papukaijat • suoranokat • kaijuli.fi

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Miten tehdä kotiutumisesta helppoa?
« : 23.08.11 - klo:10:22:09 »
Miten voisimme tehdä harmaapapukaijan kotiutumisesta mahdollisimman helppoa? Lintu on nyt vielä vanhassa kodissaan ja tulossa meille luultavasti jossain vaiheessa ensi kuuta kun pääsemme muuttamaan uuteen kotiin. Pienellä varauksella on sen tuleminen vielä, yhdistyksen kautta kun tulee niin käyvät vielä tarkistamassa onko koti kunnollinen :)
Kyselin jo yhdistykseltä että voisiko Ticon nykyisistä rutiineista ja tottumuksista saada lisää tietoa niin voisimme tietoja hyödyntämällä auttaa lintua kotiutumaan. Miten tuo häkkiin tottuminen, meillä on uusi häkki, mutta saattaa olla että sen mukana tulee oma nykyinen häkki mikä luultavasti myös auttaisi sopeutumaan...? Ainakin omat lelut varmasti auttaisivat. Minkähän aikaa annamme "kaijan" olla mahdollisimman rauhassa? Vai voiko lähteä päivän tai parin päästä totuttamaan meihin enemmän? Onko sen tärkeää saada olla itsekseen ja rauhoittua ennen kuin alamme tehdä itseämme sen kummemmin tykö vai olisiko hyvä jos kuitenkin kävisimme ainakin juttelemassa Ticolle vaikka emme koskisikaan lintuun? Eikös se sillä tavalla totu meihin vähän jo että rauhallisesti juttelemme ja puuhailemme samassa huoneessa jotakin hiljaista? Tää on kyllä varmasti ihan lintu- ja ihmiskohtaista että miten nopeasti sopeutuu uuteen paikkaan... Haluaisin vaan että tulisi tehtyä asiat niin että sopeutuminen olisi mahdollisimman mutkatonta. Olisin kiitollinen, jos saisin jotain vinkkejä mitä kannattaa ottaa huomioon kun lintu saapuu uuteen kotiin.

Re: Miten tehdä kotiutumisesta helppoa?
« Vastaus #1 : 23.08.11 - klo:18:11:51 »
Nämä on siis omia mielipiteitä, kun ei kukaan muu ollut vastannut fiksumminkaan, enkä nyt kehtaa jättää kokonaan vastaamatta. ;)

Itse laittaisin linnun suorilta uuteen häkkiinsä. Tietty vanha häkki ehkä auttaisi kotiutumisessa, mutta mikäli on yhtään jakomaisesti neuroava tapaus, niin ensin kun on kotiuduttu vanhassa häkissä uuteen paikkaan, häkki yhtäkkiä vaihtuu ja taas alkaa uusi kotiutuminen siihen uuteen häkkiin... Mielestäni tuommoinen muutosstressi kannattaa laittaa samana pompsina... Kuitenkin tietenkin vanhat rutiinit auttavat. Ruokaa en vaihtaisi mihinkään muutamaan viikkoon, vaikka olisi kuinka epäterveelliseen tottunut. Kotiuduttuaan muutos terveellisempään hiljattain. Nukkumaanmenoajat mahdollisimman vanhan tapaan, jos ovat edes jokseenkin järkevät. Siitä sitten vähän rukkaamaan jos on rukattavaa... Vanhat, tutut lelut ovat luultavasti ihan tervetulleita.

Mikäli lintu on villi tai arka muuten, itse pitäisin kyllä näpit erossa ja jättäisin kaikenlaisen häkin tarpeettoman lähentelyn ihan pariksi viikoksi kokonaan. Mikäli lintu on kesy ja tykkää ihmisseurasta, voi mielestäni rauhallisesti jutella ja ehkä tarjota herkkuja. Sen pari viikkoa antaisin linnun kuitenkin lähinnä katsella teitä ihan omasta rauhastaan... Tämä siis oma mielipide... Jutella voi, mutta mielestäni ei tarvitse ängetä kiinni häkkiin kuitenkaan, varsinkaan jos lintu on arempi tai osoittaa pienintäkään merkkiä epämukavuudesta. Enemminkin juuri mitä itsekin sanoit, että puuhastella ja jutustella rauhallisesti samassa huoneessa, jolloin saa seurata teitä minkä verran kiinnostaa. :) Tietenkään normaalia elämää ja siihen kuuluvaa toimintaa ei tarvitse rajoittaa ylenmäärin...

Ja pakko vielä sanoa pari juttua: en tiedä missä vaiheessa muuttonne on, mutta hoitakaa ihmeessä muutto ensin kokonaan pois alta, ennen kuin lintu saapuu. Ettei ole ympärillä ylimääräistä häslinkiä heti alkuun, vaan lintu saisi kotiutua ihan rauhassa. Ja tuosta lintuun koskemisesta, että linnuthan eivät ole mitään kosketeltavia lemmikkejä aina, kuten vaikkapa koira jota voi käytännössä silittää kuka ja milloin tahansa. Joten jos lintu ei ole ihan kesy, voi mennä kauankin aikaa ennenkuin se antaa edes tuttujen koskettaa itseään. ;)

Re: Miten tehdä kotiutumisesta helppoa?
« Vastaus #2 : 24.08.11 - klo:10:37:23 »
Lintu kannattaa tuoda kotiin silloin, kun huonekalut ovat paikallaan, taulut yms. porattu seinään ja kaikki on ns. valmista. Että linnun tultua huonekalut pysyisivät jokseenkin paikoillaan seuraavat kuukaudet. Erityisesti, jos kyseessä on jako, joka stressaa muutoksista kovasti. Ja varmaan olisi hyvä myös se, että kaikki perheenjäsenet kävisivät parturissa ennen linnun tuloa eikä ulkonäköä muutettaisi pariin kuukauteen - myös hiusten radikaali värjys tai leikkaus saattaa saada jakon vähäksi aikaa sekaisin. (ei oma kokemus, mutta Ukko esim neuroaa tästäkin)

Lintupuu kannattaa olla valmiina ja siinä leluja -ehkä yksi vanha lelu. Ihan vaan odottamassa että linnun voi sitten joskus päästää siihen - mutta esim. jakoilla on tärkeää - että se on siellä jo ekana päivänä ja sitä voi tarkastella häkistä käsin.

En mä nyt tähän hätään muuta keksi noiden Lintusen kommenttien lisäksi.


Re: Miten tehdä kotiutumisesta helppoa?
« Vastaus #3 : 26.08.11 - klo:09:41:32 »
Kiitos paljon vastauksista! Eiköhän me jotenkin selvitä :) Ja muutto tottakai hoidetaan ensin kokonaan alta pois!