuksia. Luulisi, että lintu viestittäisi jotenkin pienesti jännityksensä ennen sihahdusta... Mutta kovin ei sitten kannata tuohon tilanteeseen kuitenkaan viedä lintua, jossa se sihahtelee eli vältä niitä tilanteita..

Ei jäykistymist, ei mitään (minusta) silminnähtävää muutosta, kuin tuo katseella seuraaminen (ja sekään ei tule aina esille), ja sitten shhh.. Joskus voimakkaammin, joskus vain pieni tuhahdus, riippuen tilanteesta. Ja olen nyt yrittänyt tuota kokonaan tilanteiden välttelyä, mutta se on kyllä aika hankalaa, sitten en saa rapsutella Rexiä tai vain muuten touhuta ihan häkin läheisyydessä, kun ikin en tiedä, koska se taas "ei tykkää". :( Tuossa töyhdössäkään ei siis mitään muutosta.

Kokeilin (taas ;D) kun nuo Rex ja Taco istuskelivat häkin päällä, että laitoin kättä niitä lähemmäs, kun vähän lähensin kättä Tacolta tuli perusasennosta (olemus ei muuttunut, kuin tuo katsominen) pieni suhh... sitten Rex juoksi kättäni kohti "Jee, rapsutuksia!" kävellen Tacon ohi edestä, niin Taco suuttui (tm.) Rexille ja rääkäisi nokkasten sitä heti.
Eli jos Taco ei vaan tykkää, että liikaa hänen lähelleen tullaan, paitsi silloin jos sille sopii (kun kerjää rapsuja Rexiltä). Tai ei halua Rexiä lähelleni. Mutta
Rex ja Taco eivät siis yleisesti ole kovinkaan läheisiä, vain "kämppiksiä". ;)

Eikä mua se varsinaisesti haittaa, kun jos tos sivus "omiaan sihisee", mutta jos se pahenee tai muuta, niin sitä en halua, ja jos tosiaan pelkää, niin sitten ei tarvitsisi pelätä, vai pitääkö mun nyt vaan odottaa, että se "siedättyy", kun en välitä sen sähinöistä....

Juu, mieteinkin, että pitäisi videolle saada, mutta hankalaa "vain kahdella kädellä" ;D

Ja kyllä tuo minusta enemmän vihaiselta tai sellaiselta, "en tykkää"- asenteelta näyttää, enemmän, kuin että pelkäisi. Mutta siksi vähän epäilen, kun kuitenkaan ei ole ihan kesy lintu, mutta muutenkin kyl kiukuttelee kaikelle mahdolliselle ;D millon Rex saa kyytiä tai hakataan nokkaa vimmatusti kaikkeen eteen tulevaan, ym. aggression purkua(?) ;D.

Tai jos tuossa on käynyt jotenkin samanlail ko meen koiral... (ehkä tää tarttuu hoitajasta ;D )

No joo... ottaa tost Tacost sit selvää... ja tää on muuten toosi vaikee selittää!
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: tinca - 12.02.11 - klo:14:13:50
, vai pitääkö mun nyt vaan odottaa, että se "siedättyy", kun en välitä sen sähinöistä....
En nyt tiedä, oletko jaksanut lukea kokonaan tämän liki viisisivuisen ihmeväännön, jonka kysymyksesi aiheutti, mutta käsittääkseni olimme loppujen lopuksi yksimielisiä siitä, että sähinästä käsi pois - eli ei mitään siedätyksiä, linnun eleisiin pitää reagoida. Perempi tietysti, jos voit ottaa käden pois jo pienemmästä eleestä, mutta jos ei, sitten siitä sähinästä viimeistään. Ja koettaisit nyt välttää kokonaan tilanteita, joissa sähinät tulevat. Koeta rauhallisisti ja hyvin kärsivällisesti saada lintu luottamaan itseesi. Ei siedättämällä, vaan toimimalla niin, että lintu oppii oikeasti luottamaan sinuun - et tee sellaista, mikä pelottaa lintua ja jos vahingossa teet, lopetat sen, kun lintu ilmaisee, että pelottaa.

Jos olisivat omia lintujani, niin tuossa tilanteessa, jossa linnut ovat vierekkäin ja haluaa rapsuttaa toista, mutta toinen pelkää, tekisin itse yksinkertaisesti niin, että menisin etäisyydelle, jossa en arkaa lintua pelota ja kutsuisin kesyn linnun luokse. Ja sitten rapsuttelisin, jos lintu sitä haluaa. (Jos lintu ei osaa tule-pyyntöä, voit alkaa  harjoittelemaan, siitä on muutakin hyötyä.)

(Ja koiran kouluttamisesta kannattaa kysellä koirafoorumilta  :))
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Unduska - 12.02.11 - klo:14:41:21
, vai pitääkö mun nyt vaan odottaa, että se "siedättyy", kun en välitä sen sähinöistä....
En nyt tiedä, oletko jaksanut lukea kokonaan tämän liki viisisivuisen ihmeväännön, jonka kysymyksesi aiheutti, mutta käsittääkseni olimme loppujen lopuksi yksimielisiä siitä, että sähinästä käsi pois - eli ei mitään siedätyksiä, linnun eleisiin pitää reagoida. Perempi tietysti, jos voit ottaa käden pois jo pienemmästä eleestä, mutta jos ei, sitten siitä sähinästä viimeistään. Ja koettaisit nyt välttää kokonaan tilanteita, joissa sähinät tulevat. Koeta rauhallisisti ja hyvin kärsivällisesti saada lintu luottamaan itseesi. Ei siedättämällä, vaan toimimalla niin, että lintu oppii oikeasti luottamaan sinuun - et tee sellaista, mikä pelottaa lintua ja jos vahingossa teet, lopetat sen, kun lintu ilmaisee, että pelottaa.

Jos olisivat omia lintujani, niin tuossa tilanteessa, jossa linnut ovat vierekkäin ja haluaa rapsuttaa toista, mutta toinen pelkää, tekisin itse yksinkertaisesti niin, että menisin etäisyydelle, jossa en arkaa lintua pelota ja kutsuisin kesyn linnun luokse. Ja sitten rapsuttelisin, jos lintu sitä haluaa. (Jos lintu ei osaa tule-pyyntöä, voit alkaa  harjoittelemaan, siitä on muutakin hyötyä.)

(Ja koiran kouluttamisesta kannattaa kysellä koirafoorumilta  :))

Juu, antaa asian olla :D
Kerron sit joskus ( jos vielä muistan ;D) miten tää homma etenee.
Niin ja siis todella, olen lukenut tuon kaikki viisi sivua, sitä mukaan kun uudet viestit ovat saapuneet (eipä mulla lomallani muutakaan tekemistä ole lemmikkien kans touhuumisen/hoitamisen välissä, kuin täällä lueskella  ;D).
Ja edelleenkin uskon, että toi ei voi olla pelkkää pelkäämistä, ja kun sitä on hankala näin yrittää kirjoittaa, ja en viitsisi ihan oikeasti koko tilanne kuvasta (linnun historia ennen ja meillä, muiden lintujen elämä, ympäristöolot, minun elämä, ja kaikki muu mahdollinen mikä noihin lintuihin on vaikuttanut/vaikuttaa) kirjoittaa toista viiden sivun mittaista selostusta. Toisessa aiheessa olikin juuri asiasta, että ei kannata "tuomita" tai päättää lyhyiden kirjoitusten tai kuvienkin perusteella, miten ne asiat ovat todellisuudessa.
Ja aiemmin kaikki epäili, että mulla on tyyliin kaikki linnut tänne kuolemassa tai vähintäänkin älyttömän sairaita, mutta hyvin ne näyttää vielä tuolla "tapetteja" jaksavan repiä ja pitää sen päiväst menoa ja pulputust, et huomaa kevään tulleen :D

Ja siis koiran kanssa ei ole enää mitään ongelmia, tai ei varsinaisesti ONGELMIA ole koskaan ollutkaan... mutta tosiaan sekin on sitten jo niiiin pitkä juttu ;), ja ei kuulu enään tähän aiheeseen, joten antaa olla  :)
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: tinca - 12.02.11 - klo:14:53:39
Ja edelleenkin uskon, että toi ei voi olla pelkkää pelkäämistä, ja kun sitä on hankala näin yrittää kirjoittaa, ja en viitsisi ihan oikeasti koko tilanne kuvasta (linnun historia ennen ja meillä, muiden lintujen elämä, ympäristöolot, minun elämä, ja kaikki muu mahdollinen mikä noihin lintuihin on vaikuttanut/vaikuttaa) kirjoittaa toista viiden sivun mittaista selostusta. Toisessa aiheessa olikin juuri asiasta, että ei kannata "tuomita" tai päättää lyhyiden kirjoitusten tai kuvienkin perusteella, miten ne asiat ovat todellisuudessa.
Ja aiemmin kaikki epäili, että mulla on tyyliin kaikki linnut tänne kuolemassa tai vähintäänkin älyttömän sairaita, mutta hyvin ne näyttää vielä tuolla "tapetteja" jaksavan repiä ja pitää sen päiväst menoa ja pulputust, et huomaa kevään tulleen :D
En nyt oikein jaksa ymmärtää, miten tuon kirjoitukseni voi tulkita jotenkin tuomitsevaksi. Onhan vain ja ainoastaan ihan normaalia, jos uusi lintu pelkää, ei näin olettaminen ole mitenkään tuomitsevaa mielestäni. Enkä tiedä liittyykö linnun ja sinun aikaisempi elämä ynnä muu tuohon mitenkään - tässä on vain yritetty miettiä, kuinka tuota nyt käsillä olevaa tiannetta voisi ratkaista. Jotenkin siis oletin, että koska kirjoitit asiasta täällä, tahdoit kuulla toisten ajatuksia asiasta. Mutta eipä sitten mitään.
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Unduska - 12.02.11 - klo:15:27:30
Ja edelleenkin uskon, että toi ei voi olla pelkkää pelkäämistä, ja kun sitä on hankala näin yrittää kirjoittaa, ja en viitsisi ihan oikeasti koko tilanne kuvasta (linnun historia ennen ja meillä, muiden lintujen elämä, ympäristöolot, minun elämä, ja kaikki muu mahdollinen mikä noihin lintuihin on vaikuttanut/vaikuttaa) kirjoittaa toista viiden sivun mittaista selostusta. Toisessa aiheessa olikin juuri asiasta, että ei kannata "tuomita" tai päättää lyhyiden kirjoitusten tai kuvienkin perusteella, miten ne asiat ovat todellisuudessa.
Ja aiemmin kaikki epäili, että mulla on tyyliin kaikki linnut tänne kuolemassa tai vähintäänkin älyttömän sairaita, mutta hyvin ne näyttää vielä tuolla "tapetteja" jaksavan repiä ja pitää sen päiväst menoa ja pulputust, et huomaa kevään tulleen :D
En nyt oikein jaksa ymmärtää, miten tuon kirjoitukseni voi tulkita jotenkin tuomitsevaksi. Onhan vain ja ainoastaan ihan normaalia, jos uusi lintu pelkää, ei näin olettaminen ole mitenkään tuomitsevaa mielestäni. Enkä tiedä liittyykö linnun ja sinun aikaisempi elämä ynnä muu tuohon mitenkään - tässä on vain yritetty miettiä, kuinka tuota nyt käsillä olevaa tiannetta voisi ratkaista. Jotenkin siis oletin, että koska kirjoitit asiasta täällä, tahdoit kuulla toisten ajatuksia asiasta. Mutta eipä sitten mitään.

Siksi tuomita sanassa oli sitaatit, että en nyt tarkoittanut ihan sanatarkasti sanaa tuomitseminen.

Juurikin näin, halusin kuulla muiden mielipiteitä ja ajatuksia asiasta, ja siitä aloitinkin tuon linnun käytöksen lähemmän tarkestelemisen, mutta se, että kysyy ei mielestäni tarkoita sitä, että vastaaja vastaa AINA  ja vain ainoastaan OIKEAN vastauksen (ellei perustu johonkin tutkittuun 100 varmaan asiaan, kuten nyt se hiekka papukaijoilla, josta on myöskin ollut kovaa vääntöä), siksi siis kyseenalaistan. Koska ne ovat muiden näkemyksiä tilanteesta ulkopuolisen silmin ja yritän niitä sitten soveltaa käytäntöön parhaani mukaan, tavalla jonka katson tietysti juuri siihen kokonaistilanteeseen sopivaksi.
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: Unduska - 25.02.11 - klo:20:38:47
Kävipä tänään sellainen ajatus, että voisi(ko)han se lintu yhdistää sen käden pysäyttämisen myös positiivisena asiana, eipä se käsi ainakaan enää lähemmäksi tule. Samalla tottuen, että se käsi "kuuntelee/ymmärtää" lintua edes jollain tasolla, ja tämän huomatessaan voi ajatella, että "ei se käsi olekaan niin paha, kun häntä kuitenkin ymmärtää", ja mahdollisesti hyväksyy paremmin sen käden läsnäolon?
Mistä me sen voimme tietää, että pysäyttämisestä se ajattelisi vain ja ainoastaan, että "tyhmä käsi, kun ei mene pois!"?
Mutta tietysti tilanteen mukaan....
Otsikko: Re: Mikä juuri tulleita lintujani vaivaa?
Kirjoitti: tinttu - 27.02.11 - klo:21:58:22
jaettu keskustelu ja siirretty käyttäytyminen ja koulutus-osioon

http://forum.papukaijat.net/index.php?topic=28083.0

tinttu